Wat zijn polycarbonaat dakplaten?

Polycarbonaat (ook wel PC) is een soort licht doorlatend kunststof. Het materiaal is zeer stevig en toch flexibel, en verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten van transparantie. Polycarbonaat dakbedekking biedt tal van interessante voordelen.

Net als plexiglas platen zijn PC platen een voordelig alternatief op glas. Verder in dit artikel ontdek je meer over de verschillen tussen polycarbonaat, plexiglas en glas.

Een veranda met dakbedekking uit polycarbonaat, een alternatief op glas met een lagere prijs. In deze uitvoering met platte kanaalplaten op een zwart, aluminium frame. Door het transparante dak zijn palmbladeren en een blauwe lucht zichtbaar.

Kanaalplaten en golfplaten

Polycarbonaat platen zijn verkrijgbaar als golfplaten en kanaalplaten. PC golfplaten hebben een kenmerkende golvende vorm. Kanaalplaten zijn volledig plat.

Golfplaten zijn verkrijgbaar in enkelwandige, dubbelwandige en driedubbelwandige uitvoeringen. Kanaalplaten worden nagenoeg uitsluitend (drie)dubbelwandig geproduceerd.

Een dubbelwandige golfplaat of kanaalplaat bestaat uit 2 platen die boven elkaar geplaatst worden. Dat zorgt voor meer thermische en akoestische isolatie.

Kanaalplaten tot een dikte van 10 millimeter kunnen, in beperkte mate, gebogen worden. Vanaf een dikte van 16 millimeter verliezen de platen aan flexibiliteit. Ze winnen wel aan stevigheid.

Veranda dak voor de juiste prijs
Vergelijk gratis offertes op maat

 

Wat kosten polycarbonaat platen per m2?

Je vindt PC dakplaten al voor zo’n 15 à 20 euro per vierkante meter. Er zijn verschillende soorten polycarbonaat platen verkrijgbaar. Een overzicht met prijzen (exclusief plaatsing) per type plaat:

Type polycarbonaatplaat Richtprijs per vierkante meter
Golfplaat enkelwandig € 21
Golfplaat dubbelwandig € 27
Kanaalplaat € 37

Prijsbepalende factoren

Er zijn verschillende factoren die de prijs voor het bekleden van een veranda dak met polycarbonaat bepalen.

Denk niet enkel aan het type plaat, maar ook de kleur, de oppervlakte van de dakconstructie en de vraagprijs van de verandaspecialist.

Bij grotere verandadaken kan de prijs per vierkante meter lager liggen.

Een prijs op maat van jouw verandaproject?
Ontvang gratis vrijblijvende offertes om te vergelijken
arrow Ontvang offertes

Waarom kiezen voor polycarbonaat platen op het dak van je veranda? Voordelen en nadelen

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van polycarbonaat dakplaten?

Voordelen

Polycarbonaat biedt enkele grote voordelen aan een scherpe prijs.

1. Enorm stevig en slagvast

Polycarbonaat is een bijzonder stevig materiaal. Een PC plaat is tot wel 250 keer slagvaster dan een glasplaat met dezelfde dikte. Het materiaal is ook beduidend steviger dan plexiglas, dat maar 30 keer slagvaster is dan een glasplaat met dezelfde dikte. 

Een veranda met dakbedekking uit polycarbonaat golfplaten. Een man houdt een roestige hamer boven de golfplaten om de stevigheid en slagvastheid van het materiaal te demonstreren.

2. Goedkoper dan glas

Daarnaast is polycarbonaat een budgetvriendelijkere optie dan glas. De prijzen voor een verandadak in glas liggen aanzienlijk hoger dan de prijzen voor een PC dakconstructie.

3. Kies zelf de transparantie: van helder tot mat

Je hebt keuze uit verschillende graden van transparantie. Zo zijn er volledig transparante polycarbonaat platen, maar evengoed opake platen die het zonlicht (en de warmte) deels tot volledig buitenhouden.

4. Verkrijgbaar in verschillende kleuren

Polycarbonaat is, net als glas, verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Een open veranda met dakbedekking uit donkergeel polycarbonaat.

5. Licht en vlot te plaatsen

Platen uit polycarbonaat zijn beduidend lichter dan glasplaten. Dat, en het feit dat het materiaal flexibel is en eenvoudig op maat verzaagd kan worden, maakt dat een polycarbonaat dakconstructie een stuk vlotter en eenvoudiger gelegd kan worden dan een glazen dakconstructie.

6. Onderhoudsvriendelijk

Tot slot vergen polycarbonaatplaten relatief weinig onderhoud

De ideale dakbedekking?
Laat je veranda afwerken voor een scherpe prijs

Nadelen

Met een polycarbonaat verandadak wordt regen, hagel of andere neerslag vrij hoorbaar. Het trommelende geluid wordt door sommige mensen als storend ervaren.

Kies voor dubbel- of driedubbelwandige polycarbonaatplaten voor een betere geluidsdemping.

Daarnaast zijn polycarbonaatplaten uit zichzelf niet uv-bestendig. Ze neigen tot vergeling onder invloed van zonnestralen. 

Kies voor polycarbonaatplaten met een uv-werende coating of breng zelf zo’n coating aan na plaatsing.

Tot slot zijn polycarbonaatplaten minder thermisch isolerend dan glasplaten. Wil je een volledig gesloten, goed geïsoleerde veranda die dient als extra ruimte – ook tijdens de koudste dagen van het jaar? Kies in dat geval voor dikke PC platen. 

Een veranda tegen een bakstenen muur met dakbedekking en wanden uit polycarbonaat. In de veranda staan een tafel met vaas en drie stoelen. Tegen de bakstenen muur hangt een plankje met plantjes en kaarshouders.

Tips: Welke platen kiezen voor een veranda of overkapping?

Hoe kies je de juiste PC platen voor je dak?

Tip 1: Dikte

Polycarbonaatplaten vind je in verschillende diktes. Hoe dikker de plaat, hoe steviger, maar ook hoe minder flexibel. Een dikkere plaat biedt bovendien een betere thermische en akoestische isolatie. Ideaal als je de veranda graag comfortabel warm houdt tijdens de winter, en als je oververhitting tijdens de zomer wilt tegengaan.

Wil je een stevig dak in dikke polycarbonaatplaten in bijvoorbeeld een bolle vorm? Vraag een expert om advies op maat.

Tip 2: Transparantie en kleur

Heldere polycarbonaatplaten laten tot zo’n 80 procent van het zonlicht door, terwijl opake platen tot 15 procent van het zonlicht doorlaten. Daarbij komt dat donker gekleurde platen minder licht doorlaten dan licht gekleurde platen. Hoe kies je nu de juiste transparantie?

Voor een zuidelijk gerichte, gesloten veranda wordt meestal gekozen voor opaal melkwitte platen. Die laten tot 60 procent van het zonlicht door en remmen de warmte. Een veranda met dergelijk dak zal het zonlicht binnenshuis niet blokkeren én zorgt ervoor dat de veranda niet te hard opwarmt.

Voor noordelijk gerichte veranda’s kun je zonder problemen kiezen voor volledig transparante polycarbonaatplaten. Ook als de veranda in een schaduwrijk deel van de tuin ligt, zijn transparante platen een optie.

Voor een open of deels gesloten veranda hoef je niet voor warmte- of lichtwerende platen te kiezen. Gewone transparante of gekleurde platen volstaan. Een veranda zonder wanden zal niet snel opwarmen.

Tip 3: Uv-wering

Zonder uv-werende coating kunnen polycarbonaat platen verkleuren. Met een uv-werend laagje zorg je ervoor dat de verandaplaten hun oorspronkelijke kleur behouden. De platen kunnen bij plaatsing al van zo’n laagje voorzien zijn.

Een veranda met dakbedekking uit polycarbonaat op een houten frame. Achter de veranda is een struik zichtbaar. Over het verandadak loopt een dakgoot.

Tip 4: Frame

Vaak wordt gekozen voor een frame uit aluminium. Een houten frame is echter een prima alternatief.

Tip 5: Plaatsing

Plaats je de platen zelf? Houd dan rekening met volgende tips.

  • Hanteer een afschot van minstens 5 graden, bij voorkeur zelfs 10 graden.
  • Polycarbonaat kan enigszins uitzetten bij hitte. Hou wel enkele millimeters speling tussen de bevestigingsprofielen.
  • Werk de platen en het muurprofiel af met een waterdichte kit.
Veranda professioneel plaatsen
Vind de juiste vakman in jouw regio

Alternatieven en verschillen

Net als polycarbonaat zijn glazen en plexiglazen platen verkrijgbaar in semi-transparante tot volledig heldere uitvoeringen. Een overzicht met de belangrijkste verschillen tussen de 3 soorten doorzichtige dakplaten.

Polycarbonaatplaat versus plexiglasplaat

Plexiglas, ook wel acrylaat, is net als polycarbonaat een soort kunststof. Hoewel plexiglas een meer luxueuze uitstraling heeft, is het materiaal een stuk minder kras- en slagvast dan polycarbonaat. Bepaalde uitvoeringen zijn (meer dan) 2 keer zo duur als gelijkaardige polycarbonaatplaten.

Polycarbonaat versus glas

Glas is aanzienlijk duurder dan polycarbonaat (reken op zo’n 60 tot 90 euro per vierkante meter voor dubbel glas), en tot wel 250 keer minder slagvast. Daartegenover staat dat (dubbel) glas aanzienlijk beter isoleert, zowel thermisch als akoestisch. Het materiaal geeft je veranda bovendien een luxueuze, nette uitstraling. 

Een veranda met helder glazen dak en wanden kan snel stevig opwarmen. Met screens of andere zonnewering houd je de warmte buiten. Vraag een vakman om advies op maat.

Een verandaspecialist inspecteert een veranda met polycarbonaat dakbedekking. Hij draagt een fluohesje over een geruit hemd en een gele veiligheidshelm.

De juiste dakbedekking voor jouw veranda? Vergelijk offertes op maat en ontvang professioneel advies

Heb je vragen over de verschillende soorten dakbedekking? Ben je op zoek naar de juiste kunststof dakbedekking voor je veranda of terrasoverkapping? Of wil je jouw veranda professioneel laten afwerken voor een correcte prijs? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten, plus offertes op maat. Zo kun jij je opties verkennen, prijzen vergelijken en de meest voordelige oplossing vinden voor jouw veranda.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda