Waarom is een asbestinventarisattest verplicht?

Sinds 1998 is er een verbod op het produceren, verhandelen en hergebruiken van asbesthoudende materialen. Sinds 2001 zijn ook alle uitzonderingen hierop verboden. Dit totaalverbod kwam geen dag te vroeg, gezien het al jaren geweten was dat inademen van asbestvezels gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Huizen gebouwd voor 2001 bevatten vaak nog allerlei asbesthoudende bouwmaterialen. 

Een asbestinventarisatie wordt opgemaakt door een asbestdeskundige. In deze inventarisatie wordt een nauwkeurige opsomming weergegeven van alle asbesthoudende materialen die zich in en rondom het gebouw bevinden. Het bevat daarnaast informatie over de staat in welke het asbest zich bevindt en of het veilig beheerd of verwijderd kan worden. De inventarisatie is verplicht om niet alleen jezelf, maar ook jouw omgeving en externen te verzekeren van een asbestveilige omgeving. 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk
Krijg advies van experten in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Waar is het verplicht een asbestattest aan te vragen?

Er is in België een federaal beleid opgesteld voor werkgevers. Daarnaast verschilt de regelgeving in de verschillende gewesten. 

1. Federaal beleid

Het is al sinds 1995 verplicht voor werkgevers in heel België om een asbestinventaris op te laten maken in. De inventaris is niet nodig voor moeilijk bereikbare ruimtes die onder normale omstandigheden geen risico geven op blootstelling aan asbest. De inventaris zal niet-destructief zijn, wat betekent dat intact materiaal niet beschadigd mag worden om stalen te kunnen nemen. 

Het document omschrijft alle materialen in het gebouw die asbest omvatten, maar ook de arbeids- en beschermingsmiddelen op de werkplaats.

Daarnaast is door de federale overheid een verplichte inventarisatie opgelegd bij:

  • Renovatie- en bouwwerken waar de aannemer in contact kan komen met asbest
  • Sloopwerken waar asbest kan vrijkomen
  • Alle andere werkzaamheden waar blootstelling aan asbest kan voorkomen

Deze federale asbestwetgeving is in alle gewesten van kracht. Enkel bijkomende regels kunnen opgelegd worden door de gewestregering.

asbest attest om werknemers te beschermen

2. In Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er twee bijkomende wetgevingen.

2.1 Sloopopvolgingsplan

De vroegere sloopinventaris, nu sloopopvolgingsplan moet verplicht een destructieve asbestinventaris bevatten. Het is verplicht voor volgende gebouwen:

  • Niet-residentieel pand met een omvang groter dan 1000 m²
  • Residentiële gebouwen groter dan 500 m²
  • Infrastructuur aan wegen wanneer het werkvolume groter is dan 250 m²

2.2 Het asbest Afbouwplan

De Vlaamse regering wil zo snel mogelijk naar een asbestveilig Vlaanderen. Daarvoor legden ze enkele deadlines op in verband met asbest verwijderen en inventariseren. 

Een asbestattest afgeleverd door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is verplicht voor woningen gebouwd voor het risicobouwjaar 2001:

  • Bij overdracht tussen levenden sinds 2022 (verkoop, schenking…)
  • Iedere toegankelijke constructie groter dan 20 m² sinds 2022
  • Vanaf 2032 iedere gebouweigenaar 

Tegen 2034 moeten de meest risicovolle asbesttoepassingen verwijderd zijn, en tegen 2040 alle overige toepassingen in slechte staat. Dit is een richtlijn voor particulieren, maar een wet voor openbare gebouwen.

3. In Wallonië

In Wallonië is enkel de federale wetgeving van kracht rond asbest. Er wordt verwacht dat de Vlaamse regelgeving binnenkort gevolgd zal worden.

4. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er twee bijkomende wetgevingen:

  • Aangifte of aanvraag tot een milieuvergunning zijn verplicht voor asbestverwijderings- of inkapselingswerken van asbest in slechte staat.
  • Inventarisplicht bij afbraak of renovatie van een gebouw of kunstwerk groter dan 500 m²
Asbest attest laten opmaken voor gevaarlijke asbest

Wanneer is een asbestinventaris certificaat verplicht?

Een asbestattest is enkel verplicht bij gebouwen gebouwd voor 2001 en enkel onder bepaalde omstandigheden. Hoe het zit met verkoop van woningen, renovatie of schenkingen leggen we je hieronder duidelijk uit. 

Situatie 1: bij verkoop

Wil je een gebouw verkopen waarvan het bouwjaar voor 2001 lag? Dan is een asbestattest verplicht sinds november 2022. Je moet bij het compromis van de verkoop het attest met niet-destructieve asbestinventaris kunnen voorleggen. 

Situatie 2: bij verhuur

Verhuur je een pand gebouwd voor 2001? Hier ben je niet verplicht een asbestattest te laten opmaken. Ben je in het bezit van zo’n attest, dan moet je een kopie overhandigen aan jouw huurders. Tegen 2032 zal het voor verhuurders verplicht zijn een asbestattest op te maken voor woningen gebouwd voor 2001 en dus ook beschikbaar te stellen voor de huurders.

Situatie 3: bij renovatie

Als je een gebouw wilt renoveren heb je een asbestattest nodig. Dit wordt opgemaakt aan de hand van een destructieve asbestinventarisatie. 

Situatie 4: bij afbraak

Bij afbraak of sloop van een gebouw geldt dezelfde regel als bij renovatie. Er is een destructieve asbestinventaris nodig, waarna er een verplicht asbestattest opgemaakt zal worden.

Situatie 5: bij een schenking

Bij overdracht onder levenden van een eigendom moet er een asbestattest opgemaakt worden. Bij een schenking is dit dan ook verplicht. Een uitzondering op deze regel is een erfenis.

Hoeveel kost een asbestattest? Prijs asbestdeskundige

De prijs voor een asbestinventarisatie is niet wettelijk vastgelegd. De deskundige stelt zelf prijzen op. Gemiddeld zal je voor de inventarisatie tussen 300 euro en 600 euro betalen. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) vraagt 50 euro om het asbestattest te laten opmaken. Vraag bij jouw asbestdeskundige na of de retributie van OVAM in hun prijs inbegrepen is. 

kosten asbest attest

Meer weten? Vind een deskundige in jouw regio voor bijkomende info en advies op maat

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in en krijg 1 of meerdere offertes van erkende professionals in jouw buurt. Vergelijk prijzen en bespaar kosten. Neem contact op met een asbestdeskundige en krijg gratis advies

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Wat is de kostprijs voor het verwijderen van asbest golfplaten op mijn garage?

+
De kosten om asbest golfplaten te laten verwijderen van jouw dak starten soms al vanaf 500 euro. Voor een oppervlakte vanaf 100m² moet je rekenen op ongeveer 14 euro per vierkante meter. Vraag zeker offertes aan om prijzen te vergelijken en kosten te besparen

Hoelang moet je wachten op een asbestattest?

+
Hoelang het duurt eer je een asbestattest ontvangt hangt af van veel verschillende factoren. De wachttermijn schommelt tussen enkele dagen tot enkele weken. Heb je veel materiaal dat getest moet worden in het labo, dan zal het iets langer duren dan wanneer dit niet nodig is.

Wat kost een asbestcertificaat?

+
Prijzen voor inventarisatie staan niet wettelijk vast, de asbestdeskundige bepaalt zelf de prijs. Een asbestinventarisatie kan al gebeuren vanaf 350 euro, maar kost soms tot 1000 euro. Het attest hierna aanvragen kost 50 euro. Dit bedrag kan bij de inventarisatie inbegrepen zijn. Vraag offertes aan en vergelijk prijzen zodat je kan besparen op de kosten.

Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen