Wat kosten facings tanden?

Je kunt mooie tanden bereiken door esthetische tandheelkunde. Onder andere door facings. Voor het laten plaatsen van facings op je tanden mag je rekenen op een prijs van € 150 tot € 900 per tand. Dat verschil in prijs is natuurlijk niet gering.

De belangrijkste factor in de prijsbepaling is het gebruikte materiaal.

 • Porseleinen facings: € 550 tot € 900*.
 • Composiet facings: € 150 tot € 350*.

*Prijs per stuk inclusief plaatsing.

Een facing wordt meestal gemaakt om het uiterlijk van het gebit te verfraaien. Zo kan de tandarts een spleetje tussen je tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheefstaande tanden verbergen.

Composiet facings versus porseleinen facings

Wat zijn de verschillen tussen facings uit porselein en facings uit composiet?

gezond gezin

1. Composiet facing

Een facing uit composiet kan onmiddellijk geplaatst worden. De facings hoeven niet op voorhand op maat gemaakt te worden.

Je kiest, in samenspraak met je tandarts, welke kleur de facings krijgen. Met een hechtingsmiddel plaatst de tandarts de facings op je tanden. Ze worden uitgehard met een speciale lamp, waarna de tandarts ze bijslijpt. Zo krijgen de facings de gewenste vorm.

 • Prijs: 150 tot 350 euro, inclusief plaatsing.
 • Levensduur: gemiddeld 5 jaar.
 • Nadeel: gevoelig voor verkleuring.
 • Voordeel: gemakkelijk te plaatsen en te herstellen.

Kunststof facing kosten niet veel in vergelijking met een porceleinen facing. Let wel, zowel de levensduur als het risico op verkleuring zijn afhankelijk van je leefgewoonten. Het nuttigen van voedsel en dranken met kleurstoffen versnellen de verkleuring van je facings. Ook roken kan ervoor zorgen dat de facings verkleuren.

2. Porseleinen facings

Porseleinen facing kunnen niet meteen geplaatst worden. Ze worden op maat gemaakt. Tijdens een eerste afspraak maakt de tandarts daarvoor een afdruk van je gebit.

Ook bij porseleinen facings bepaal je samen met de tandarts de kleur. Tijdens een tweede afspraak worden de porselein facings geplaatst. Ook voor het plaatsen van deze facings gebruikt de tandarts een speciaal hechtingsmiddel.

 • Prijs: 550 tot 900 euro per stuk, inclusief plaatsing.
 • Levensduur: 15 tot wel 25 jaar.
 • Nadeel: Wanneer je porseleinen facing beschadigd raakt, kan die niet hersteld worden. Er moet een nieuwe facing uit porselein geplaats worden. Het risico op beschadiging is echter klein.
 • Voordeel: Porseleinen facings zijn sterker. De facings verkleuren minder snel, en gaan over het algemeen een stuk langer mee.

Ook voor porseleinen facings geldt dat je leefgewoonten mee bepalen hoe lang de facings meegaan, en hoe snel ze verkleuren. Het risico op verkleuring is wel een stuk kleiner dan bij facings uit composiet. Een goede mondhygiëne komt de levensduur van zowel porseleinen als composiet facings ten goede.

Tandverzekering nodig?
Ontvang hier gratis prijsvoorstellen!

Wanneer facings voor je tanden laten plaatsen?

Esthetische tandheelkunde, ook wel cosmetische tandheelkunde, is een aanvulling op algemene tandheelkunde. Facings zijn dunne schildjes uit keramisch porselein of composiet. Ze worden over je tanden geplaatst. Een tand met facing voelt aan als een echte tand.

Facings worden gebruikt om…

 • Afgebroken hoekjes repareren en kiezen te herstellen
 • Spleetjes tussen tanden opvullen
 • Scheve tanden verbergen
 • De stand van je tanden aan te passen
 • Je gebit witter te maken

Ze zijn dus ideaal voor het verfraaien van je gebit. Scheefstaande, verkleurde of beschadigde tanden gaan er weer als nieuw uit zien. Het komt voor dat sommige tanden zo verkleurd of afgebroken zijn dat er een tandkleurig materiaal of laagje over de tand wordt gezet. Dankzij facings krijg je mooie, gladde, witte tanden in geen tijd. Je kan rekenen op een stralende lach en een prachtig gebit!

Is een tand of kies ernstig beschadigd? Dan is het vaak niet mogelijk om ze van facings te voorzien. Ook wanneer een tand een grote vulling heeft, zijn facings vaak niet mogelijk. Je kiest dan beter voor een nieuwe kroon.

tandarts senior

Facings tanden nazorg: enkele handige tips 

Het kan enkele dagen duren voor je aan de facings gewend bent. Dat is zeker het geval wanneer de vorm van de facing afwijkt van de vorm van de tand onder de facing. Bijvoorbeeld wanneer je facings gebruikt hebt om een gebroken tand te herstellen.

Pas op met hard voedsel en vermijd op je nagels bijten. Daarmee kun je de facings beschadigen. Verder is het niet nodig om voedingsmiddelen te vermijden. Roken en het nuttigen van dranken en voedingswaren met kleurstof kan het verkleuren van de facings in de hand werken.

Hoe zorg je voor je facings? Met deze tips wordt dat iets gemakkelijker.

 • Poets twee keer per dag en gebruik flossdraad en tandenstokers. Zo verminder je het risico op tandbederf aan de rand van de facings.
 • Ga om het half jaar op controle om de facings te laten nakijken door de tandarts.

Behandel de facings verder met dezelfde zorg als de rest van je gebit. Een goede mondhygiëne is ook voor de facings voordelig.

Waarop letten bij het plaatsen van facings? Mogelijke risico’s

Er zijn enkele risico’s verbonden aan het plaatsen van facings.

 • Een verhoogd risico op secundair tandbederf aan de randen van de facings.
 • Verhoogde gevoeligheid voor temperatuursverschillen.
 • Risico op beschadiging van de facings wanneer je tandenknarst, of op harde voorwerpen bijt.
witte tanden

Informeer je over de kosten voor een facing en ondersteuning via een tandverzekering

Scheve tanden, verkleurde tanden of een afgebroken hoekje? Wat zijn je wensen? Het plaatsen van facings om esthetische redenen wordt niet gedekt door de verplichte ziekteverzekering. Op zoek naar een aanvullende tandartsverzekering? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.