Trekveer of torsieveer?

De veren zorgen voor de balans van de garagepoort. Ze compenseren het gewicht van de poort, zodat je de poort veilig en eenvoudig kan openen en sluiten. 

Er bestaan 2 soorten veren bij garagepoorten:

  • Trekveren
  • Torsieveren 

Trekveren (kantelpoort)

Trekveren bevinden zich aan de zijkant van de garagepoort. Er zijn steeds twee trekveren, één aan elke kant van het poortblad. Ze hebben twee bevestigingsbeugels waarmee ze zich vasthaken aan het frame van de poort. De meeste kantelpoorten gebruiken trekveren.

Torsieveren (sectionaalpoort)

Een torsieveer hangt boven de garagepoort en loopt parallel met de bovenkant van het poortblad. Torsieveren vind je vaak terug bij zware, brede poorten (meer dan 3,5 breed), zoals sectionaalpoorten. 

Bij particuliere garagepoorten is er meestal maar één torsieveer nodig in het midden van de poort. Zwaardere poorten – zoals industriële poorten – hebben twee torsieveren nodig, één aan elke kant.

torsieveer van een sectionaalpoort

Wanneer veer van poort vervangen of herstellen?

Garagepoortveren verslijten naarmate ze veel gebruikt worden. Als je de veren hoort spannen bij het openen van de poort, dan is het tijd om ze te vervangen.

Oude veren kunnen plots breken. Een handmatige garagedeur zal dan enorm zwaar aanvoelen als je hem wil optillen, terwijl een automatische poort niet meer zal werken.

Wat kost een kapotte veer van een garagepoort vervangen?

De prijs voor het vervangen van een garagepoort veer ligt tussen de 150 en 600 euro. De kosten hangen voornamelijk af van het type veer en het uurloon van de monteur. Hieronder vind je richtprijzen voor het vervangen van trek- en torsieveren

  • Prijs om trekveer te vervangen (kantelpoort): 150 tot 250 euro, afhankelijk van de grootte en het aantal veren. Trekveren kosten gemiddeld tussen 40 en 80 euro per stuk.
  • Prijs om torsieveer te vervangen (sectionale poort): 300 tot 600 euro, afhankelijk van de diameter van de veer. Torsieveren kosten gemiddeld tussen 60 en 250 euro per stuk.
trekveer van een garagepoort

Kan ik zelf de veer van mijn poort vervangen?

Het is mogelijk om zelf de veren van een garagepoort te vervangen aan de hand van instructiefilmpjes en handleidingen. Over het algemeen zijn trekveren makkelijker te vervangen dan torsieveren, omdat een trekveer onder een lagere spanning staat dan een torsieveer. 

Bij torsieveren doe je best een beroep op een ervaren monteur. Torsieveren zijn altijd zeer strak gespannen en dit leidt tot zeer gevaarlijke situaties. Ook voor het vervangen van trekveren kan je altijd een monteur inschakelen.

Hoe een trekveer vervangen?

Benodigdheden

Om de trekveer van een garagepoort te vervangen heb je de volgende materialen nodig:

  • Nieuwe veer
  • Veerklemmen
  • Schroevendraaier
  • Steeksleutel
  • Handschoenen (om je handen te beschermen)

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe veer dezelfde lengte en sterkte heeft als de oude veer, zodat de garagepoort goed blijft functioneren. Op de oude veer staat normaalgezien een nummer. Op basis van dit nummer kan je de juiste veer ter vervangen kiezen

spanning garagepoort veer verlagen door poort omhoog te heffen

Voorbereiding

Als je besluit om zelf de veren te vervangen, moet je altijd voorzichtig zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Zet de garagepoort volledig open. Zo zit er nagenoeg geen spanning meer op de veer.

Stappenplan

Meestal zijn trekveren verzegeld met één of twee veerklemmen – een boven en een onder. Die moet je er eerst uithalen. Daarna kan je de veer losschroeven met de schroevendraaier.

Controleer of de nieuwe veer dezelfde lengte en sterkte als de oude heeft. Is dat het geval, dan kan je de nieuwe trekveer in het frame van de poort haken. Schroef de veer daarna terug vast.

Na het inhaken van de veer worden de veerklemmen teruggeplaatst en is de poort klaar voor gebruik.

Wanneer je oude enkelvoudige veer gebroken is, is het aangeraden om die te vervangen door een meervoudige veer. Hiervoor heb je een klein tussenstuk (adapter) nodig.

trekveer garagepooort vastschroeven

Veer laten vervangen door een ervaren monteur

Of het nu gaat om het vervangen van een trek- of een torsieveer, in beide gevallen hangen er risico’s aan vast. Heb je weinig of geen ervaring met het herstellen van garagepoorten, dan wordt er aanbevolen om een ervaren monteur in te schakelen. Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met garagepoort monteurs uit jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type garagepoort wenst u (of heeft u)?
3*. Welk materiaal verkiest u voor de garagepoort?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Garagepoort
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Garagepoort