Hoeveel kost een asbestattest gemiddeld?

De gemiddelde prijs voor een asbestattest kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de grootte van de woning, omdat deze invloed heeft op de hoeveelheid tijd en werk die nodig is voor de inspectie. 

Over het algemeen liggen de kosten voor een asbestattest tussen de € 500 en € 600 inclusief btw. Dit is slechts een indicatieve prijsklasse. De definitieve prijs varieert op basis van de specifieke omstandigheden van je woning.

Om een idee te krijgen van de marktprijzen vind je hieronder een tabel met voorbeeldprijzen voor type woning:

Type woning Prijs
Studio € 450
Appartement € 500
Rijwoning € 550
Halfopen bebouwing € 600
Open bebouwing € 650
Niet-residentieel € 3 – 5 per m²

Hou er rekening mee dat dit slechts richtprijzen zijn en dat je best een persoonlijke offerte aanvraagt op basis van jouw specifieke situatie.

.

Waarschuwing en materiaal tegen asbest

Wat beïnvloedt de kostprijs van het asbestcertificaat?

De prijs van een asbestattest varieert afhankelijk van het type woning en andere verschillende factoren. Over het algemeen zijn appartementen de goedkoopste optie, gevolgd door rijwoningen en open bebouwing. Dit komt door het feit dat open bebouwingen vaak een groter oppervlak hebben om te inspecteren.

Daarnaast speelt de grootte van de woning een rol bij de prijsbepaling. Hoe groter de woning, hoe duurder de keuring. Het aantal daken, gevels en etages van de woning kunnen ook een invloed hebben op de prijs.

Bij het bepalen van de prijs van een asbestattest spelen ook de soorten asbestinventarisaties een grote rol. Er zijn drie types inventarisaties:

  • Type 0: Quickscan – visuele beoordeling van zichtbaar asbest zonder diepgaand onderzoek.
  • Type A: Stalen nemen van zichtbare materialen met vermoedelijk asbest.
  • Type B: Diepgaand onderzoek waarbij verborgen materialen worden onderzocht door destructief onderzoek.

De gebruikte inventarisatietype hangt af van de situatie en kan de prijs van het asbestattest beïnvloeden.

Op zoek naar een specialist?Neem contact op met een professioneel voor advies en prijsbepaling.

Wanneer heb ik een asbestattest nodig?

Het asbestattest moet aanwezig zijn op het moment van de overdrachtsovereenkomst. De beslissing of een asbestattest nodig is en wanneer het vereist is gaat de notaris meestal nemen. Dit is altijd afhankelijk van de specifieke situatie.

Let op! Vanaf 2032 zal het verplicht zijn om een asbestattest te hebben als je eigenaar bent van een pand die voor die vóór 2001 gebouwd werd. Zelfs als je geen plannen hebt om deze over te dragen.

Momenteel is verhuur op zich geen reden om een asbestattest te verkrijgen. Als je een asbestattest hebt ben je verplicht om een kopie ervan te geven aan de huurder(s).

Asbestattest verplicht bij verkoop in Vlaanderen

Een asbestattest is verplicht wanneer je een bestaand gebouw die vóór 2001 werd gebouwd en wilt overdragen aan een nieuwe eigenaar. Dit geldt voor constructies die groter zijn dan 20 m² of deel uitmaken van een groter bouwkundig geheel.

Een staaltje met asbest ter analyse

Hoe vraag ik een asbestattest aan?

Om een asbestattest aan te vragen volg je deze procedure:

  1. Kies een gecertificeerde asbestdeskundige: Ga naar de OVAM-website. Daar vind je een lijst van erkende bedrijven die asbestinventarisaties mogen uitvoeren. Zoek op naam of locatie. Je kan ook iemand inschakelen, zoals een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder om het asbestattest voor jou te regelen.
  2. Laat je gebouw inspecteren: De asbestdeskundige komt langs voor een niet-destructieve inventarisatie. Hierbij worden risicovolle materialen geïdentificeerd zonder schade aan te richten aan wanden of vloeren. Soms hebben ze staaltjes nodig voor laboratoriumanalyse, waarvoor een klein stukje verdacht materiaal wordt verwijderd.
  3. Ontvang het asbestattest: Na invoer van de gegevens, ontvang je het asbestattest van OVAM via de asbestdeskundige. Je kan het attest ook online bekijken via de Woningpas.

Let op! Een asbestattest is normaalgezien 10 jaar geldig, tenzij er een recentere versie wordt opgesteld. In sommige gevallen kan een kortere geldigheidstermijn gelden als het onderzoek beperkt was.

Wie levert de attesten af?

Het asbestattest wordt afgeleverd door OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). De asbestdeskundige die de inventarisatie van het gebouw heeft uitgevoerd, stuurt de gegevens naar OVAM, die vervolgens het asbestattest genereert en aan de eigenaar geeft.

Meer weten over prijzen en het asbestattest? Stel je vragen en vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Ontdek meer over de prijzen van asbestattesten en krijg waardevolle informatie door gratis offertes aan te vragen. Door offertes te vergelijken krijg je een beter inzicht in de kosten en kies je de beste optie voor jouw specifieke situatie.

Het aanvragen van offertes stelt je ook in staat om vragen te stellen aan verschillende experts en meer te weten te komen over het proces van het verkrijgen van een asbestattest. Op die manier neem je een weloverwogen beslissing.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Hoe lang duurt het voor ik mijn asbest attest ontvang in België?

+
Het verkrijgen van een asbestattest kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type attest en de hoeveelheid materiaal dat getest moet worden. Hou rekening met weekenden, feestdagen en vakanties.

Wat kost een asbestattest?

+
De kosten voor het verkrijgen van een asbestattest variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een asbestattest kost gemiddeld tussen de € 450 en € 850 inclusief btw.

Waar vind ik een ovam asbestdeskundige voor mijn asbeststinventarisattest?

+
Het is jouw verantwoordelijkheid als eigenaar om zelf een deskundige te kiezen. De OVAM biedt een lijst van procesgecertificeerde asbestdeskundigen aan.
Let op! Kies een gecertificeerde deskundige die specifiek is voor het opmaken van een asbestattest. Er bestaan ook niet-gecertificeerde asbestdeskundigen die inventarissen opstellen voor andere doeleinden.
Zorg er dus voor dat je duidelijk vraagt naar de prijs voor het verkrijgen van een asbestattest en niet voor een gewone asbestinventaris.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen