Wat is een buitenzonwering?

Een buitenzonwering wordt ook wel eens een bovendakzonwering genoemd. Het gaat om een zeil, doek of screen dat bovenop een transparant dak van een veranda wordt geplaatst, of langs de doorzichtige zijwanden wordt gehangen. De zonnewering houdt (een deel van) het zonlicht tegen, zodat je in de veranda zelf geen last hebt van te felle zonnestralen. 

Een buitenzonwering houdt bovendien heel wat warmte buiten. Met screens kun je de opwarming binnen je veranda tot wel 90 procent verminderen.

Een buitenzonwering voor een minimalistische veranda in een kleine tuin. De zonnewering bestaat uit een warmgeel zeil of doek op een manueel te bedienen frame. Onder de verandazonwering staat een tuinstoeltje. Voor de zonnewering staan verschillende grote struiken met bloemen.

Binnenzonwering: voordelen en nadelen

Plaats je de zonwering onder het dak van de veranda? Dan wordt enkel het zonlicht tegengehouden. De veranda kan met zo’n oplossing alsnog stevig opwarmen op hete dagen. Precies daarom kiezen mensen vaak voor een buitenzonwering.

Met een binnenzonwering (een zeil, doek of screen dat je onder het dak van de veranda plaatst) heb je wat ruimteverlies. Zoals gezegd houdt zo’n binnenwering enkel zonlicht maar geen warmte buiten.

Het voornaamste voordeel van een binnenwering is dat zo’n doek, zeil of screen wat onderhoudsvriendelijker is. Een binnenwering komt niet in contact met neerslag, roet of vervuiling en zal, mettertijd, enkel een beetje stoffig worden.

Net als buitenzonwering zijn binnenweringen in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Denk maar aan gewone gordijnen, rolgordijnen of lamellen

De hitte weren in je veranda?
Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Onderdelen zonnewering 

Elke zonnewering bestaat uit een doek in bijvoorbeeld canvas, polyester, glasvezel of acryl. Screens bevatten ook volgende onderdelen:

  • Frame. Het frame houdt het zonwerende doek op zijn plek.
  • Geleiders. Ritsscreens, een variant van gewone screens, beschikken ook over geleiders waarlangs de screens heen en weer geschoven worden om de zonwering te openen en te sluiten. Die geleiders zorgen ervoor dat de screens steeds strak gespannen blijven.
  • Oprolkast. Een beschermende kast waarin de screen wordt opgerold als je de zonwering open zet.
  • Bediening. Een handmatig, elektrisch of automatisch bedieningsmechanisme waarmee je de zonwering opent of sluit.
Een buitenzonwering voor een grote, vrijstaande veranda. De zonwering bestaat uit screens en staat op een houten constructie. De screens zijn opgerold. Onder de zonwering staat 1 lange en 1 vierkante houten tafel met houten stoeltjes. Achter de veranda een kleine, overkapte buitenkeuken tegen een witte muur en een trap om de woning te betreden.

Wat kost een zonwering voor je veranda?

Een overzicht met richtprijzen voor verschillende soorten verandazonwering.

Type verandazonwering Richtprijs 
Screens € 100 – 200 per vierkante meter
Ritsscreens € 400 – 600 per vierkante meter
Veranda zeil of doek € 50 – 200 per vierkante meter
Jouw verandazonnewering voor de beste prijs?
Vergelijk gratis offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Soorten verandazonwering

Je hebt over het algemeen keuze tussen 2 soorten zonnewering voor je veranda.

Onderaanzicht van een glazen veranda waarboven een buitenzonwering met screens gespannen is. De screen is voorzien van een oranje met gele print.

Screens

Screens zijn doeken in polyester, glasvezel of gesloten acryl. Vaak worden ze behandeld met een uv-werende coating en andere middelen die het doek beschermen tegen bijvoorbeeld schimmelvorming en vocht.

Een screen kan worden voorzien van een kleur naar keuze en/of een patroon of ontwerp.

Je hebt ook keuze uit verschillende graden van transparantie. Daarmee houd je meer of minder zonlicht buiten, en/of beperk je de inkijk van voorbijgangers.

Je hebt daarnaast enkele andere interessante opties:

  • Vast of mobiel. Een screen kan vastgemaakt worden of mobiel zijn. Mobiele screens kun je openen en sluiten, vaste screens niet.
  • Elektrisch of manueel. Screens kunnen handmatig geopend en gesloten worden, of elektrisch worden bediend. Er zijn zelfs uitvoeringen die je kan verbinden met je domotica. Het systeem detecteert daarbij zelf wanneer de screens geopend en gesloten moeten worden.
  • Horizontaal, verticaal of combinatie. Screens kunnen enkel het dak, enkel de zijwanden of zowel dak als zijwanden van de veranda bedekken.

Zeil of doek

Ook met een zeil of doek kun je een verandazonwering creëren. Je hebt keuze uit verschillende materialen, zoals (gecoat) canvas, waterdichte schaduwdoeken, pvc-zeilen of licht doorlatende doeken, en nog veel meer kleuren, designs en ontwerpen.

Je kunt je veranda afwerken met zeilen of doeken alleen (en zo een soort tent op de veranda creëren), of ze op de buitenkant van het glas van de veranda plaatsen. Felle zon en overmatige warmte houd je zo het hele jaar door buiten.

Ook zeilen of doeken kunnen gemonteerd worden op een mobiel, elektrisch bedienbaar frame. Je betaalt voor zo’n oplossing natuurlijk wel iets meer.

Een veranda met houten vloer, afgewerkt met een buitenzonwering van licht doorlatend zeil. Achter het zeil loopt de houten vloer door. Door het zeil zijn een houten klaptafel en klapstoel zichtbaar, in de verte op de achtergrond een bos.

Jouw veranda beschermen tegen hitte en fel zonlicht? Verken de opties en vergelijk offertes

Helemaal klaar met dat saunagevoel in je glazen veranda of serre? Tijd om gewoon lekker in de veranda te zitten en te genieten van je tuin? Vul dan onderstaand formulier in.

Ontvangt gratis volledig vrijblijvende offertes op maat en persoonlijk advies van verandaspecialisten. Zo kun jij je opties verkennen, prijzen vergelijken en een oplossing vinden die perfect aansluit bij je wensen, noden en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda