Hoe kun je een overkapping dichtmaken met glas?

Er zijn verschillende manieren om je veranda af te sluiten met glas.

Een volledig met glas afgedichte veranda wordt ook wel een serre genoemd.

Opties en keuzes glazen afdichting

Een kort overzicht van de keuzes die je hoort te maken wanneer je jouw veranda dichtmaakt met glas.

1. Volledig of deels gesloten

Eerst en vooral bepaal je of je de veranda volledig of gedeeltelijk afsluit. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Een volledig gesloten veranda beschermt je bijvoorbeeld beter tegen neerslag en wind. 

Wil je optimaal genieten van het buiten zijn? Dan volstaat wellicht een half gesloten veranda. Je geniet zo op een zomerse avond van een zacht briesje, of van de lentegeur van je tuin.

Een half open veranda tegen een woning. Men heeft de veranda deels laten dichtmaken met mat glas in een houten frame. De veranda heeft een donker houten vloer. Tussen twee glazen wanden (vaste kozijnen) is een openhaard geplaatst. In de veranda staan een glazen tafel, 5 stoelen en verschillende kamerplanten. Links de living van de woning, zichtbaar door een groot raam met wit frame in een gevel van donker hout.

2. Glazen schuifwand, schuifraam of schuifpui

Een schuifwand of schuifpui kun je eenvoudig open- en dichtzetten. Op koude dagen scherm je de veranda bijvoorbeeld af, op zomerse dagen schuif je de wanden open.

Zo’n schuifwand bestaat meestal uit een aluminium of houten frame, gevuld met glasplaten. Je hebt keuze uit een schuifwand of -pui:

 • Een schuifpui bestaat uit 2 panelen. Je schuift de panelen over elkaar. 
 • Een schuifwand bestaat uit meer dan 2 panelen. Je schuift ze allemaal over elkaar. als je de glazen schuifwand volledig opent, vormt enkel het laatste paneel een scheiding tussen de veranda en de buitenlucht.

Je kunt de volledige veranda dichtmaken met glazen schuifwanden, -ramen of -puien, of vaste kozijnen combineren met één van die openschuifbare afsluitingen.

De veranda van je dromen voor een schappelijke prijs?
Vergelijk offertes op maat voor jouw unieke project
arrow Ontvang offertes

3. Glazen vouwwand

Een glazen vouwwand bestaat uit panelen die verbonden zijn via een kniksysteem. Het is ook bekend als een harmonicawand. Je schuift een vouwwand gemakkelijk naar binnen, naar buiten of volledig opzij. Een vouwwand kun je dus volledig openen, en dat zonder al te veel ruimteverlies. 

4. Glazen openslaande deur of schuif-draaisysteem

Een volledig afgesloten veranda kun je natuurlijk ook gewoon voorzien van een gewone openslaande deur. Je hebt de keuze tussen deuren die naar binnen openslaan en deuren die naar buiten openslaan.

Een schuif-draaisysteem combineert het gemak van een openslaande deur met de flexibiliteit van een schuifwand

Vooraanzicht van twee deuren met schuif-draaisysteem van glas en aluminium waarmee men een veranda heeft laten dichtmaken.

5. Vaste kozijnen 

Je kunt je veranda gedeeltelijk dichtmaken met vaste, glazen kozijnen. Je creëert zo een deels afgesloten ruimte, zonder het uitzicht op je tuin te verliezen. 

Sluit je de veranda volledig af met vaste kozijnen? Dan kun je één van de zijdes voorzien van een glazen schuifraam, -wand of pui, een schuifwand, een openslaande deur of een deur met schuif-draaisysteem. 

6. Met of zonder frame

Meestal wordt glas gecombineerd met een frame uit hout of aluminium. Je kunt er echter ook voor kiezen om volledig glazen wanden te laten plaatsen, zonder opvallend frame. Op die manier creëer je een ogenschijnlijk naadloze overgang tussen tuin en veranda.

Een ruime veranda met grote vaste glazen kozijnen De veranda wordt gebruikt als slaapkamer.

7. Opaak of transparant, gekleurd of helder

Om optimaal van het uitzicht te genieten, kiest men meestal voor transparant, helder glas. Glas biedt echter meerdere mogelijkheden. Zo kun je glas voorzien van een kleur naar keuze, of opteren voor opaak glas.

Met een opaak of mat glazen wand gun je jezelf wat meer privacy: voorbijgangers kunnen niet door zo’n wand heen kijken. Natuurlijk verlies je dan wel deels het uitzicht op de omgeving.

Jouw veranda in handen van een professional?
Schakel een expert in voor een duurzaam resultaat.

Zelf doen of een expert inschakelen?

Wanneer je kiest voor een glazen afdichting van je veranda, schakel je best een expert in. Een specialist zorgt voor een vlotte uitvoering van de werken, een nette afwerking en een duurzaam resultaat van hoogwaardige materialen.

Zelf aan de slag gaan met glas is niet aan te bevelen als je niet over de nodige kennis, ervaring en handigheid beschikt.

Ga je zelf aan de slag? Gebruik glas met een minimale dikte van 10 millimeter. Veiligheidsglas krijgt steeds de voorkeur.

Een man is een veranda aan het dichtmaken met een schuifdeur uit glas en pvc. Hij draagt witte, met groen omlijnde werkhandschoenen.

Waarom kiezen voor glas?

Glas biedt enkele leuke voordelen.

Geniet van het uitzicht

Het voornaamste voordeel van glas is natuurlijk dat je het uitzicht op je tuin en/of de omgeving behoudt. 

Bescherming

Net als andere afdichtingen bieden glazen wanden bescherming tegen weer en wind. Je gebruikt je nieuwe tuinkamer dus ook op regenachtige, winderige en/of koude dagen.

Verhoog de waarde van je woning

Een glazen veranda vormt een extra, bruikbare ruimte, ongeacht hoe je die afwerkt of inricht. Voor potentiële kopers biedt zo’n veranda dan ook een grote meerwaarde.

Extra isolatie met volledig gesloten veranda

Sluit je de veranda volledig af? Dan draagt die bij aan de isolatiewaarde van je woning. Zelfs een gedeeltelijk open veranda zal wat koude buitenhouden en je helpen het binnen warm te houden.

De veranda zal de gevel beschermen tegen koude en tegelijk helpen om de warmte die je binnen opwekt binnen te houden. Dat geldt bovendien dubbel voor veranda’s die zelf ook goed geïsoleerd worden.

Een luxe woning met een volledig glazen veranda. De woning heeft een donkere vloer die uitloopt op de lichte tegelvloer van de veranda. In de woning staat een paarse zetel met poef, in de veranda lichtgekleurde zetels, grote kamerplanten en een glazen tafel met stoffen steun.

Nadelen veranda dichtmaken met glas

Je veranda afwerken met glazen wanden heeft ook potentiële nadelen:

 • Extra warmte. In ruimtes met grote raampartijen kan het op zonnige dagen stevig opwarmen. Je kunt dit verhelpen door bijvoorbeeld een zonwering te plaatsen.
 • Minder budgetvriendelijk. Glazen wanden zijn wat duurder dan wanden uit bijvoorbeeld pvc of plexiglas.

Wat kost een glazen wand of pui in je veranda?

Een glazen veranda laten plaatsen, kost je gemiddeld 1.200 tot 1.500 euro per vierkante meter. Een overzicht met richtprijzen:

Type wand Richtprijs exclusief frame en plaatsing
Schuifpui, 1 rail € 400 per strekkende meter
Schuifwand, 2 rails € 500 per strekkende meter
Vouwwand  € 600 per strekkende meter
Vaste kozijnen, 10 millimeter dik € 150 per vierkante meter
Jouw veranda voor de beste prijs?
Ontvang en vergelijk gratis offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Prijsbepalende factoren

Hoeveel je precies betaalt om je veranda dicht te maken met glas, is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Oppervlakte veranda
 • Dikte glasplaten
 • Soort glas
 • Type frame: hout, aluminium, pvc …
 • Uitvoering glas: vaste kozijnen, schuifelementen …
 • Volledige of gedeeltelijke afscheiding
 • Vraagprijs van de uitvoerder
Een vierkante, losstaande veranda uit hout en glas. Voor de veranda loopt een dame in blauwe jeansbroek en zwart t-shirt. Voor de veranda staat een tafeltje met twee tuinstoelen. Achter de veranda bomen en gras.

Alternatieven

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om je veranda dicht te maken. Met volgende opties maak je jouw veranda deels of volledig dicht zonder lichtinval te verliezen.

Optie 1: Overkapping dichtmaken met screens of ritsscreens

Screens zijn geperforeerde schermen. Ze laten licht binnen, kunnen de binnenkijk van voorbijgangers weren, en houden de warmte en felste lichtstralen buiten

Je hebt keuze uit ritsscreens en oprolbare screens, screens met elektrische of manuele bediening, en verschillende kleuren en designs.

Optie 2: Veranda afsluiten met plexiglas of polycarbonaat

Plexiglas en polycarbonaat zijn budgetvriendelijke alternatieven op gewoon glas. Beide opties zijn verkrijgbaar in transparante en opake, gekleurde en neutrale uitvoeringen.

Een bijkomend voordeel is de hoge slagvastheid: plexiglas is tot 30 keer slagvaster dan gewoon glas, polycarbonaat tot maar liefst 250 keer slagvaster.

Bovendien zal plexiglas noch polycarbonaat scherven vormen bij impact. Er ontstaat hoogstens een ster of scheur in het paneel: met glassplinters en glasbreuk hoef je niet in te zitten.

Je opties verkennen?
Ontvang vrijblijvend advies van vakspecialisten

Optie 3: Veranda afwerken met zeil of doek

Een laatste budgetvriendelijk alternatief is een afdichting met doek of zeil. Weliswaar houd je daar wat minder wind en koude mee buiten, maar canvas zeilen of doeken bieden wel een hoge flexibiliteit voor een relatief lage prijs.

Je maakt zo’n zeil of doek naar wens vast aan je veranda, bijvoorbeeld met een magneetstrip of ritssysteem. Met goed weer maak je de veranda gezellig open, met slecht weer sluit je de veranda vlot af.

Opties op maat

Niet gevonden waar je naar op zoek bent en op zoek naar een alternatief op maat? Vul het formulier onderaan deze pagina in en ontvang vrijblijvend advies van specialisten.

Een gezellige veranda die men heeft laten dichtmaken met glas. Het glas zit in grote houten frames. De veranda beschikt over een glazen schuifdeur die uitgeeft op een onbedekt terras. In de veranda staat een grote rieten zetels met donkere, blauwgrijze kussens en een rieten bijzettafeltje. Onder de zetel ligt een tapijt.

Tijd voor een upgrade van je veranda? Vergelijk offertes op maat en ontvang deskundig advies

Wil jij van je veranda een bruikbare ruimte maken? Heb je vragen over de verschillende opties om je bestaande veranda dicht te maken? Of wil je een volledig nieuwe veranda laten plaatsen? Vul dan onderstaand formulier in.

Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat én deskundig advies van vakmannen. Op die manier vind je in een mum van tijd de ideale oplossing voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda