Thuisbatterijen: prijs, premies en werking

De thuisbatterij is een revolutionaire doorbraak waarbij je de energie die je overdag opwekt met zonnepanelen, eenvoudig thuis kunt opslaan. Wanneer je zonnepanelen een keer wat minder energie leveren, zoals op bewolkte dagen, kun je dankzij een handige accu gewoon gebruik blijven maken van jouw opgeslagen zonne-energie. Kom meer te weten over dit bijzondere fenomeen, wat het gemiddeld kost en wat de bekendere merken zijn op dit moment.

Thuisbatterij: prijs en premies

Thuisbatterij merk Richtprijs
Ikea +- €3.000
Tesla Tussen €5.000 en €10.000
LG +- €5.500

Met een thuisbatterij kun je ervoor zorgen dat je volledig onafhankelijk van energie kunt zijn. Dit systeem is in wezen een grote accu waarin al het overschot aan opgewekte energie kan worden opgeslagen. Je kunt het systeem eenvoudig in je woonruimte of bedrijf installeren en aansluiten op je energievoorzieningen. Zo kun je de accu bijvoorbeeld gebruiken om je elektrische auto op te laden, of je elektrische huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien.

De aanschaf van een accu heeft vele voordelen en wordt daarom steeds populairder onder zowel huishoudens als bedrijven. Momenteel zijn de thuisbaterijen een redelijk flinke investering. Zo betaal je voor een accu rond de €3.000 tot €7.000, afhankelijk van het vermogen en het model.

Belangrijk om in acht te nemen is dat de richtprijzen beïnvloed kunnen worden door diverse factoren. Zo zijn er speciale premies waarmee je kunt profiteren van een prijsverlaging, en kun je uiteindelijk op je energierekening besparen met de accu wanneer je niet meer afhankelijk bent van andere energiebronnen.

Premies voor thuisbatterijen

In België kun je profiteren van gunstige premies voor de aanschaf van een accu. Hiermee kun je flink op je thuisbatterij prijs besparen. Een van deze regelingen is een verlaagde btw-tarief van 6%.

Om in aanmerking te komen voor een verlaagd btw-tarief op je thuisbatterij prijs, dien je over een woning van 10 jaar of ouder te beschikken. Het verlaagde btw tarief geldt zowel op de aanschaf van de accu als op de installatie.

Naast het verlaagde btw tarief, kun je als accu eigenaar ook in aanmerking komen voor een vergoeding tussen €250 en €300 per kilowattuur. Dit bedrag, tot een maximum van €2.550 per installatiepunt, kun je 3 maanden na plaatsing aanvragen. Om aan deze premie te voldoen dien je een digitale meter te hebben die nauwkeurig de afname en injectie van het stroomverbruik op het net kan meten. Ook dient het te gaan over een milieuvriendelijke accu, die aan alle wettelijke en nieuwe nettarieven voldoet.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een geavanceerd en complexe constructie. Over het algemeen werken de meeste accu’s hetzelfde en verschillen ze enkel in capaciteit. Een accu werkt altijd in combinatie met zonnepanelen die met behulp van zonnecollectoren, zonne-energie omzetten in bruikbare wisselspanning. De stroom wordt vervolgens naar de batterij gebracht waar deze wordt opgeslagen voor later gebruik.

De meeste accu’s hebben een opslagcapaciteit van rond de 5 à 7 kWh. Wanneer je boven je normale verbruik zit, of wanneer je zonnecollectoren niet voldoende stroom hebben kunnen genereren, kun je van deze opgeslagen energie gebruikmaken.

Thuisbatterij zonnepanelen

Waarom kiezen voor een thuisbatterij voor uw zonnepanelen?

De aanschaf van een thuisbatterij voor binnenshuis of op kantoor biedt vele voordelen.

  • Zo is het een ecologisch verantwoorde aankoop, een energiebesparende aankoop en zorg je met een accu altijd voor een back-up tijdens eventuele stroomstoringen.
  • Zonne-energie is een schone energiebron en is niet belastend voor het milieu. Steeds meer mensen stappen daarom over op zonnepanelen. Het voordeel van een accu is dat je hiermee geen zelf opgewekte zonne-energie verspilt en je daarmee nog meer van jouw opgewekte zonne-energie kunt gebruiken.
  • Ook kun je met een accu op jouw energiekosten besparen en kun je profiteren van verschillende premies waardoor de installatie van een thuisbatterij  steeds gunstig wordt.
  • Ten slotte biedt een accu de oplossing voor wanneer je tijdelijk met een storing of met panne zit. Een accu met opgeslagen energie zorgt ervoor dat je nooit zonder stroom komt te zitten en je daarmee dus geen zorgen hoeft te maken over eventueel productieverlies op de werkvloer of andere problemen die wellicht kunnen ontstaan door een stroomstoring.

Thuisbatterij merken

De thuisaccu systemen worden steeds populairder en zijn tegenwoordig verkrijgbaar in diverse modellen en merken. Zo zijn er momenteel bijvoorbeeld de Ikea thuisbatterijen, de verschillende Tesla modellen en de LG accu’s op de markt.

Ikea

Ikea is een bedrijf dat op vele fronten vooroploopt. Ook heeft het merk thuisbatterijen tot haar assortiment toegevoegd en zijn deze betaalbaar voor een breed publiek. De accu van Ikea is beschikbaar voor een prijs vanaf €3.300 en is daarmee een van de goedkoopste accu’s op de markt.

Tesla

Tesla is een absolute koploper met het produceren en ontwerpen van accu’s. Het merk heeft diverse modellen, zoals bijvoorbeeld de Tesla Powerwall accu met een vermogen van maar liefst 7 kWh. Daarnaast heeft Tesla nog andere modellen met een lagere opslagcapaciteit. De prijzen van de Tesla thuisbatterijen liggen rond de €5.000 en €10.000.

LG

Het merk LG biedt diverse geavanceerde accu’s. Een van de bekendere systemen is het model LG Chem Resu. Deze accu is beschikbaar in verschillende opslagcapaciteiten, namelijk van 3,3 tot en met 13,1 kWh. De prijzen voor een LG model liggen gemiddeld rond de €5.500.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

De thuisaccusystemen zijn nog redelijk nieuw en roepen daarom vaak vragen op bij consumenten. Zo zijn veel mensen benieuwd wat de gemiddelde prijs van de accu beïnvloed, of de aanschaf van een accu in combinatie met zonnecellen verplicht is, en welke accu je het best kunt kopen.

Wat bepaalt de thuisbatterij prijs?

De prijs van de thuisaccu wordt beïnvloed door diverse factoren. De prijs is over het algemeen een stuk lager dan dat ze voorheen waren en wordt dankzij haar populariteit ook steeds goedkoper in de aanschaf. Factoren die de prijs beïnvloeden zijn de capaciteit, het merk en de installatie.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de capaciteit van de accu is, hoe duurder de accu zal zijn. Een betere prestatie van de accu zorgt ervoor dat je meer stroom kunt opslaan en minder energie verspilt raakt.

De verschillende accu merken verschillen onderling sterk in prijs. Zo bieden de goedkopere merken modellen van rond de €3.500 , terwijl andere merken modellen van maar liefst €10.000 aanbieden. Het prijsverschil tussen diverse producenten is dus zeer groot.

Is een thuisbatterij plaatsen verplicht?

Wanneer je beschikt over zonnepanelen is het niet verplicht om een accu aan te schaffen. Er gaan speculaties dat dit later wel verplicht gaat worden door de overheid. Een thuisaccusysteem zorgt voor een flinke energiebesparing en kan daarmee het milieu ontlasten.

Hoe vind ik de goedkoopste en beste thuisbatterij?

Wil je graag een thuisbatterij kopen maar weet je niet goed welke het beste is? Het vinden van de goedkoopste en beste accu is geen eenvoudige klus. Zo zijn er diverse merken en uitvoeringen beschikbaar en is de aankoop afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en budget. Vergelijk eenvoudig diverse offertes en bekijk welk model het beste bij jouw energiebehoefte past.

Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België