Het belang van goede isolatie in de veranda

Je veranda goed isoleren, biedt heel wat voordelen.

1. Hoger comfort

Eerst en vooral geniet je van het comfort van een goed geïsoleerde ruimte. Zo kun je optimaal gebruik maken van je veranda, zelfs op de koudste winterdagen. Gezellig wakker worden met een kopje thee én een onbelemmerd uitzicht op je besneeuwde tuin? Dat kan – zonder koude voeten of winterjas!

2. Lagere energiekosten

Je veranda verwarmen is heel wat energie-efficiënter als de ruimte goed geïsoleerd is. Hoge stookkosten? Daar hoef je niet mee in te zitten.

Er bestaan verschillende types verandaverwarming. Denk maar aan klassieke radiatoren, vloerverwarming of een rustieke pelletkachel.

3. Invloed op de isolatiewaarde van de rest van je woning

Een klassieke veranda staat tegen de gevel van je woning. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de isolatiewaarde van je veranda invloed heeft op de isolerende waarde van de rest van je woning. De energie die je binnenshuis opwekt, gaat zomaar verloren via je slecht of niet geïsoleerde veranda.

Is je veranda verbonden aan de woning met een deur, schuifwand of volledige opening? Dan geldt dat natuurlijk eens te meer.

Een houten veranda met grote glazen ramen en puntdak die moeilijk te isoleren valt.

Hoe kun je een oude bestaande veranda (beter) isoleren?

Heb je al een veranda, maar is die nog niet geïsoleerd? Dan kun je die perfect laten na-isoleren.

Enkel glas inruilen voor dubbel of hoogrendementsglas, een hellend dak laten vervangen door een plat dak, rubberen profielen plaatsen tussen ramen en deuren… Er zijn heel wat mogelijkheden. Vraag een veranda-expert naar de opties voor jouw veranda via het formulier onderaan deze pagina. 

Meer weten? Lees zeker even verder! Je vindt hieronder een overzicht met mogelijke ingrepen.

Professioneel advies nodig?
Win advies in bij verandaspecialisten en vergelijk offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Alternatief: Isoleer de buitenmuur tussen woning en veranda 

Moest je oude veranda onmogelijk te isoleren vallen, dan is het verstandig om de gevel waartegen de veranda staat extra te laten isoleren. Is de wand al goed geïsoleerd? Dan is het cruciaal om de doorgangen van de veranda naar het huis te beschermen.

Daarmee verhoog je het warmtecomfort in de veranda zelf niet. Je zorgt er wel voor dat de woning zelf beter geïsoleerd is én je gaat vochtproblemen in huis tegen.

Een slecht geïsoleerde veranda, of de overgang tussen je woning en de slecht geïsoleerde veranda, vormt een grote koudebrug. Een veranda- of isolatiespecialist helpt je het probleem te bestrijden.

Een veranda die men heeft laten isoleren met hoogrendementsglas, profielen met thermische onderbreking en een isolerend dak.

Hoe kun je een veranda isoleren? 

Goede isolatie in je veranda? Let op volgende punten.

1. Veranda dak isoleren

Je hoort het wel vaker: isolatie begint bij het dak. Warme lucht stijgt. Via het dak van je veranda kan dus, net zoals via het dak van je woning, ontzettend veel warmte verloren gaan.

Enkele tips voor een goed geïsoleerd verandadak:

  • Vorm. Een plat dak isoleert heel wat beter dan een gevormd dak. Koepeldaken, puntdaken en sterk hellende daken zijn veel vatbaarder voor warmteverliezen.
  • Beglazing.  Door een volledig glazen dak zal nog steeds wat warmte verloren gaan. Een gesloten dak met bijvoorbeeld roofing isoleert het beste. Toch een glazen dak? Kies dan voor een lichtstraat of lichtkoepel, of werk met hoogrendementsglas.
  • Profielen. Kies je nu voor een volledig glazen dak of voor een lichtkoepel: werk steeds met goed isolerende raamprofielen.

Zijn platen uit plexiglas of polycarbonaat ook isolerend?

Een plexiglazen dak of een dak uit polycarbonaat kan een vrij goede isolatie bieden. Cruciaal is het kiezen van de juiste platen. Bij voorkeur kies je voor een dubbel- of driedubbelwandige uitvoering. Hoe dikker de plaat, hoe beter die isoleert.

Voor een open of deels gesloten terrasoverkapping of veranda zijn plexiglazen platen of platen uit polycarbonaat een aantrekkelijke oplossing.

Hoogrendementsglas of een dak met volledig gesloten dakbedekking blijven, wat de isolatie betreft, vaak de beste oplossing.

Een perfect geïsoleerde veranda uit steen met grote raampartijen uit hoogrendementsglas, een dak met dakpannen en een lichtkoepel, en geïsoleerde stenen wanden.

2. Kies voor dubbel of HR-glas

Gebruik niet enkel voor het dak, maar ook voor de zijwanden, ramen en glazen schuifdeuren minstens dubbel en bij voorkeur hoogrendements- of driedubbel glas.

3. Werk met isolerende raamprofielen

Niet enkel de beglazing, maar ook het raamprofiel is van belang. Kies bij voorkeur voor profielen met thermische onderbreking. Stalen en aluminium profielen kunnen voorzien zijn van een thermische onderbreking (ook wel luchtkamer). Goed isolerende profielen in pvc of hout zijn ook een optie.

Jouw veranda in handen van een pro?
Vind verandaspecialisten in jouw buurt

4. Isoleer de zijwanden

Dichte zijwanden (bijvoorbeeld uit hout of steen) kun je voorzien van een laag isolatiemateriaal. Denk maar aan polyurethaanschuim, steenwol of EPS of andere isolatiematerialen die bestand zijn tegen vocht.

Ook voor deels gesloten terrasoverkappingen en veranda’s heeft het isoleren van de zijwanden zin. De open ruimte zal wat meer warmte vasthouden tijdens de winter en ’s zomers langer fris blijven.

5. Vergeet de isolatie van de vloer niet

Ook de vloer van je veranda kun je laten isoleren. Gebruik een laag vloerisolatie met een dikte van minimaal 6 centimeter

Voor volledig open overkappingen heeft het isoleren van de vloer minder zin.

Een man is de vloer van een veranda aan het isoleren.

Nadelen en oplossingen veranda-isolatie

Isoleren brengt enkele uitdagingen met zich mee. Hieronder vind je de 2 grootste problemen en mogelijke oplossingen.

Nadeel 1: Vochtproblemen en condens

Een veelvoorkomend probleem met geïsoleerde ruimtes? Vocht! Waar vochtige lucht vroeger kon ontsnappen via kieren, koudebruggen en openingen, blijft de lucht nu hangen in de geïsoleerde ruimte. Condens, vochtplekken, vochtige meubels en schimmel? Daar zit niemand op te wachten.

Oplossing: voorzie goede ventilatie

De oplossing? Goede ventilatie in de veranda. Daarmee krijg je oude, vochtige lucht uit de veranda en voorzie je een aanvoer van verse, droge lucht.

Er zijn tal van ventilatiesystemen die geschikt zijn voor je veranda. Denk aan een eenvoudig ventilatierooster, manuele verluchting of een volledig automatisch ventilatiesysteem.

Je veranda laten isoleren zonder zorgen?
Reken op de kennis en expertise van een verandaspecialist
arrow Ontvang offertes

Nadeel 2: Kosten veranda-isolatie

Je veranda isoleren kan wat kosten. Hoe groter de veranda, hoe gebrekkiger de ruimte voorheen geïsoleerd was en hoe complexer de ingreep, hoe hoger de kosten kunnen uitdraaien.

Oplossing: vergelijk offertes op maat

De oplossing? Offertes op maat van je project vergelijken. Zo krijg je niet enkel een beeld van de prijs voor je project, maar ook een overzicht met mogelijke oplossingen. Door offertes van meerdere specialisten te vergelijken, kun je heel wat besparen op de werken.

Vergelijk offertes volledig

Let niet enkel op de prijs op de offertes, maar ook op de geboden service en de garantievoorwaarden.

Via het formulier onderaan deze pagina ontvang je gratis vrijblijvende offertes van verandaspecialisten die actief zijn in jouw regio.

Een geïsoleerde veranda met plat dak met roofing, grote ramen uit hoogrendementsglas en isolerende profielen.

Veranda isoleren? Vergelijk opties en offertes

Te koud in de winter, te warm in de zomer, en het hele jaar door last van condensatie in je veranda? Dan is het tijd voor goede isolatie! Een goed geïsoleerde en geventileerde veranda heeft een gezond binnenklimaat en fungeert het hele jaar door als extra leefruimte.

Op zoek naar een specialist voor jouw verandaproject? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat van je project. Stel je vragen en ontvang ook gratis deskundig advies. Zo vind je in een handomdraai een oplossing voor jouw oude of nieuwe veranda!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Waarom zou je isolatie op een open overkapping leggen?

+
Een open terrasoverkapping wordt vaak niet geïsoleerd. Logisch ook: zo’n ruimte verwarm je niet het hele jaar door. Je terrasoverkapping isoleren kan wel nut hebben. Onder een geïsoleerde overkapping blijft het ’s zomers een stuk frisser. In de winter blijft de warmte van een terrasverwarmer dan weer beter hangen.

Zijn houten veranda’s isolerend?

+
Hout is van nature een isolerend materiaal. Vraag een verandaspecialist naar de mogelijkheden, plus tips en tricks voor het nog beter isoleren van je houten veranda.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda