Is een asbestattest verplicht voor een appartement?

In Vlaanderen, België, is een asbestattest verplicht voor appartementen. Het asbestattest is een document dat aangeeft of er al dan niet asbest aanwezig is in het appartement. De verplichting is vastgelegd in de Vlaamse wetgeving om de veiligheid en gezondheid te waarborgen.

Het attest wordt opgesteld door een erkende asbestdeskundige die een grondige inspectie uitvoert in het appartement. Tijdens deze inspectie worden verschillende stalen genomen en geanalyseerd om de aanwezigheid van asbestvezels in materialen zoals isolatie, dakbedekking, leidingen, vloeren en andere bouwelementen te bepalen. Op basis van deze analyse wordt een duidelijk rapport opgesteld met de resultaten van de inspectie.

Is het verplicht bij verkoop?

Ja, het is verplicht om een asbestattest te hebben bij de verkoop van een appartement in Vlaanderen. De verkoper moet het attest kunnen voorleggen aan de potentiële koper.

Het asbestattest is een verplicht document dat de aan- of afwezigheid van asbesthoudende materialen in het appartement aangeeft, en dient door de verkoper te worden overhandigd aan de potentiële koper voordat de verkoopovereenkomst wordt afgesloten.

Dit stelt de koper in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen en eventuele risico’s of kosten met betrekking tot asbest in het appartement te evalueren. Het attest biedt de koper ook de mogelijkheid om passende maatregelen te nemen, zoals het laten verwijderen of herstellen van asbesthoudende materialen indien nodig.

Het is belangrijk op te merken dat het asbestattest niet alleen verplicht is voor de verkoper, maar ook voor de notaris die betrokken is bij de transactie. De notaris moet ervoor zorgen dat het attest correct wordt opgesteld en bij de verkoopakte wordt gevoegd.

Het doel van deze verplichting is om de transparantie te vergroten en de gezondheidsrisico’s van asbestblootstelling te verminderen. Het is daarom essentieel voor verkopers om ervoor te zorgen dat ze tijdig een asbestattest verkrijgen en dit tijdens het verkoopproces aan potentiële kopers kunnen voorleggen. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot juridische gevolgen en de vertraging of annulering van de verkooptransactie.

Is het verplicht bij verhuur?

Ook bij de verhuur van een appartement in Vlaanderen is het verplicht om over een asbestattest te beschikken. Dit geldt zowel voor de verhuurder als voor de syndicus. Het asbestattest dient beschikbaar te zijn voor potentiële huurders, zodat zij op de hoogte zijn van de aan- of afwezigheid van asbest in het appartement.

Op zoek naar een OVAM asbestdeskundige?Krijg gratis en vrijblijvend advies.

Wat zegt de regelgeving over studio’s en studentenkoten?

Volgens de regelgeving in Vlaanderen zijn er specifieke vereisten voor studio’s en studentenkoten met betrekking tot het asbestattest. Als de studio of het studentenkot groter is dan 20 m², is automatisch een asbestattest vereist. Indien het kleiner is dan 20 m² gelden aparte regels als het een wooneenheid is of gemeenschappelijke delen heeft.

1. Bij gemeenschappelijke delen?

In het geval van gemeenschappelijke delen in een gebouw waar studio’s of studentenkoten zich bevinden, is slechts één asbestattest vereist voor de volledige blok. Dit betekent dat het attest geldt voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals gangen, trappenhuizen en andere gedeelde ruimtes.

2. Voor aparte wooneenheden?

Als een studio of studentenkot wordt beschouwd als een aparte wooneenheid, wat betekent dat het ten minste een woonruimte met slaapruimte, een eigen toilet, een eigen bad of douche, en een eigen keuken of kitchenette heeft, heb je een apart asbestattest nodig voor die specifieke eenheid.

asbest verwijderen sloop

Wat kost een asbestcertificaat voor een appartementsgebouw?

De kosten voor het laten inspecteren van asbest in een appartement en het verkrijgen van een bijbehorend attest variëren afhankelijk van de grootte van het appartement en het aantal monsters dat genomen moet worden. Over het algemeen geldt dat grotere appartementen en meer monsters hogere kosten met zich meebrengen. Voor een appartement kun je verwachten dat de prijs voor een asbestattest doorgaans rond de € 500 ligt, inclusief btw.

Extra info nodig? Vraag advies aan experten

Het is raadzaam om contact op te nemen met gespecialiseerde bedrijven of asbestdeskundigen voor specifieke prijsinformatie. Ze kunnen je voorzien van een offerte op basis van de specifieke kenmerken en vereisten van het appartementsgebouw.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat is de kostprijs van een asbestcertificaat

+
De kostprijs van een asbestcertificaat kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning en het aantal monsters dat genomen moet worden. De kosten voor een asbestattest liggen doorgaans tussen de € 450 en € 850, inclusief btw. Het is echter belangrijk om op te merken dat de uiteindelijke prijs afhankelijk is van specifieke omstandigheden, en het raadzaam is om offertes op te vragen bij verschillende inspectiebedrijven voor een nauwkeurige prijsopgave. 

Is een asbestinventarisattest verplicht bij de schenking van een woning in Vlaanderen?

+
Ja, een asbestinventarisattest is verplicht bij de schenking van een woning in Vlaanderen. Bij het overdragen van een woning door middel van een schenking is het vereist dat er een asbestinventarisattest beschikbaar is om potentiële risico’s met betrekking tot asbest in de woning te identificeren en te communiceren aan de ontvanger van de schenking.

Waar vind je een lijst met OVAM asbestdeskundigen?

+
Je kunt een lijst met OVAM asbestdeskundigen vinden op de officiële website van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Daarnaast zijn er ook andere bronnen waar je informatie kunt vinden over asbestdeskundigen en hun diensten. Het is raadzaam om contact op te nemen met de vermelde deskundigen voor specifieke vragen en om offertes op te vragen voor de gewenste dienstverlening.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen