Wat is de asbesttest?

Een asbesttest bestaat uit twee eenvoudige stappen:

  1. Staalname: Een klein stukje van het materiaal, zoals bijvoorbeeld uit het dak of gevel wordt verwijderd. Dit staal wordt naar een erkend laboratorium gebracht.
  2. Asbesttest: In het laboratorium wordt het staal onderzocht met behulp van een polarisatiemicroscoop en/of chemische proeven. Op deze manier kan worden bepaald of het materiaal asbest bevat.
Hulp nodig bij het herkennen van asbest? Vraag hier gratis offertes

Wie mag testen op asbest?

Je hebt de mogelijkheid om zelf een test op asbest uit te voeren, maar het is ook mogelijk om een professioneel laboratorium in te schakelen voor nauwkeurige en betrouwbare resultaten.

1. Laboratorium 

Voor een betrouwbare asbesttest schakel je best een erkend laboratorium in. Kies bij voorkeur voor een laboratorium dat gespecialiseerd is in asbestanalyse.

Het is sterk aanbevolen om niet zelf met asbest aan de slag te gaan. Door een laboratorium in te schakelen, ben je bovendien zeker dat de test correct wordt uitgevoerd.

2. Particulier

Als particulier heb je de mogelijkheid om een asbestanalyse uit te voeren door een kit te bestellen en het monster naar een laboratorium te sturen. Op de website van het labo ontvang je advies en instructies voor de staalname.

Er zijn twee werkwijzen, afhankelijk van het soort asbest. Bij stofdeeltjes of contaminatie gebruik je een kleefmonster. Voor vast materiaal neem je een monster van een verdacht stuk materiaal (2 cm x 2 cm).

Vergeet niet om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van handschoenen en een masker.

Kit voor asbest controle bestellen

Bestel een kit voor asbestcontrole waarbij de analyse vaak al is inbegrepen. Stuur eenvoudig het monster correct op en wacht op het antwoord van het laboratorium.

Alternatieve test

Sommige mensen gebruiken de vuurtest als alternatieve methode, maar deze wordt niet aanbevolen. Deze testmethode kan leiden tot foutieve identificatie van asbest en is daarom niet betrouwbaar. Het is beter om gebruik te maken van een erkend labo voor een nauwkeurige analyse.

asbeststalen om te testen op asbest

Hoelang duurt een asbesttest?

De duur van een asbesttest hangt af van de omvang van de test. Een zelftest kan binnen enkele minuten worden uitgevoerd. Als je een volledige woning wilt laten controleren, kan dit tot 3 uur in beslag nemen. Het is belangrijk om voldoende tijd te plannen voor een grondige en nauwkeurige analyse.

Wanneer is een asbest analyse verplicht in België?

In België is een asbestanalyse verplicht voor werkgevers. Een asbestattest is nodig om de aanwezigheid van asbest in gebouwen en werkplaatsen te bepalen. Dit is een belangrijke maatregel om de veiligheid en gezondheid van werknemers te garanderen.

Extra regelgeving voor Vlaanderen

Naast de verplichting voor werkgevers in heel België, zijn particulieren in Vlaanderen ook verplicht om een asbestanalyse uit te voeren wanneer hun huis gebouwd is vóór 2001. Deze maatregel is bedoeld om de veiligheid en gezondheid van bewoners te garanderen en de risico’s van asbestblootstelling te verminderen.

Wat kost een asbesttest?

De kosten van een asbesttest variëren afhankelijk van de hoeveelheid te testen materiaal en de gekozen methode.

1. Met eigen testkit

Als je gebruikmaakt van een eigen testkit, bedragen de kosten voor een asbestanalyse gemiddeld € 76,00. Voor een analyse van een staal van 2 cm op 2 cm betaal je ongeveer € 49,50. Als je de analyse met spoed wilt laten uitvoeren, komt de prijs op € 56,25.

2. Door erkend labo

Als je de test laat uitvoeren door een erkend labo kunnen de kosten starten vanaf € 145,00.

Professionele hulp nodig bij het herkennen van asbest? Vul het offerteformulier in en krijg gratis advies

Het aanvragen van offertes biedt jou de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende experts en om meer te weten te komen over het proces van een asbesttest. Op deze manier kan je een weloverwogen beslissing nemen en zorg dragen voor een veilige omgeving.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen