Wat kost het om een schoorsteen te laten vegen?

Je schoorsteen laten reinigen kost je gemiddeld 80 à 100 euro. Die prijs is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Wanneer de vorige schoonmaakbeurt is uitgevoerd
 • Een eventuele verstopping van de rookkanalen
 • Het aantal rookkanalen dat geveegd moet worden: wanneer er meerdere zijn, vermindert verhoudingsgewijs de prijs
 • Wanneer de dienstverlening deel uitmaakt van een onderhoudscontract, dan gelden er vaak andere, voordeligere tarieven
 • Specifieke omstandigheden, zoals moeilijk toegankelijke plaatsen, de aanwezigheid van vogelnesten, enzovoort

Maakt het reinigen van je schoorsteen deel uit van een onderhoudscontract? Dan gebeurt het onderhoud vaak gelijktijdig met het jaarlijkse onderhoud van jouw centraal verwarmingssysteem. Zit in de dienstverlening ook het onderhoud van de verwarming. In dat geval kan de prijs oplopen tot 150 euro.

Offertes aanvragen en vergelijken helpt kosten besparen
Contacteer gratis en vrijblijvend schoorsteenvegers in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Voordelen van regelmatig schouw vegen

Werd je schoorsteen al lang niet meer gereinigd? Het is nog niet te laat om er nu aan te beginnen. In bepaalde omstandigheden is schoorsteenvegen bovendien verplicht.

 • Verlaagd risico op schoorsteenbrand
  De opstapeling van roet en vuil kunnen op termijn schouwbranden veroorzaken. Daarnaast kan door de afzetting van onverbrande resten rook de schouw niet gemakkelijk verlaten. Dit leidt tot een verhoogd risico op CO-vergiftiging en dat kan je best vermijden. 
 • Lager energieverbruik
  Door je schoorsteen tijdig te reinigen stook je efficiënter. Wat onvermijdelijk een positief effect heeft op jouw energiefactuur.
 • Milieuvriendelijk
  Minder stoken is niet alleen voordelig voor je energiefactuur, maar het heeft ook een positieve impact op het milieu.
uitgaven kunnen geld besparen

Hoeveel keer per jaar schoorsteenvegen?

Hoe vaak je de schoorsteen moet laten vegen hangt af van het verwarmingssysteem dat aangesloten is op het rookkanaal. Dit wordt onderverdeeld in een centraal stooktoestel type B, centraal stookstoestel type C en een individueel stooktoestel.

Wanneer een centraal stooktoestel type B werkt op een vaste brandstof, gas of stookolie is onderhoud meestal verplicht:

 • Vaste brandstof steeds jaarlijkse reiniging verplicht
 • Stookolie (vermogen van minstens 20 kW) één keer per jaar
 • Gas (vermogen van minstens 20 kW) één keer per twee jaar

Gesloten toestellen van het type C en individuele stooktoestellen hebben geen reinigingsplicht. Jaarlijkse reiniging is wel steeds aangeraden om defecten te voorkomen en stookkosten en milieuverontreiniging te verminderen.

Contacteer schoorsteenvegers
Ontvang gratis en vrijblijvend advies

Wat zijn de regels?

Schoorsteenonderhoud maakt deel uit van een goed onderhoud van jouw woning. Het onderhoud wordt uitgevoerd in opdracht van en op kosten van de eigenaar of de huurder als het pand wordt verhuurd. De Belgische wetgeving verplicht schoorsteenreiniging in bepaalde gevallen en raadt het aan in alle andere gevallen.

Naast een verplichting volgens de wetgeving is een regelmatige reiniging ook nodig voor de verzekering. Een propere schouw is belangrijk om brandgevaar te verminderen. Na het reinigen zal de schoorsteenveger een geldig bewijs afleveren dat je kan voorleggen wanneer hier achter wordt gevraagd.

Brandverzekering

Wat als je niet frequent je schoorsteen laat reinigen?

Dan stel je jezelf bloot aan grote veiligheids- en gezondheidsrisico’s, zoals:

 • Een slechte afvoer, een versnelde vervuiling, een verlies aan trek, een verlies aan rendement en een verhoging van de schadelijke uitstoot.
 • Het risico op koolstofmonoxide vergiftiging
 • Het risico op een schoorsteenbrand omdat roet en teer op een zeer hoge temperatuur brandbaar zijn. Een brand in de schoorsteen beschadigt de rookkanalen, de schoorsteen en het dak met risico op het ontstaan van een volwaardige woningbrand.

Soorten schoorsteenvegen [Overzicht]

Schoorsteenvegen kan met verschillende methoden, afhankelijk van jouw behoeften en budget.

Ontvang advies op maat van jouw woning
Ontdek welke methode bij jou past, ontvang offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Optie 1: manueel

Schoorsteenvegen is een manuele handeling die uitgevoerd wordt met een schoorsteenborstel: een stijve ronde of cilindrische borstel. De borstel maakt het mogelijk om in de binnenkant van de leidingen te wrijven zonder ze te beschadigen. 

De schoorsteenveger maakt heen-en-weer bewegingen om zo het roet, de asse en de teer naar beneden te laten vallen. Hij stopt met zijn bewegingen als er niets meer naar beneden valt. Je kan een schoorsteen vegen van bovenuit (via de schoorsteen op het dak) of van onderuit (via de schouw binnen).

Binnen brengt de schoorsteenveger de schoorsteenborstel in de schouw aan. De borstel zit stevig vastgeschroefd op het einde van een stok die flexibel en in de lengte aanpasbaar is. Een reiniging van buitenaf vindt op hoogte plaats. De schoorsteenveger werkt dan via het dak.

De schoorsteenborstel is bevestigd op een bal aan een lange koord of zelfs een flexibele stok die hem helpt bij het naar beneden gaan in de leidingen. De schoorsteenveger verwijdert alle vuil in de schoorsteen door de borstel op en neer te bewegen, tot hij de bodem bereikt heeft. 

In het geval van zeer lange kanalen, zal een professional beide methodes moeten aanwenden.

Schoorsteenveger op dak

Optie 2: mechanisch

Mechanisch schoorsteenvegen is een soort van manuele reiniging. Het maakt gebruik van speciale roterende borstels die op een boormachine zijn gemonteerd. Dit versnelt het proces en maakt het grondig reinigen van de schoorsteen eenvoudiger.

De aszuiger die vaak aan de borstel verbonden zit, zorgt dat er geen roet en andere resten in de woonkamer terecht komen. De reiniging moet niet noodzakelijk vanop het dak gebeuren om efficiënt te zijn.

De kosten liggen bij elektrisch reinigen wat hoger dan bij een klassieke, manuele reiniging.

Optie 3: chemisch

Een chemische schoorsteenreiniging bevat werkzame bestanddelen die het loskomen van het roet en de teer bevorderen. Dit type van reiniging wordt uitgevoerd in een hete pijp.

Dit type van schoonmaak is ook geen vervanging van de mechanische ingreep, omdat de effectiviteit ervan beperkt is. De reiniging heeft ook geen juridische waarde bij verzekeringskwesties. Je moet je schoorsteen dus sowieso ook op de klassieke manier vegen.

Roetresten na chemische reiniging

Schoorsteenvegen: zelf of laten doen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Bij het schoorsteenvegen is voorzichtigheid sterk aan te raden. Wanneer jouw schoorsteen gereinigd wordt, controleert de professional de werking van de installatie, kijkt hij naar eventuele defecten en voert hij noodzakelijke herstellingen uit.

Door de schoorsteen vanaf de bovenkant te reinigen, kan de algemene staat van de schoorsteen goed gecontroleerd worden.

Schoorsteenvegen is een belangrijke ingreep. Besparen op het onderhoud en jouw schoorsteen verwaarlozen brengt zeer weinig op gezien de mogelijke gevolgen. In bepaalde gevallen is het zelfs verboden.

Contacteer daarom via onderstaand offerteformulier één of meerdere schoorsteenvegers. Ontvang offertes, vergelijk prijzen en bespaar zo makkelijk kosten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welke dienst zoekt u?
2*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heeft u?
3*. Wat verbrandt u in de schouw(en)?
4. Wanneer wilt u de schoorsteen of schouw laten vegen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Hoe gaat schoorsteenvegen in z’n werk en wat is de prijs?

+
Schoorsteenvegen is een proces waarbij de binnenkant van het rookkanaal wordt gereinigd met een borstel om roet en andere ophopingen te verwijderen. Dit kan langs boven gebeuren met een soort kogel aan de borstel, langs onder met een flexibele borstel of met chemische reiniging. Bij chemische reiniging drogen de resten op dankzij de rook en vallen ze na verloop van tijd naar bedenen, klaar om opgeveegd te worden.
De kosten verschillen naargelang de mate van vervuiling, het type schoorsteen en de toegankelijkheid. Gemiddeld betaal je tussen 80 euro en 100 euro.

Wanneer verplicht de verzekering om de schouw te kuisen?

+
Wanneer de schouw verbonden is met een centraal stooktoestel van het type B. Het is dan wettelijk verplicht door de Vlaamse overheid en de verzekering gaat ook uit van het juiste onderhoud. Een jaarlijkse reiniging door een erkend technicus is in dit geval ook verplicht. Die zal instaan voor het onderhoud van de cv-ketel.

Waar makkelijk een erkend schoorsteenveger vinden in jouw buurt? 

+
Om een schoorsteenveger te vinden kan je via ons offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Je contacteert gelijktijdig één of meerdere schoorsteenvegers in jouw buurt. Handig, toch? 
Bedrijven voor Schoorsteenvegen