Hoeveel erkende asbestdeskundigen zijn er in België?

In België zijn er momenteel ongeveer 1.150 erkende asbestdeskundigen actief. Deze deskundigen hebben de nodige certificering en kennis om asbestgerelateerde taken uit te voeren, zoals het opstellen van asbestinventarissen en het adviseren over veilige verwijderingsprocedures om een geldig attest te kunnen garanderen. 

asbestanalyse

Moet je gecertificeerd zijn om asbest verwijderaar te zijn?

Ja, om als asbestverwijderaar te werken, is certificering verplicht. Erkende asbestverwijderaars moeten voldoen aan specifieke kwalificaties en training om asbest veilig te kunnen verwijderen. Ze moeten jaarlijkse testen en attesten behalen om hun erkenning te behouden. Alleen dan kunnen asbestdeskundigen aan de slag.

Is er een opleiding nodig om een asbestinventarisatie op te mogen maken?

Nee, er is geen specifieke opleiding vereist om een asbestinventarisatie op te mogen maken. Echter, de inventarisatie opgesteld door iemand zonder de juiste opleiding is niet geldig om een geldig asbestattest te verkrijgen.

Voor het opmaken van een geldige inventarisatie en het daaropvolgende attest is een opleiding vereist. Het is belangrijk dat de persoon die de inventarisatie opmaakt, de nodige kennis en expertise heeft om asbest op een correcte en betrouwbare manier te identificeren en te rapporteren. 

Er bestaan ook niet-gecertificeerde asbestdeskundigen die asbestinventarissen opmaken zoals verplicht voor werkgevers in het kader van de federale arbeidswetgeving.

Welke opleiding volgen om een inventaris én asbestattest op te mogen stellen?

Kandidaat asbestdeskundigen moeten een verplichte opleiding volgen en slagen voor het examen, waarvoor ze basiskennis over asbest moeten hebben.

Deze basiskennis kan worden verkregen via feitelijke beroepservaring of door het volgen van een vrijwillige vooropleiding. De OVAM publiceerde een aantal richtlijnen voor opleidingscentra en kandidaten, en erkende certificatie-instellingen organiseren het examen en beoordelen de resultaten.

Geslaagde asbestdeskundigen ontvangen een persoonscertificaat en moeten zich aansluiten bij een erkend bedrijf, dat zelf een procescertificaat heeft. De certificatie-instelling voert controles en audits uit om de kwaliteit van het asbestattest te waarborgen. De OVAM werkt verder aan regels en voorschriften voor deze certificatie en de opvolging ervan.

Op zoek naar een specialist?Ontvang gratis en vrijblijvend advies.

Hoe experten voor een asbestinventarisatie zoeken: aandachtspunten

Bij het zoeken naar experts voor een asbestinventarisatie is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan en rekening te houden met enkele aandachtspunten. Hoewel gecertificeerde asbestdeskundigen de norm zijn en doorgaans de voorkeur verdienen, bestaat er ook de mogelijkheid dat niet-gecertificeerde deskundigen asbestinventarissen kunnen opmaken in overeenstemming met de federale arbeidswetgeving voor werkgevers.

Het is echter essentieel om bij het maken van je keuze te streven naar betrouwbare en gekwalificeerde professionals. Bij het selecteren van een expert voor een asbestinventarisatie is het verstandig om te kijken naar hun ervaring en expertise op het gebied van asbest.

Gecertificeerde deskundigen hebben doorgaans de vereiste training en kennis om de inventarisatie professioneel en nauwkeurig uit te voeren. Je kan ook vragen naar referenties en eerdere projecten om een beter inzicht te krijgen in hun werk en de tevredenheid van eerdere klanten.

Vraag naar het proces dat ze volgen bij het uitvoeren van de inventarisatie, welke apparatuur en technieken ze gebruiken, en hoe ze omgaan met eventuele gevonden asbesthoudende materialen.

Daarnaast is het verstandig om te controleren of de expert voldoet aan de vereiste wettelijke normen en certificeringen. Informeer bijvoorbeeld of ze zijn geregistreerd bij OVAM en of ze beschikken over de juiste certificeringen en vergunningen.

Asbest verwijderen en de bijhorende wetgeving

Waar vind ik een OVAM gecertificeerde deskundige voor inventarisatie asbest?

Voor het vinden van OVAM-gecertificeerde deskundigen voor asbestinventarisatie kan je de lijst van gecertificeerde bedrijven op de website van OVAM raadplegen.

Deze lijst wordt minstens wekelijks geactualiseerd en biedt een overzicht van erkende bedrijven die voldoen aan de vereiste certificering voor het uitvoeren van asbestinventarisaties. Door te kiezen voor een gecertificeerde deskundige, kun je vertrouwen op hun expertise en ervoor zorgen dat de inventarisatie op een professionele en betrouwbare manier wordt uitgevoerd.

Vergelijk offertes voor asbestattest

Wil je weten wat een asbest onderzoek je kost? Vraag gratis naar vrijblijvende offertes aan en bespaar kosten

Het aanvragen van gratis en vrijblijvende offertes voor een asbestonderzoek is interessant omdat het je in staat stelt een overzicht te krijgen van de kosten die gepaard gaan met het laten uitvoeren van een asbestonderzoek.

Door meerdere offertes aan te vragen, kun je verschillende prijzen en diensten vergelijken, waardoor je mogelijk kosten kunt besparen. Het stelt je ook in staat om in contact te komen met experts op dit gebied, die je waardevol advies kunnen geven en je kunnen helpen bij het plannen en uitvoeren van het asbestonderzoek.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen