Wat is een doorzichtige of transparante beugel?

Zowel blokjesbeugels als uitneembare beugels zijn verkrijgbaar in doorzichtige uitvoeringen.

Optie 1: Transparante blokjesbeugel

Een blokjesbeugel nodig, maar liever niet dat iemand het ziet? Vraag je orthodontist dan om doorzichtige blokjes. Voor een meerprijs geniet je een doeltreffende maar uiterst discrete correctie van je gebit.

Doorzichtige blokjesbeugel

Optie 2: Doorzichtige aligner voor volwassenen

Als je tandarts het heeft over een doorzichtige beugel, gaat het meestal om een uitneembare doorzichtige beugel. Ook wel bitje, hoesje of aligner genoemd. Je schuift dat doorzichtige, kunststof hoesje eenvoudig over je tanden heen. Enkel bij het poetsen van je tanden en tijdens het eten, neem je de aligner even uit. 

Benieuwd naar de beste optie?
Vergelijk het aanbod van meerdere tandverzekeraars

Hoeveel kosten de verschillende soorten doorzichtige beugels?

De ene doorzichtige beugel is de andere niet. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor verschillende soorten transparante beugels.

Hoeveel kost een doorzichtige uitneembare beugel?

Voor een uitneembare doorzichtige beugel bedragen de kosten gemiddeld 3.000 tot 4.000 euro. Hoe meer tanden gecorrigeerd moeten worden, hoe hoger de kosten.

Doorzichtige uitneembare beugel

Hoeveel kosten doorzichtige blokjes?

Een blokjesbeugel met doorzichtige plaatjes kost gemiddeld 1.700 tot 2.500 euro.

Hoe duur is een doorzichtige nachtbeugel?

Vaak draag je na een beugelbehandeling nog een tijdje een nachtbeugel. De kosten voor een nachtbeugel liggen wat lager. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 100 tot 300 euro. Houd er rekening mee dat je daarnaast nog regelmatig op controle moet bij de orthodontist.

Contacteer vrijblijvend meerdere verzekeraars
Vind de meest voordelige match en bespaar op tandzorg
arrow Vergelijk prijsvoorstellen

Alternatief: de onzichtbare beugel

Bij bepaalde gebitsafwijkingen kan een orthodontist een volledig onzichtbare linguale beugel plaatsen. Bij die volledig onzichtbare beugel zitten de blokjes aan de binnenzijde van je gebit. Een linguale beugel is erg discreet, maar heeft een hoger prijskaartje. Voor een onzichtbare beugel mag je rekenen op een prijs van 4.000 tot 7.000 euro

blokjes-binnenzijde-tanden-1024x538.jpg

Wat bepaalt de prijs?

Hoeveel je precies betaalt, verschilt per behandeling. Eerst en vooral betaal je natuurlijk de prijs voor de gebruikte apparatuur. Daarover lees je hieronder meer.

Naast de kosten voor de beugel zelf zal ook de aard van de gebitsafwijking en het aantal gebitsafwijkingen de totaalprijs beïnvloeden. Een complex probleem behandelen is prijziger dan het corrigeren van een kleine afwijking. Tijdens het vooronderzoek krijgt je tandarts een duidelijk beeld van de ernst van het probleem, waardoor je ook al snel een idee krijgt van de behandelingskosten.

Naast de kosten voor je beugel zelf, rekent de orthodontist ook kosten aan voor het vooronderzoek, de röntgenfoto’s, de tandafdruk en het maken van de tandmodellen. Natuurlijk betaal je ook voor de regelmatige consultaties.

Natuurlijk zal een lange behandeling meer kosten dan een korte behandeling. Je mag rekenen op een minimale duur van 1 jaar, maar bij ernstige problemen kan je behandeling natuurlijk wat langer duren.

Wees consequent in het dragen van de beugel en volg de instructies van je tandarts en orthodontist nauwkeurig op.

Tot slot, de tussenkomsten van je ziekenfonds en tandverzekering zullen een belangrijke rol spelen in hoeveel je uiteindelijk zelf voor de behandeling betaalt. Let wel, voor orthodontie behandelingen die opgestart worden na het 15de levensjaar komt de verplichte ziekteverzekering doorgaans niet tussen. Als volwassene draag je de kosten dus volledig zelf, behalve wanneer je aangesloten bent bij een tandverzekering.

Hoge kosten voor orthodontie drukken?
Vergelijk gratis offertes van tandverzekeraars en vind de verzekering die bij je past
arrow Ontvang offertes

Waarom kiezen voor een doorzichtige uitneembare beugel?

Een doorzichtige, uitneembare beugel biedt enkele interessante voordelen.

Voordelen

Een uitneembare, doorzichtige beugel is:

  • Comfortabel. De aligner wordt op maat gemaakt en zit dus comfortabel in je mond.
  • Discreet. Een transparante, uitneembare beugel is niet opvallend.
  • Gemakkelijk. Tijdens het eten en het poetsen van je tanden kun je de beugel eenvoudig uit de mond nemen. Waar je met een blokjesbeugel vaak te maken krijgt met voedselresten die zich tussen de beugel nestelen, heb je daar met een uitneembare beugel geen last van. Ook het algemene onderhoud van je tanden is een stuk eenvoudiger.
  • Efficiënt. Een uitneembare beugel werkt bij de meeste gebitsafwijkingen even doeltreffend als een blokjesbeugel.
doorzichtige beugel

Nadelen

Een uitneembare beugel heeft heel wat voordelen, maar ook een belangrijk nadeel. De prijs voor een doorzichtige, uitneembare beugel ligt een stuk hoger dan de prijs voor een gewone blokjesbeugel.

Op zoek naar de meest voordelige tandverzekering?
Contacteer gratis verzekeraars & vind de verzekering die bij je past
arrow Ontvang prijsvoorstellen

Hoe verloopt de behandeling?

Hoe zit een behandeling met een doorzichtige uitneembare beugel in elkaar?

Stap 1: Onderzoek

In een eerste stap ga je langs bij je orthodontist voor een vooronderzoek. Tijdens dat vooronderzoek bekijkt hij of zij je mondsituatie. Een afdruk van je gebit brengt de problematiek in beeld. Je behandelplan wordt opgesteld aan de hand van het onderzoek en een 3D-simulatie van je gebit.

Foto gebit om beugel te laten maken

Stap 2: Uitneembare beugel op maat

Vervolgens wordt je doorzichtige beugel op maat gemaakt. Je haalt de beugel op bij je orthodontist en krijgt de nodige aanwijzingen voor het juiste gebruik van je beugel. Het wordt aangeraden om de uitneembare beugel zo’n 22 uur per dag in te houden.

Stap 3: Regelmatige consultaties

Tijdens de frequente vervolgafspraken volgt je orthodontist de vooruitgang op. Indien nodig wordt je traject gewijzigd of de beugel bijgesteld.

Stap 4: Afronden behandeling

Is je gebit gecorrigeerd? Dan kun je de behandeling afronden. Vaak draag je na het afronden van de behandeling nog een tijdje een nachtbeugel. Zo behoud je het uiteindelijke resultaat.

Doorzichtige beugel in doosje

Hoe lang moet je een doorzichtige beugel dragen?

Een behandeling met een doorzichtige uitneembare beugel duurt, in de meeste gevallen, minstens een jaar. Hoe lang de behandeling precies duurt, is echter afhankelijk van verschillende factoren. Gaat het bijvoorbeeld om een ernstige tandafwijking, of zijn er verschillende afwijkingen die gecorrigeerd moeten worden? Dan kan de behandeling (aanzienlijk) langer duren.

Daarnaast zijn er verschillende soorten uitneembare beugels. Welk type beugel je orthodontist aanbeveelt, kan de behandeltijd beïnvloeden.

Tot slot heb je ook zelf controle over hoe lang de behandeling precies duurt. Wie zijn of haar beugel consequent gebruikt en de instructies van de orthodontist nauwkeurig opvolgt, zal doorgaans sneller rond zijn met de behandeling.

Niet meer betalen dan nodig? Sluit een tandverzekering af om de kosten te drukken

Bij een recht en gezond gebit kunnen heel wat onwelkome kosten komen kijken. Bovendien komt de verplichte ziekteverzekering niet tussen in de orthodontiekosten voor volwassenen. Het is evenwel erg belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. De oplossing? Een tandverzekering op maat!

Wil je meer weten over de kosten voor doorzichtige beugels, of ben je op zoek naar een tandverzekering die bij je past? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo kun jij het aanbod vergelijken en vind je in een handomdraai de meest geschikte oplossing voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Heeft u al een zorgverzekering?
4*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
5*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.