Bestaat er een tandverzekering zonder wachttijd?

Een van de aandachtspunten bij het uitkiezen van een tandverzekering is de wachttijd. De wachttijd is de periode tussen het afsluiten van de verzekering, en het moment waarop je gebruik kunt maken van de verzekering. Vaak gaat het om een periode van 6 tot 12 maanden.

Het is dus in de meeste gevallen niet zo dat je meteen na het afsluiten van een tandverzekering recht hebt op een (gedeeltelijke) terugbetaling van je tandartskosten. Je kunt natuurlijk wel nog rekenen op een tussenkomst van je ziekenfonds. Die tussenkomst is echter lager dan een tussenkomst van een tandverzekering.

Nu bestaat er ook een tandverzekering zonder wachttijd. Daar valt die wachtperiode weg, en kun je meteen rekenen op een gedeeltelijke dekking door je tandverzekering.

Welke verzekeraar biedt een tandverzekering zonder enige wachttijd aan? DKV biedt verschillende tandverzekeringen zonder wachttijd aan. Ook wanneer je nog geen klant was bij DKV is er geen wachttijd.

Let wel: bij de meeste verzekeraars is de voorwaarde voor een tandverzekering zonder wachttijd nagenoeg altijd dat je daarvoor reeds aangesloten was. Neem je bijvoorbeeld het Dentalia Up plan bovenop een andere, oudere verzekering bij Helan? Dan vervalt de wachttijd.

Wat zijn nu  de voor- en nadelen van een tandverzekering zonder wachttijd?

tandarts

Voordelen

  • Je hoeft (dringende) tandheelkundige behandelingen niet uit te stellen om op je tandverzekering terug te kunnen vallen. Zeker bij een medische voorgeschiedenis hoge terugbetaling krijgen is dus direct mogelijk en handig.
  • Sommige verzekeraars bieden een tandverzekering zonder wachttijd aan wanneer je al klant was en een maandelijkse premie betaalde bij dezelfde verzekeraar. Deze maandelijkse premie is bedoelt voor je reguliere tandzorg.
  • Een tandverzekering zonder wachttijd kan zorgen voor een preventieve tandzorg simulatie. Curatieve tandzorg is hierdoor in meerdere gevallen mogelijk omdat mensen sneller naar de tandarts gaan met hun kwaaltjes.

Nadelen

  • Niet elke verzekeraar biedt een tandverzekering zonder wachttijd aan.
  • Niet elke ingreep wordt meteen gedekt bij een tandverzekering zonder wachttijd. Voor welke ingrepen je van een tussenkomst geniet, is afhankelijk van je verzekeraar en tandverzekeringsplan.
Ontvangt u graag persoonlijk advies en prijsvoorstellen op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe kom je in aanmerking voor een tandverzekering zonder wachttijd?

De wachttijd voor een tandverzekering verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Helan biedt bijvoorbeeld een tandverzekering met een beperkte wachttijd aan. Maar hoe kom je in aanmerking voor een tandverzekering zonder wachttijd?

In de meeste gevallen gaat het om een ledenvoordeel waarbij de wachttijd voor een aanvullende verzekering geschrapt wordt. Je moet dus al aangesloten zijn bij de verzekeraar. Betaalde je al enige tijd een premie? Dan kun je bij sommige verzekeraars een aanvullende tandverzekering zonder wachttijd krijgen.

Tip: Sluit je aan bij een verzekeraar die als ledenvoordeel een tandverzekering zonder wachttijd aanbiedt, nog voor je de tandverzekering afsluit.

tandverzekering afsluiten

Waarom is er een wachttijd?

De wachttijd voor een (tand)verzekering is de periode tussen je aansluiting en het moment waarop je gebruik kunt maken van de verzekering. In die periode betaal je een premie, maar ben je nog niet verzekerd.

Bij nagenoeg elke verzekering krijg je te maken met deze wachttijd. Die wachttijd is er om te vermijden dat je de verzekering afsluit, een tussenkomst voor een dure behandeling ontvangt, en het contract beëindigt. Dat wordt ‘misbruik en adverse selectie‘ genoemd. Op die manier zou het verzekersysteem natuurlijk in duigen vallen.

Een verzekering vergoed vaak niet meteen alle ingrepen. Bepaalde behandelingen, vooral dure behandelingen zoals orthodontie of implantaten kennen bij veel verzekeraars een langere wachttijd. Voor meer voorkomende ingrepen zoals het verwijderen van tandplak geldt vaak een kortere wachttijd zodat preventieve tandzorg gestimuleerd wordt.

Tip: Laat je goed informeren over welke wachttijden jouw verzekeraar hanteert. De wachttijd kan een belangrijke factor zijn in je keuze voor een bepaalde verzekeraar. Bovendien vermijd je zo onaangename verrassingen wanneer een dure behandeling (nog) niet gedekt blijkt te worden.

Meerwaarde van tandzorg en een tandverzekering

Een tandverzekering is niet verplicht. Een ziekteverzekering is dat wel, en onder die ziekteverzekering valt ook een aantal tandheelkundige ingrepen. Waarom zou je dan een verzekering voor je tandzorg afsluiten?

Betaalbare tandzorg

Eerst en vooral zorgt een aanvullende tandverzekering voor betaalbare tandzorg. Zeker wanneer je in de toekomst dure ingrepen verwacht, is zo’n verzekering razend interessant. Veel tandproblemen zijn genetisch van aard. Je kunt ze dus min of meer zien aankomen. Om deze reden wordt er vaak gevraagd een medische vragenlijst in te vullen, maar bijvoorbeeld niet voor de Dentalia Up tandverzekering bij Helan.

Sommige tandheelkundige ingrepen kosten meer dan 1.000 euro. Voor een klein maandelijks bedrag hoef je daar niet meer mee in te zitten.

Fout gelopen behandeling

Daarnaast kan een tandbehandeling niet aflopen zoals verwacht. Bij een wortelkanaalbehandeling loop je steeds het risico op het terugkeren van de klachten. Werd de ingreep niet correct uitgevoerd? Dan is dat risico des te groter.

Een herbehandeling van het wortelkanaal kan je zeer duur komen te staan. In sommige gevallen moet de getroffen tand getrokken worden. Het trekken van de tand, en de prothese die de tand moet vervangen, worden niet vergoed door ziekenfondsen. Je kunt dus geen beroep doen op een tussenkomst van je ziekteverzekering.

Heb je een tandverzekering? Dan wordt dat soort ingrepen wel vergoed! In plaats van het volledige bedrag hoef je nog maar (ongeveer) 20 procent van de kosten zelf te dekken.

controle bij de tandarts

Beugels

Orthodontische behandelingen, bijvoorbeeld het rechtzetten van de tanden met een beugel, bestaat uit heel wat dure behandelingen. Voor jongeren onder de 18 wordt een beugel bijna volledig vergoed. Als volwassene valt die liberale mutualiteit dekking weg voor orthodontische behandelingen. Zonder tandverzekering is zo’n beugel op latere leeftijd haast onbetaalbaar.

De toekomst

Op latere leeftijd stijgt de kans dat je implantaten en protheses nodig hebt. Je verplichte ziekteverzekering komt hier vaak niet of slechts in geringe mate tussen.

Om ook op latere leeftijd zonder torenhoge kosten van een gezond gebit te kunnen genieten is het dus interessant om een tandverzekering af te sluiten voor een brede basisdekking en toch een bepaald percentage van de kosten terugbetaald te krijgen.

Dekking bij spoedgevallen

Tot slot is ook de vergoeding door het ziekenfonds voor spoedgevallen zeer gering. Heb je plots hevige kiespijn en is je tandarts niet beschikbaar? Dan kan een bezoekje aan de spoedtandarts hoge kosten opleveren. Ook hier komen veel tandverzekeringen wel grotendeels tussen, zoals de tandverzekering bij Helan die tot 4.000 euro terugbetaalt bij tandzorgkosten door een ongeval.

tandzorg

Tandverzekeringen online vergelijken? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes

Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars en ontvang gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen op maat. Zo vind jij gegarandeerd de tandverzekering die past bij jouw specifieke behoeften!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.