Wat kost een thuisbatterij in 2024?

De richtprijs voor een thuisbatterij van 3 kWh is 4.000 euro. De richtprijs voor de 8 kWh-thuisbatterij ligt tussen de 5.000 en 8.000 euro en de richtprijs voor de 14 kWh-thuisbatterij ligt rond de 10.000 euro. Inclusief 21% BTW en installatiekosten. Over het algemeen zijn kleinere thuisbatterijen per kilowattuur duurder dan grotere thuisbatterijen.

thuisbatterijen

Prijs thuisbatterij per merk

Per merk kan de prijs van de thuisbatterij variëren. Wil je bijvoorbeeld de prijzen van LG-thuisbatterijen vergelijken met die van Tesla-thuisbatterijen? Of wil je meer weten over andere merken zoals Huawei? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen, door op onderstaande knop te klikken.

Prijs thuisbatterij per opslagcapaciteit

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde prijs van een thuisbatterij per kWh weer:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde thuisbatterij prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 – 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

Premie

Voor batterijen die voor 31 maart 2023 gekeurd werden, kan je nog t.e.m. 31 december 2023 een premie voor de aankoop van een thuisbatterij aanvragen.

Er zijn wel enkele aanvullende voorwaarden aan verbonden. Zo dien je in het bezit te zijn van een digitale meter en moet de installatie door een erkend installateur gebeuren.

Is je huis ouder dan 10 jaar? Dan betaal je maar 6% btw op de thuisbatterij (onder bepaalde voorwaarden).

Hoe werkt een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn erg populair omdat ze zeer kosteneffectief zijn. Overdag produceren ze veel energie, maar dan heb je meestal minder energie nodig omdat veel mensen naar hun werk gaan. ‘s Nachts, als de zon ondergaat, heb je elektriciteit nodig om te koken, de was te doen… Dan moet je je wenden tot het net van de energieleverancier.

Met een thuisbatterij kan je de opgewekte elektriciteit omzetten in opgeslagen elektriciteit. Dan kun je tijdens deze piekuren de zonne-energie gebruiken die je eerder opwekte. In ons klimaat is het echter onmogelijk om 100% onafhankelijk te zijn.

In de winter is het te donker en hebben de zonnepanelen te weinig capaciteit om de accu van de woning op te laden en de woning van stroom te voorzien. Tijdens deze maanden ben je nog steeds aangewezen op het net. Thuisbatterijen geven je 80% maximale onafhankelijkheid.

Soorten thuisbatterijen

Er zijn verschillende modellen en merken thuisbatterijen op de markt. Er zijn 2 grote soorten thuisbatterijen, namelijk:

1. Lithium-ionbatterijen

Lithium-ion-batterijen zijn de meest voorkomende. Dit type batterij bestaat uit verschillende componenten, maar bestaat meestal uit nikkel, kobalt en mangaan. De bekendste merken van thuisbatterijen produceren dit type batterij. Denk aan Tesla, eigenaar van de Powerwall, en andere fabrikanten zoals LG en SolarWatt.

De kosten van lithiumbatterijen zijn afhankelijk van kwaliteit en merk. Het belangrijkste is de opslagcapaciteit. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n 4.000 tot 10.000 euro, exclusief btw en installatiekosten.

Voor- en nadelen:

+ Lichtgewicht en compacte batterij met grote opslagcapaciteit

+ Langere levensduur dan loodzuuraccu’s (15 tot 20 jaar)

+ Veel laadcycli (afhankelijk van kwaliteit)

+ Geen speciaal onderhoud nodig

– Duurder dan loodzuuraccu’s (hoewel de prijzen jaar na jaar dalen)

– Volledig opladen en ontladen kan capaciteit verliezen

– Hogere brandgevoeligheid door hoge energiedichtheid

2. Loodbatterijen

Loodbatterijen kennen we vooral als startaccu’s voor auto’s. Ze zijn al heel lang op de markt en bestaan ​​uit 3 elementen: lood, zwavelzuur en water. Heb je een hoge energieopslag nodig en heb je voldoende ruimte voor deze zware grote thuisbatterij? Dan zijn loodbatterijen een mogelijke optie.

Voor- en nadelen van loodbatterijen:

+ Bewezen technologie die zijn waarde al tientallen jaren heeft bewezen

+ Een van de goedkoopste vormen van energieopslag

+ Hoge stroom mogelijk

– Grote, zware batterijen (niet erg praktisch in je garage, berging…)

– Kortere levensduur dan andere typen thuisbatterijen (8 tot 10 jaar)

– Onvermogen om de batterij diep te ontladen (alleen 30% tot 50%)

– Er is geen premie voor dit type thuisbatterij

Loodzuuraccu’s zijn uiteraard goedkoper dan lithium-ion-batterijen. De kosten kunnen tot de helft lager zijn. Afhankelijk van het benodigd vermogen mag je rekenen op gemiddeld 2.000 tot 5.000 euro (exclusief btw, inclusief plaatsing).

Wanneer is een thuisbatterij interessant?

Thuisbatterijen kunnen interessant zijn als je op bepaalde momenten van de dag meer stroom opwekt dan je verbruikt. Een gemiddeld gezin gebruikt slechts zo’n 30 tot 40 procent van zijn eigen zonne-energie. De rest wordt teruggeleverd aan het net. Met een thuisbatterij kan je energie-autonomie afhankelijk van het soort thuisbatterij stijgen tot gemiddeld 70 %. Het is dus zeker een rendabele investering.

thuisbatterij

Voordelen van thuisbatterij voor zonnepanelen

1. Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet

Dankzij thuisbatterijen kun je zelfvoorzienend zijn in energie. De overtollige stroom die overdag door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt opgeslagen. Zo gaat er geen vermogen verloren.

2. Geen stroomstoringen

Je hebt geen last van stroomstoringen omdat er altijd energie in je huis is opgeslagen. Met thuisbatterijen hou je het energieverbruik en de kosten onder controle.

3. Digitale teller

In België zijn we overgegaan van een systeem met de terugdraaiende meter en prosumententarieven naar een nieuw systeem met digitale meters. De terugdraaiende teller en prosumententarieven zijn afgeschaft. Digitale meters zijn interessant als je een hoog eigen verbruik hebt van de opgewekte energie en dus weinig gebruik maakt van het net. Dankzij thuisbatterijen kan je jouw eigen verbruik verhogen en geld besparen.

4. Makkelijk te installeren

Thuisbatterijen zijn eenvoudig te plaatsen. Je kan ze ook buiten plaatsen wanneer je niet genoeg ruimte hebt in je woning.

Nadelen van thuisbatterij voor zonnepanelen

Er zijn ook nadelen, namelijk:

1. Duur

De prijzen dalen. Toch blijft de aankoop van een thuisbatterij vrij duur. Om een deel van investering van de thuisbatterij terug te verdienen kan je in aanmerking komen voor een premie. Dus het is zeker de moeite waard.

2. Niet volledig onafhankelijk

In België ben je nooit 100% onafhankelijk omdat zonnepanelen minder opbrengen in de winter.

zonnepanelen thuisbatterij

Welke merken zijn er op de markt?

Er zijn verschillende merken die thuisbatterijen aanbieden, namelijk:

Tesla

De Powerwall is zonder twijfel een geweldige oplossing voor opgeslagen energie in huis. Het heeft een aantal ongelooflijke functies en heeft een redelijke prijs (€6000-€7000). De levensduur van de Powerwall is vrij standaard voor lithium-ionbatterijen. Hij zal na 10 jaar op 70% van zijn oorspronkelijke capaciteit werken.

Met het vermogen om 13,5 kilowattuur (kWh) elektriciteit vast te houden, kan de Powerwall genoeg energie opslaan om ongeveer de helft van het dagelijkse energieverbruik te dekken.

LG

LG Energy Solutions wordt gerangschikt als een van ‘s werelds grootste fabrikanten van lithiumbatterijen.

Beschikbare maten : 6.5kWh, 9.8kWh, 13kWh, (Nieuw 16kWh)

Bruikbare capaciteit: 90% capaciteit, (100% voor 16 kWh)

Prijs: vanaf €3600

Huawei

De LUNA2000-5-S0 is één van Huawei’s thuisbatterijen. De lithiumbatterij is compatibel met meerdere omvormers en de batterij is bovendien modulair. Er zijn drie modellen van 5, 10 en 15 kWh. Hij kost €3235. Huawei stelt een one-fits-all voor. 1 optimizer past op de meeste modulen. Hierdoor verhoog je makkelijk je rendement.

SonnenBatterie

De Sonnenbatterie kan je direct gebruiken aangezien het verkocht wordt als een compleet accusysteem.

Opslagcapactiteit:  1,3 tot 3,3 kWh

Gewicht:  min 49/ max 247 kg

Afmetingen: min 70 x 64 x 22 mm / max 184 x 64 x 22

Totaal rendement (laden en ontladen): 93%

Prijs: €10.000

SMA

SMA omvormers zijn compatibel met alle belangrijke opslagtechnologieën. SMA opslagoplossingen zijn ideaal voor zonne-energiesystemen van alle vermogensklassen, van residentiële systemen tot PV-installaties.

BYD

BYD lithium-ion batterijen zijn van hoge kwaliteit. De batterijen kunnen gemakkelijk worden uitgebreid door meerdere modellen te installeren en parallel geschakeld te worden. Met een levensduur van 6000 cycli bij een ontladingsgraad van 80% maken ze deel uit van de veelzijdigste thuisbatterijen op de markt. BYD accu’s zijn er in verschillende soorten.

Thuisbatterij voor zonnepanelen: prijzen vergelijken

Een thuisbatterij is dus een interessante investering. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via ons offerteformulier om prijzen te vergelijken. Wij werken enkel met erkende installateurs. Die kunnen je adviseren en je thuisbatterij correct installeren. Kies de installateur naar keuze!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant voor jou:

Wat kost een thuisbatterij van 50 kWh en een batterij van 10 kWh?

+
De prijs voor een thuisbatterij van 10 kWh ligt rond 8.000 euro.  Een reguliere batterij heeft een capaciteit van rond de 6 kWh, een grote batterij dubbel zo veel. Elektrische auto’s hebben een capaciteit van rond de 50 kWh.

Wat kost een batterij met zonnepanelen en is dit rendabel in 2023 

+
Voor een thuisbatterij met zonnepanelen betaal je in 2023 ruim bekeken tussen 6.000 en 20.000 euro. Of de investering rendabel is hangt voornamelijk af van de levensduur van de batterij

Welke thuisbatterij kiezen?

+
Hoe je een batterij kiest hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het hangt af van jouw verbruik, de grootte van jouw gezin en hoe onafhankelijk je wilt zijn van het elektriciteitsnet. 
Bedrijven voor Thuisbatterij