Recyclage zonnepanelen in België

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ze kunnen ook bijna volledig gerecycleerd worden wanneer ze toe zijn aan vervanging. Sterker nog, zonnepanelen behoren tot het elektronisch afval dat het beste wordt gerecycleerd. Met zonnepanelen investeer je dus in een hernieuwbare en duurzame energie.

recyclage zonnepanelen

In België is de organisatie PV Cycle Belgium die afgedankte zonnepanelen inzamelt en recycleert. Let op, het is verboden om onderdelen van zonnepanelen te verwijderen of aan te passen voor je deze gaat recycleren. Indien er toch essentiële onderdelen ontbreken of het zonnepaneel onderdelen bevat die normaal niet aanwezig horen te zijn, kan PV Cycle Belgium extra kosten aanrekenen.

Stappenplan recyclage van zonnepanelen in België

Zonnepanelen bestaan voor 80 % uit glas, 10 % uit aluminium en ze bevatten ook siliciumcellen, een klein deel elektrische componenten, een beetje kunststof en verbindingen in koper of zilver. Zo wordt het glas bijvoorbeeld gebruikt voor glazen flessen of glasvezels. Het aluminium wordt opnieuw gesmolten en wordt gebruikt als grondstof voor blikjes. Het silicium wordt gebruikt om nieuwe fotovoltaïsche zonnepanelen te maken of voor onderdelen van elektronische apparatuur. Silicium wordt verwerkt in dezelfde installaties waar glas en lampen gerecycleerd worden.

De recyclage van afgedankte zonnepanelen gebeurt in twee stappen:

Stap 1) De primaire ontmanteling

Stap 2) De secundaire ontmanteling

We bespreken ze hieronder.

Stap 1: Primaire ontmanteling

Bij de eerste stap, of wel bij de primaire ontmanteling wordt eerst het zonnepaneel uit het kader genomen en worden andere onderdelen zoals de elektrische bedradingen verwijderd.

Stap 2: Secundaire ontmanteling

Bij de tweede stap worden alle onderdelen uit elkaar gehaald. Tijdens deze stap wordt het glas gescheiden van de siliciumcellen en vervolgens van de metalen. Het glas wordt dan op een normale manier gerecycleerd. Vervolgens volgt een thermische behandeling om de siliciumcellen vrij te maken die later opnieuw wordt gebruikt voor de productie van nieuwe zonnecellen.

Dit proces duurt ongeveer een anderhalve minuut!

Wat met omvormer, thuisbatterij en eventuele andere onderdelen?

recyclage zonnepanelen

De omvormer is perfect recyclebaar. De omvormer bestaat uit vele delen die makkelijk hergebruikt kunnen worden. Je kan dus de omvormer naar het containerpark brengen bij OVE (overige elektrische apparaten) ofwel naar een verzamelpunt van PV Cycle Belgium.

Ook thuisbatterijen zijn recycleerbaar. Bebat zorgt voor de recyclage van de thuisbatterijen. Bebat is een milieuorganisatie met inzamelresultaten op wereldniveau en streeft ernaar om steeds meer en beter batterijen te recycleren.

Wat kost recyclage zonnepanelen?

Door een Europese richtlijn die sinds 1 juli 2016 van kracht is, zijn de inzamelingen van gebruikte zonnepanelen gratis, maar de Europese richtlijn verplicht sinds 1 juli 2017 een recyclagebijdrage van 2 euro per zonnepaneel te betalen voor wie in Vlaanderen nieuwe zonnepanelen installeert. Dat geld komt in een fonds dat wordt gebruikt voor de kosteloze inzamelingen van zonnepanelen en worden gerecycleerd door PV Cycle.

Dit recyclagebedrag dient alleen betaald te worden als je nieuwe zonnepanelen installeert. Voor zonnepanelen van vóór 1 juli 2016 hoeft er geen recyclagebijdrage worden betaald.

Levensduur zonnepanelen of PV installatie

Afhankelijk van welke soort zonnepaneel je kocht, is de levensduur van de meeste zonnepanelen gemiddeld 25 jaar. De nieuwe generatie zonnepanelen hebben een veel langere levensduur. Fabrikanten geven meestal een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 80 % na 25 jaar.

De omvormer verslijt door intensief gebruik en dient na ongeveer 10 jaar vervangen te worden. Je zal de omvormer dus 1 of meerdere keren moeten vervangen gedurende de levensduur van de zonnepanelen.

zonnepanelen onderhouden

Hoe optimaliseer je de levensduur? Tips

Uiteraard zijn er enkele tips die de levensduur van een PV-installatie kunnen verlengen.

  • Hou jaarlijks tijdens de zomer een onderhoud. (eventueel extra coating)
  • Controleer of de kabels nog overal goed zijn aangesloten.
  • Plaats de omvormer in een koele en goed geventileerde ruimte.
  • Hou het systeem in het oog zodat je het rendement kan opvolgen. Dit kan je aflezen via je omvormer, via je digitale meter of op handige apps.
  • Kies kwaliteitsvolle zonnepanelen.

Oude zonnepanelen vervangen?

Heb je afgedankte panelen die je graag wil vervangen door nieuwe panelen? Via onderstaand offerteformulier vind je snel en eenvoudig gespecialiseerde installateurs in jouw regio. Vraag naar advies en ontvang gelijktijdig 1 of meerdere offertevoorstellen voor een gratis vrijblijvend vergelijk.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonnepanelen