Is een asbestattest verplicht bij de schenking van een pand?

Bij de schenking van een pand of onroerend goed is het belangrijk dat je rekening houdt met de asbestwetgeving. Het is verplicht om een asbestattest te hebben als je een schenking wilt doen, bij een overdracht onder levenden. Indien het gaat om een erfenis is zo’n asbestattest niet verplicht.

asbeststaaltje

Wat houdt het asbest certificaat in bij schenking?

Waarom zou je nu zo’n attest nodig hebben? Met het asbestattest kunnen de eigenaars nagaan welke materialen in hun eigen woning zitten. Dit kan belangrijk zijn indien er bijvoorbeeld renovatiewerken moeten gebeuren. Blootgesteld asbest kan namelijk zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen.

Wil je weten wat dit inhoudt voor jouw specifieke situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Wie kan het attest aanvragen?

Enkel een gecertificeerde asbestdeskundige mag zo’n inventarisatie uitvoeren. De deskundigen zijn allemaal gecertificeerd door het OVAM. Je krijgt van deze asbestdeskundige een kopie van jouw asbestattest.

asbest waarschuwing

Hoe verkrijg je een asbestattest voor schenking?

Het asbestattest krijg je via een inventarisatie van de woning of gebouw dat je wil schenken. Een asbestdeskundige zal onderzoek doen in het gebouw waarna hij een attest opstelt over de materialen die een risico zouden vormen. In het attest wordt ook advies gegeven over het eventuele verwijderen van de asbest. 

1. Waar vind je een ervaringsdeskundige?

Op de site van het OVAM vind je een lijst met alle ervaringsdeskundigen in alle regio’s. Je kan hierbij zoeken op naam, gemeente of postcode. De lijst wordt ook wekelijks geactualiseerd.

Wilt u toch gerichter zoeken naar een deskundige voor jouw specifieke situatie in jouw buurt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

2. Hoelang moet je wachten op het attest na keuring?

De asbestdeskundige heeft tijd nodig om de informatie van de eigenaar te verwerken. Hierdoor kan het plaatsonderzoek beter worden voorbereid en vlot verlopen ter plaatse.

De duur van zo’n plaatsinspectie hangt af van de oppervlakte die moet gecontroleerd worden, het bouwjaar van de woning en de toegankelijkheid die de eigenaar biedt. Gegevens die hierbij worden verkregen worden rechtstreeks in een digitale databank gezet.

Na het onderzoek en mogelijke laboresultaten van een analyse zal de inventaris het attest finaliseren en aanvragen.

Asbest dakpan

Hoeveel kost een OVAM asbestattest voor schenking: prijs?

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) vaardigt gecertificeerde deskundigen uit om woningen te onderzoeken en een attest af te leveren. Deze asbestdeskundige bepaalt zelfde de prijs van de inventarisatie, maar voert dit wel uit volgens het inspectieprotocol.

De prijs wordt bepaald door een aantal zaken:

  • De omvang van de te inspecteren gebouwen.
  • De ouderdom en renovatiegraad: Oudere woningen of gebouwen hebben een grotere kans op het aantreffen van asbestmaterialen.
  • Het aantal monsternames en labo-analyses

De eigenaar kan hier bovenop nog vrijwillig vragen om bijkomende onderzoeken te doen, maar in dat geval zal de kostprijs wel hoger liggen.

Voor het afleveren van het asbestattest vraag de OVAM een retributie van 50 euro. Dit komt via een factuur en zal door de asbestdeskundige worden doorgerekend.

Op zoek naar een ervaren deskundige? Vind de juiste specialist in jouw regio

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over een asbestattest aanvragen bij schenking aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wie kan het asbestattest afleveren? 

+
Enkel een gecertificeerde asbestdeskundige aangesteld door het OVAM mag een asbestattest afleveren en het plaatsonderzoek uitvoeren.

Wie heeft een asbestattest nodig bij verkoop? Is een asbest attest verplicht bij verkoop? 

+
Vanaf 23 november 2022 is het verplicht om een asbestattest te hebben bij het moment van overeenkomst. Indien dit niet het geval is, kan het contract nietig verklaard worden.
Het is enkel verplicht bij een overdracht onder levenden van onroerend goed. Indien het gaat om een erfenis is het niet verplicht om een asbestattest te voorzien voor het onroerend goed. 

Hoeveel kost een asbestcertificaat?

+
De prijs van een asbest certificaat hangt af van de asbestinventarissen of gecertificeerde deskundigen zelf. Deze voert het plaatsonderzoek uit volgens een bepaald inspectieprotocol.
Afhankelijk van hoeveel labo-analyses, de omvang van het terrein en de ouderdom van de woning zal de prijs hoger of lager liggen.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen