Kantelpoort

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Kantelpoorten

Kantelpoorten zijn het meest populaire type garagepoort. Het zijn over het algemeen stevige en betrouwbare poorten, die lang mee zullen gaan. De poort bestaat meestal uit één deel, dat in z'n geheel kan kantelen. Het blad van de poort zit vast aan een metalen frame en dit frame zit vast aan het dak van de garage. Er zijn kantelpoorten die je manueel moet openen, maar er zijn ook geautomatiseerde versies. Daarnaast openen sommige poorten naar binnen, terwijl anderen juist naar buiten toe openen. Wat in jouw situatie het beste is, hangt af van een paar factoren.

Kantelpoorten: prijzen

Over het algemeen zijn kantelpoorten relatief goedkoop. Een standaard kantelpoort kost gemiddeld € 750 tot € 1.000. Voor een automatische kantelpoort moet je op een budget van € 1.250 tot € 1.750 rekenen. Ga je voor een luxevariant in hout of aluminium, dan kunnen de prijzen oplopen tot € 2.500. Deze prijzen zijn inclusief btw en montage.

Hoe werkt een kantelpoort?

Een kantelpoort bestaat in feite uit 2 delen: het blad en het (metalen) frame. Wanneer de kantelpoort omhoogschuift, glijdt hij in het frame tot hij evenwijdig met het plafond hangt. Een veer of een tegengewicht houdt de poort op zijn plaats en ondersteunt het omhoog en naar beneden schuiven. Bij automatische kantelpoorten is de vering of het tegengewicht extra versterkt. Ten slotte heeft een kantelpoort meestal twee sluitingen: een sluiting waarmee de poort in het slot valt en een slot dat met een sleutel vergrendeld wordt.

Soorten kantelpoorten

Kantelpoorten vallen op te delen in 2 groepen:

  • Poort die naar buiten openschuift
  • Poort die naar binnen openschuift

Met een kantelpoort die naar buiten openschuift, is er geen ruimteverlies, maar is wat onhandig en gevaarlijk voor wie net voor de poort staat. De poort die naar binnen openschuift, is veiliger maar neemt dus ook meer plaats in.

Kanteloorten die naar buiten openen

Een naar buiten draaiende kantelpoort zal tijdens het openen eerst een stukje naar voren kantelen, voordat deze langs de bovenkant naar binnen schuift. Een groot voordeel hiervan is dat de poort daardoor in de garage geen ruimte nodig heeft. Als jouw garage erg vol staat, kan dat fijn zijn. Je hoeft dat tijdens het openen van de poort niet bang te zijn dat deze ergens tegenaan botst.

Aan de andere kant moet je er bij dit soort poorten wel rekening mee houden dat ze aan de buitenkant wel voldoende ruimte moeten hebben. Je moet je auto dus op een klein afstandje zetten, voordat je de poort openmaakt. Ook als je garage direct aan een looppad of straat grenst, is dit misschien niet de meest praktische optie. Het zou dan immers zomaar kunnen gebeuren dat je per ongeluk voorbijgangers of spelende kinderen raakt.

Kantelpoorten die naar binnen openen

Voor naar binnen draaiende poorten geldt precies het tegenovergestelde. Bij dit soort poorten moet je rekening houden met voldoende ruimte in je garage, maar je hoeft je dan weer geen zorgen te maken over nietsvermoedende voorbijgangers. Reken ongeveer een meter ruimte die je vrij moet houden in je garage om de poort eenvoudig te kunnen openen.

Kantelpoorten: materiaal

De traditionele kantelpoort bestaat uit staal, maar tegenwoordig zijn er ook aluminium, pvc en zelfs houten exemplaren. Aluminium kantelpoorten zijn veel lichter dan stalen poorten, terwijl ze weinig of niet aan stevigheid inboeten. Houten kantelpoorten komen niet vaak voor. Meestal zijn ze gemaakt uit eik, Noorse grenen of Hemlock.

Voor- en nadelen van kantelpoorten

De kantelpoorten is een klassieker en daar zijn goede redenen voor:

  • Snelle plaatsing dankzij relatief eenvoudige constructie
  • Budgetvriendelijk
  • Duurzaam: gaat vaak levenslang mee
  • Verkrijgbaar in alle materialen en kleuren
  • Eenvoudig te automatiseren

Maar op bepaalde vlakken moet de kantelpoort wel zijn meerdere erkennen in de andere types garagepoorten:

  • Niet of nauwelijks geïsoleerd
  • Hinder en gevaar bij kantelpoorten die naar buiten openzwaaien
  • Ruimteverlies bij kantelpoorten die naar binnen openzwaaien

Soorten kantelpoorten


Kantelpoort automatiseren: hoe gaat het in zijn werk?

Veel kantelpoorten kunnen handmatig geopend en gesloten worden. Dat is op zich geen probleem, maar je zult dan wel altijd uit de auto moeten stappen om de deur te openen. Daarnaast kost het best wat kracht, waardoor het vooral voor wat oudere mensen een best zwaar klusje kan zijn. Om deze problemen op te lossen kun je kiezen voor een geautomatiseerde poort.

Ook als je al een kantelpoort hebt, is het mogelijk om deze te laten automatiseren. Hiervoor zal er dan een compacte motor aan het plafond van de garage worden opgehangen. Voor advies in jouw specifieke situatie kun je het beste offertes opvragen bij verschillende professionals.


Kantelpoort kopen? Hier moet je op letten

Als je besloten hebt een kantelpoort te willen aanschaffen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. De eerste is de kantelpoort prijs. Prijzen kunnen behoorlijk uiteen lopen, afhankelijk van het soort poort, de afmetingen en het materiaal van jouw keuze. Voor een eenvoudige, handbediende poort kun je rekenen op zo'n €800,- en een geautomatiseerde versie zit vaak rond de €1500,-.

Maar de prijs kan, afhankelijk van jouw wensen en situatie, ook nog vele malen hoger liggen. Vraag diverse offertes op om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt.


Veiligheid

Iets anders waar je op moet letten is de veiligheid van de poort. Er kunnen nare ongelukken gebeuren als de poort niet aan de eisen voldoet. Zorg er daarom altijd voor dat jouw kantelpoort een CE-label heeft. Daarnaast kun je letten op extra beveiliging, zoals vingerklembeveiliging en beschermkappen en moet je in de gaten houden of de poort geen scherpe uitsteeksels heeft. Zo kun je met een gerust hart gebruik maken van de poort.


Inbraakwering

Garagepoorten zijn erg geliefd onder inbrekers. Vaak is dit één van de zwakste plekken van het huis, waar ze eenvoudig binnen kunnen dringen. Als je voor een inbraakwerende poort kiest, hoef je hier niet meer bang voor te zijn. Deze poorten hebben een speciaal slot. Dit slot vergrendeld de hoeken van het blad aan het kozijn. Zo kun je het niet meer omhoog schuiven. Als je ook nog een slot aan de boven- en onderkant van de poort plaatst, is inbraak zo goed als uitgesloten.


Isolatiewaarde

Over het algemeen zijn kantelpoorten niet goed isolerend. Ze laten behoorlijk wat wind en kou je garage binnen. Het is wel mogelijk om ervoor te kiezen om de poort apart te laten isoleren. Let dus goed op of je jouw poort geïsoleerd wil hebben of niet.


Welk merk moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende merken garagepoorten en op deze vraag is dan ook geen eenduidig antwoord te geven. Bedenk goed wat jij belangrijk vindt voor je garagedeur en laat je goed informeren. Door middel van verschillende offertes kun je erachter komen welke poort voor jou de beste prijs-/kwaliteitsverhouding biedt.


Vergelijk offertes en bestel je kantelpoort!

Voordat je een poort aanschaft is het dus altijd verstandig om verschillende offertes te vergelijken. Zo weet je zeker dat jij uiteindelijke de beste poort laat plaatsen en dat je nog jaren plezier zal hebben van je nieuwe garagedeur.