Veranda dak isoleren: voor- en nadelen

Via het dak ontsnapt een aanzienlijk deel van de warmte die je binnenshuis (of binnen in de veranda) opwekt. Daarom biedt goede dakisolatie ook in de veranda heel wat interessante voordelen. Helaas zijn aan het isoleren van je veranda dak ook enkele nadelen verbonden. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Een kleine veranda met transparant dak uit polycarbonaat dat moeilijk te isoleren valt. De veranda geeft uit op een kleine tuin via een grote dubbele zwaaideur.

Waarom je een glazen of ander veranda dak wél isoleert

De voornaamste reden om je veranda goed te isoleren, is het wooncomfort. Met goede isolatie gebruik je de veranda het hele jaar door als extra leefruimte.

Daarbij komt dat een goed geïsoleerde veranda veel energie-efficiënter verwarmd kan worden. Je betaalt je niet blauw aan gaskosten voor warmte die via hoeken en kiertjes in de veranda ontsnapt.

Enkele bijkomende voordelen:

  • Geluidsisolatie en betere akoestiek.
  • Meer afwerkingsmogelijkheden.
  • Minder kans op oververhitting in de zomer (en nog minder met de juiste zonnewering).
Advies nodig?
Stel je vragen aan verandaspecialisten

Risico’s en nadelen

Het grootste risico in elke goed geïsoleerde ruimte? Condensvorming en de bijhorende vochtproblemen. In een goed geïsoleerde ruimte (met dampdichte dakpanelen) kan vocht niet gemakkelijk ontsnappen. Daardoor ontstaat condens, wat kan zorgen voor bijvoorbeeld schimmelvorming en vochtplekken. In ernstige gevallen haal je die problemen ongewild ook mee naar binnen en krijg je in de rest van de woning ook met overtollig vocht te maken.

Daarnaast bestaat het risico op temperatuurspanning op de glazen dakplaten. Glazen platen vormen een brug tussen de warmte in een goed geïsoleerde veranda en de koude buitenlucht. Die thermische spanning kan leiden tot barsten in het glas.

Tot slot kan het isoleren van het dak van je veranda prijzig zijn. Je betaalt een flinke kost voor een degelijk geïsoleerde veranda. Daartegenover staat natuurlijk een flinke uitbreiding van de leefruimte én een aanzienlijke besparing op je energierekening.

Wanneer heeft het isoleren van je veranda dak geen zin?

Er zijn enkele situaties wanneer dakisolatie voor je veranda weinig of geen zin heeft. Bijvoorbeeld:

  • Het gaat om een open of half gesloten veranda. Een veranda zonder zijwanden zal, ook met de beste dakisolatie op de markt, geen warmte vasthouden.
  • Je woning is slecht geïsoleerd. Een optimaal geïsoleerde veranda aan een gebrekkig geïsoleerde woning? Dat heeft weinig zin. Het is aan te raden eerst de rest van de woning te isoleren voor je aan de slag gaat met het dak van je veranda.
Een kleine gesloten veranda met isolerende dakplaten. De veranda beschikt over grote ramen met isolerende pvc profielen. Voor de veranda staat een houten tuintafel met stoelen.

Hoe isoleer je een overkapping of veranda efficiënt? 5 tips

Met onderstaande tips isoleer je het dak van je veranda zo efficiënt mogelijk.

Tip 1: Geen isolatie zonder ventilatie

Een goed geïsoleerde veranda moet je voorzien van goede ventilatie. In veel gevallen zal een eenvoudig verluchtingsrooster volstaan. 

Zonder ventilatie krijg je al snel te maken met condensvorming en vochtproblemen. Voor een gezond binnenklimaat is ventileren dus een must!

Veranda isoleren? Schakel een expert in!
Een verandaspecialist verzekert een energie-efficiënt resultaat. Vergelijk offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Tip 2: Gebruik de juiste materialen: van pvc tot hout

Een veranda dak isoleren volgens de regels van de kunst doe je met de juiste materialen. Kies voor materialen met een hoge isolatiewaarde voor:

  • Beglazing. Hoogrendementsglas (HR+ of HR++) krijgt de voorkeur. Dubbel glas is het absolute minimum voor een geïsoleerde veranda.
  • Profielen. Kies voor isolerende aluminium, pvc of houten profielen.
  • Dakbedekking. Een volwaardig dak met isolatiemateriaal garandeert een optimale isolatie.

Een gesloten, niet-transparant verandadak, bijvoorbeeld met pannen of platen, kun je voorzien van isolatiemateriaal voor optimaal warmtecomfort. Gebruik voor een glazen of transparant veranda dak voor een goed isolerend frame.

Een veranda met grote glazen ramen en een gesloten houten dak. De veranda valt, dankzij het gesloten dak, gemakkelijker te isoleren dan een veranda met glazen dak.

Hoe goed isoleren polycarbonaat platen?

Polycarbonaat is een stevig, budgetvriendelijk en lichtdoorlatend materiaal dat vaak verwerkt wordt in verandadaken. In een goed geïsoleerde veranda is polycarbonaat niet de beste optie.

Materialen als hoogrendementsglas en pvc hebben een aanzienlijk hogere isolatiewaarde. Kies je toch voor polycarbonaat? Gebruik dan dubbel- of driedubbelwandig polycarbonaat

Tip 3: Denk aan de vorm van het dak: plat versus gevormd dak

Via een gevormd, hellend of puntdak gaat meer warmte verloren dan via een plat dak. Daartegenover staat dat een ruimte met een plat dak sneller opwarmt op warme dagen. 

Tip 4: Isoleer langs buiten

Om temperatuurspanningen te voorkomen, isoleer je een veranda best langs buiten. Een klassiek glazen veranda dak zal altijd uitdagingen en isolatiemoeilijkheden met zich mee brengen. Een gesloten dak valt een stuk eenvoudiger te isoleren.

Een goed geïsoleerde veranda met dakpannen en grote ramen. In het dak van de veranda zit een klein dakraam voor extra lichtinval en ventilatie.

Tip 5: Houd je glazen veranda koel met zonnewering

Condensvorming is vooral een probleem in het najaar en vroege voorjaar. De rest van het jaar kan het in je veranda al eens stevig opwarmen, zeker als de veranda veel zonlicht vangt. Hoe meer glazen elementen in je veranda dak, hoe groter het risico op oververhitting tijdens de zomer.

Met goede isolatie blijft die warmte natuurlijk hangen. De oplossing? Zonnewering! Er bestaan verschillende types zonnewering op de markt. Denk maar aan screens, zeilen of doeken.

Het dak van je veranda laten isoleren door een professional? Vergelijk offertes op maat

Om condensatie, koudebruggen en inefficiënte isolatie te voorkomen, schakel je voor het isoleren van je veranda dak best een specialist in. Die zorgt voor een correcte uitvoering met materialen met een sterk isolerende werking, een nette afwerking en een duurzaam resultaat.

Benieuwd naar de prijs voor je project? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda