Hoe een (gesloten) veranda verwarmen in de winter en op andere momenten?

Er bestaan een aantal mogelijkheden om je veranda lekker warm te houden. Hieronder vind je een handig overzicht, inclusief prijzen.

Verwarming in veranda

Optie 1: Vloerverwarming

Vloerverwarming is onzichtbaar en neemt, in tegenstelling tot de meeste andere systemen, geen plaats in beslag. Je hebt keuze tussen elektrische, warmwater of infrarood vloerverwarming.

Omdat vloerverwarming werkt op basis van lage temperatuurverwarming is het een zuinigere optie dan radiatoren. Combineer vloerverwarming met een warmtepomp en je bent ook nog eens duurzaam en ecologisch. 

Onthoud wel dat vloerverwarming het beste werkt onder een stenen vloerbedekking. Een massieve houten vloer of tapijtbedekking laat de warmte minder efficiënt door. 

Prijs: € 50 – 75 per m² (exclusief btw, inclusief plaatsing)

Optie 2: Pelletkachel

We houden er allemaal van om rond de open haard te zitten, maar welke kachel plaats je best in een veranda? Een pelletkachel is zeker een goede optie. Deze kachel is een zuinigere optie dan een traditionele kachel, omdat ze gebruik maakt van houtpellets en geen brandhout.

Elke pelletkachel heeft wel een afvoer nodig voor de rook die geproduceerd wordt. Dus hou daar zeker rekening mee als je voor dit type verwarming kiest.

Omdat de kachel gebruik maakt van een ventilator heb je vaak ook een stopcontact nodig in de buurt. 

Prijs: € 1.500 – 3.500 (exclusief btw, inclusief plaatsing)

Optie 3: Radiatoren of convectoren

Verwarmen via radiatoren is de meest gekende manier van verwarmen. Radiatoren werken met stralingswarmte. Ze zijn een goede optie in je veranda als je reeds een cv-ketel gebruikt om de rest van je woning op temperatuur te brengen.

Radiatoren bestaan tegenwoordig in alle kleuren en vormen. Dat ze altijd zichtbaar aan de muur hangen of op de vloer staan, hoeft dus geen struikelblok meer te zijn. 

Prijs: € 100 – 500 per radiator (exclusief btw, inclusief plaatsing)

Optie 4: Infrarood- of carbonstralers 

Infraroodverwarming is hoofdzakelijk geschikt voor open veranda’s. Je hebt daarbij keuze tussen een korte golf of een lange golf infraroodstraler.

Komt er veel wind in je open veranda? Dan kies je best voor een korte golf infraroodstraler. Geen last van wind, dan is een lange golf infraroodstraler een goede optie. Die kan je ook gebruiken in je gesloten veranda als bijverwarming. 

Prijs: € 200 – 600 (exclusief btw)

Optie 5: Split airco of lucht-lucht warmtepomp

In de zomer je veranda koel houden en ze in de winter goed verwarmen? Dat kan met een split airco, ook gekend als lucht-lucht warmtepomp of omkeerbare warmtepomp. Deze systemen kunnen zowel koelen als verwarmen.

Omdat split airco’s 80 % van hun geproduceerde warmte aan de buitenlucht onttrekken en voor slechts 20 % van de opgewekte warmte stroom nodig hebben, verbruiken ze minder energie dan traditionele airco’s.

Deze toestellen kunnen in het plafond of aan de wand van de veranda ingebouwd worden. Dat bespaart je ook weer wat vierkante meters. Let op: de luchtfilters van aircosystemen moeten geregeld onderhouden worden. 

Prijs: € 2.500 – 8.000 (exclusief btw, inclusief plaatsing)

Optie 6: Elektrische verwarming

Het is ook mogelijk je veranda te verwarmen met een toestel op elektriciteit. Die zijn makkelijk te plaatsen en hebben enkel een stopcontact nodig. Maar door hun hoge energieverbruik is het beter om ze enkel te gebruiken als bijverwarming

Prijs: € 200 – 250 per toestel (exclusief btw)

Wat kiezen?
Vraag extra info en advies aan specialisten

Wat is de beste verwarming voor een veranda? 

Om de beste verwarming voor jouw veranda te kiezen, houd je best rekening met een aantal factoren. Ben je toch niet zeker welk systeem je kiest? Vraag advies aan een specialist in verandaverwarming. 

 1. Open of gesloten veranda
  Gesloten veranda’s vereisen meestal geïnstalleerde verwarming. Terwijl open veranda’s vaak genoeg hebben aan bijverwarming, zoals een infraroodstraler. 
 2. Huidig verwarmingssysteem 
  Heb je al een cv-ketel? Dan is de kans groot dat je makkelijk de leidingen door kan trekken naar je veranda. Heb je dat niet? In dat geval kies je beter voor een ander systeem. 
 3. Grootte van de veranda 
  Kies je voor een niet-ingebouwd systeem, dan gaan er vierkante meters verloren. In een kleine veranda kan dat lastig zijn. Gelukkig hebben kleine veranda’s wel minder wattage aan verwarming nodig. 
   
 4. Gebruiksintensiteit
  Wordt je veranda maar weinig gebruikt, heb je vaak al genoeg aan enkel bijverwarming zoals een elektrisch verwarmingstoestel. 
 5. Nieuwe of bestaande veranda 
  Om verwarming te plaatsen in een bestaande veranda is vaak breekwerk nodig. 
 6. Isolatiewaarde van de veranda
  Een verwarming in een goed geïsoleerde veranda heeft minder Watt nodig dan eentje in een slecht geïsoleerde veranda. 
 7. Esthetiek
  Wil je een onzichtbare verwarming, kies voor vloerverwarming of een split airco. 
Verlichte en verwarmde veranda in de avond langs buiten bekeken

Verwarmen en isoleren gaan hand in hand

Je hebt natuurlijk niets aan je verwarming als de warmte meteen weer verloren gaat. Daarom is je veranda goed isoleren de eerste en belangrijkste stap naar een warme omgeving.

Hoe meer warmte je door isolatie binnen kan houden, hoe minder energie je verbruikt. Bovendien helpt goede isolatie je om jouw veranda koel te houden tijdens de zomer. Een win-win

verwarming in veranda isolatie

Verwarming in jouw veranda plaatsen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Er bestaan dus verschillende manieren om een veranda te verwarmen. Om tijd te besparen en problemen te voorkomen, laat je je best helpen door een vakman. Ze weten perfect welk type verwarming geschikt is voor jouw veranda. 

Vraag nu je offerte aan en ontvang gratis vrijblijvend advies en offertes van vakmannen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant voor jou

Hoe bereken je de wattage die nodig is om je veranda te verwarmen? 

+
Hoeveel wattage aan verwarming jouw veranda nodig heeft, is makkelijk te berekenen door de oppervlakte van de vloer te vermenigvuldigen met 200. De oppervlakte van de vloer bekom je door de lengte en breedte ervan te vermenigvuldigen. Deze formule is natuurlijk maar een benadering. Voor een exacte berekening klop je best aan bij een expert. 

Hoe een overkapping of open veranda verwarmen? 

+
Een overkapping of open veranda verwarm je best met bijverwarming, zoals een korte golf infraroodstraler.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda