Wanneer is het tijd voor een renovatie van je verandadak?

Er zijn verschillende redenen om het dak van je veranda te vernieuwen. Enkele zaken die een renovatie nodig maken:

  • Verouderd dak of dakbedekking: Veel oude veranda’s beschikken nog over een dak met oude glas- of plexiglasplaten. De kans is groot dat het dak niet of nauwelijks isoleert, wat zeker voor gesloten veranda’s een probleem is.
  • Beschadigde dakplaten: Betreft het nu kapot glas na een storm of oude, beschadigde kunststofplaten? Beschadigde dakplaten ogen niet enkel slordig, maar kunnen allerlei problemen met zich meebrengen. Denk maar aan lekkages, tocht of oververhitting.
  • Lekkages: Verouderde en beschadigde dakplaten zijn vatbaar voor lekkages. Voor je het weet krijg je te maken met vochtproblemen (ook in huis) en schimmels.
  • Tijd voor een nieuwe look: Tot slot, misschien is het gewoon tijd voor een nieuwe look voor je veranda. Er zijn heel wat leuke opties bij het renoveren van je veranda. Daarover lees je hieronder meer.

Soms volstaat een kleine reparatie aan het dak. In andere gevallen zal de volledige dakbedekking vervangen moeten worden. Ook een mogelijkheid is dat de volledige veranda aan vervanging toe is. Een verandaspecialist bekijkt je situatie en informeert je over de mogelijkheden.

Nieuw dak of volledige renovatie van je veranda?
Schakel een expert in voor een duurzaam resultaat
arrow Ontvang offertes

5 opties voor het vernieuwen van je veranda dak 

Welke opties biedt een renovatie van het dak van je veranda?

1. Goedkope renovatie veranda: polycarbonaat vervangen

Beschadigde dakplaten uit polycarbonaat kun je eenvoudig laten vervangen. In de meeste gevallen kan het frame en de draagstructuur gewoon behouden blijven. Polycarbonaat is een stevig, flexibel en slagvast materiaal – en bovendien een goedkope optie voor het renoveren van je veranda.

2. Luxe en lichtinval: plexiglas of glas

Plexiglas en glas zijn wat duurder dan polycarbonaat. Met hoogrendementsglas kun je de veranda weliswaar een stuk efficiënter isoleren. Plexiglas en glas geven je veranda bovendien een luxueuzere uitstraling dan polycarbonaat.

Onderaanzicht van een veranda dak dat men recent heeft laten vernieuwen met glazen platen en een aluminium frame.

3. Duurzame overkapping: zinken dak

Net als glas is zink een duurder materiaal. Het gaat enorm lang mee, en is ook lichter dan glas. Het lage gewicht van een zinken dak betekent ook dat de draagstructuur van de veranda in de meeste gevallen behouden kan worden. Natuurlijk geniet je met een zinken dak niet dezelfde lichtinval.

4. Plat dak op je veranda: roofing of rubber dak

Een plat dak op je veranda? Dan is roofing of rubber een uitstekende optie. Roofing en rubber zijn relatief budgetvriendelijk, waterdicht en duurzaam. Net als zink en polycarbonaat zijn roofing en rubber licht.

5. Mooi geheel: dakpannen of leien voor vaste veranda in aanbouw

Wil je de veranda naadloos doen aansluiten op je woning? Dan kun je de dakbedekking van je woonst gewoon doortrekken over het verandadak. Met dakpannen of leien creëer je een geïntegreerd geheel en wordt de veranda een echte extensie van je woonst.

Woning met veranda waarvan men het dak net heeft laten vernieuwen. Het dak van de veranda is, net als dat van de woning, bekleed met dakpannen voor een coherent geheel. Het huis beschikt over een grote groene tuin.

5 Tips bij renovatie verandadak

Waar moet je op letten als je het verandadak vernieuwt?

Tip 1: Overweeg isolatie voor een gesloten veranda

Een gesloten veranda (met 4 zijwanden en een deur) kun je perfect laten isoleren. Die isolatie begint bij het dak: daarlangs gaat een groot deel van de warmte verloren. Een goed geïsoleerde veranda biedt je heel het jaar door een optimaal comfort.

Veranda als extra leefruimte?
Win advies in en verken de opties

Tip 2: Denk aan ventilatie

Een goed geïsoleerde veranda voorzie je ook van goede ventilatie. Zo voorkom je condensatie en vochtproblemen. In veel gevallen volstaat een raampje met luchtrooster. Een verandaspecialist bekijkt samen met jou wat nodig en mogelijk is. 

Tip 3: Denk aan de afwatering en helling

Een verandadak heeft idealiter een helling van minstens 5 graden. Zo kan regenwater vlotjes van het dak afstromen. Je vermijdt daarmee vochtproblemen aan je gevel. Toch een plat dak installeren? Bespreek de nodige preventiemaatregelen met je verandaspecialist.

Binnenzicht van een veranda die men volledig heeft laten vernieuwen met gesloten dak en grote glazen ramen.

Tip 4: Houd rekening met de draagkracht van de veranda

Behoud je de oude draagstructuur van je veranda? Houd dan rekening met de draagkracht. Een verandaframe waar vroeger polycarbonaatplaten op lagen, is bijvoorbeeld vaak niet stevig genoeg om glazen platen te ondersteunen. 

Jouw veranda in handen van een professional?
Vergelijk offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Tip 5: Soms is een volledige renovatie een betere optie

In bepaalde gevallen is het niet mogelijk, voordelig of wenselijk om de huidige veranda te behouden. Je laat dan best een volledig nieuwe veranda plaatsen. Er zijn verschillende situaties waarin het volledig renoveren van een veranda zich opdringt:

  • De fundering, de dragende structuur of andere structurele elementen niet stevig genoeg.
  • De draagstructuur is aan vervanging toe.
  • De volledige veranda moet geïsoleerd worden. Enkel betere isolatie op het dak plaatsen is vaak niet energie-efficiënt.

Voor extra comfort, een besparing op je energiefactuur of omwille van bouwtechnische moeilijkheden kan het nodig zijn de veranda volledig te vernieuwen. 

Een glazen veranda met grote ramen en dak dat men heeft laten vernieuwen. Het nieuwe dak is bekleed met dezelfde dakpannen als de woning.

Veranda-expert inschakelen? Verken de opties en vergelijk offertes

Wil je nu een houten veranda laten repareren of je veranda laten ombouwen om die het hele jaar door te gebruiken: een verandaspecialist is een onmisbare bondgenoot in je zoektocht naar oplossingen. Hij of zij bekijkt je situatie, gaat op zoek naar gebreken en mogelijkheden, en tovert je oude veranda om tot de fijne buitenruimte waarvan je droomt

Heb je vragen of nood aan advies? Ben je benieuwd naar de prijzen voor jouw renovatieproject? Of, wil je meer weten over het bouwen van een nieuwe veranda? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies van verandabouwers.

Zo vind je in een mum van tijd een duurzame oplossing voor jouw oude veranda.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda