Wat dekt Dentalia Plus of Helan tandverzekering?

tandverzorging

Een aangetaste mondgezondheid is nooit fijn. Een hoge factuur thuis krijgen nog minder. Daarom is het beschikken van een goede tandverzekering noodzakelijk.

De Dentalia Plus tandverzekering ontstond nadat het Partena Ziekenfonds en het OZ Ziekenfonds op 1 januari 2022 samen opgingen in Helan Onafhankelijk Ziekenfonds. Wat vroeger de Partena tandverzekering en de OZ tandverzekering waren, is nu Dentalia Plus, de Helan tandverzekering.

Ben je klant bij het Helan Onafhankelijk Ziekenfonds? Dan kun je ook de aanvullende tandverzekering afsluiten. De verzekering dekt onder meer een deel van de kosten voor orthodontie, voor zowel kinderen als volwassenen.

Aansluiten bij Helan doe je samen met je hele gezin. Je kunt de verzekering eenvoudig online aanvragen. Ook je aanvragen tot tussenkomst kun je online indienen via het Helan portaal. Voor advies op maat kun je een afspraak maken.

De meeste tandverzekeringen dekken mond- en tandonderzoek, paradontaal onderzoek, afwijkende tandposities, tandsteenverwijdering, profylactische reiniging, dichting van barsten en gaatjes, preventieve raadplegingen, orthodontische behandelingen, prothesen en curatieve zorgen. 

Dentalia Plus is een aparte verzekering die een uitgebreide dekking biedt voor onder andere orthodontie, tandprothesen en implantaten. Hieronder vind je de behandelingen terug :

1. Preventieve tandzorg

Preventieve tandzorg wordt voor de volle 100% gedekt. Onder preventieve tandzorg valt onder meer je jaarlijkse controle bij de tandarts en het verwijderen van tandsteen. Ook het mondonderzoek en de controle van je tandvlees worden ingedeeld onder de preventieve zorg.

2. Curatieve tandzorgen

tandarts senior

Het jaarlijkse bezoek aan je tandarts bepaalt mee op welk dekkingspercentage je mag rekenen.

Bij preventieve gedrag wordt curatieve mondzorg voor 80% terugbetaald. Zonder preventief gedrag ligt het dekkingspercentage op 50%.

Onder curatieve tandzorg vallen onder meer het vullen van gaatjes, tandextracties en het nemen van foto’s van je gebit.

3. Prothesen, implantaten en parodontologie

Ook voor deze categorie is het dekkingspercentage hoger bij preventief gedrag. Met preventief gedrag krijg je een terugbetaling van 80% voor prothesen, implantaten en behandelingen die onder parodontologie vallen. Zonder preventief gedrag bedraagt het dekkingspercentage 50%.

Parodontologie omvat alle ingrepen en behandelingen van het parodontium, zijnde het tandvlees en de tandholtes.

4. Orthodontie

witte tanden

Dentalia Plus dekt orthodontische behandelingen voor zowel kinderen als volwassenen. Het dekkingspercentage ligt op 60%. De terugbetaling bedraagt maximaal 1.050 euro.

Onder orthodontie vallen ingrepen en behandelingen die te maken hebben met het corrigeren van de tandposities. Denk maar aan beugels en blokjes.

Opgelet: Orthodontie wordt vanuit de verplichte ziekteverzekering deels gedekt wanneer de behandeling wordt aangevat voor de 15de verjaardag (hierop zijn enkele uitzonderingen). De behandeling moet afgerond zijn voor de 22ste verjaardag. Helan biedt een extra tussenkomst voor die doelgroep.

Volwassenen krijgen vanuit de ziekteverzekering geen tussenkomst voor orthodontie. Ben je als volwassene aangesloten bij de tandverzekering van Helan? Dan ontvang je een tussenkomst van je tandverzekering.

Dit dekt Dentalia Plus niet

Dentalia Plus komt niet tussen bij alle soorten tandbehandelingen en kosten. Het gaat om volgende kosten en behandelingen:

 • Tandbehandelingen uit esthetische overwegingen, bijvoorbeeld het bleken van je gebit.
 • Stomatologie.
 • Tandheelkundige radiologie die niet toegankelijk is voor de tandarts.
 • Geneesmiddelen.
 • Onwettig gefactureerde kosten.
Tandverzekering nodig?Vraag hier je prijsvoorstellen!

Wat kost een tandverzekering bij Helan?

tandverzekering

Hoeveel kost Dentalia Plus? De maandelijkse premie bedraagt minimaal 3,58 euro. Voor kinderen jonger dan 3 jaar wordt geen premie aangerekend.

Je premie wordt berekend op basis van je huidige leeftijd, de leeftijd waarop je de verzekering afsluit, en het aantal personen dat je verzekert. Helan is een gezinsverzekering, dus het is verplicht om alle leden van je gezin aan te sluiten bij Helan Onafhankelijk Ziekenfonds. Hoe meer gezinsleden aangesloten worden, hoe voordeliger de individuele premies.

Een handig overzicht voor de maandelijkse premies die gelden wanneer je de Dentalia Plus verzekering afsluit voor het jaar waarin je 40 wordt :

Leeftijd Premie Dentalia Plus
4-6 jaar € 3,97
7-17 jaar € 7,72
18-29 jaar € 8,82
30-44 jaar € 12,01
45-59 jaar € 16,90
60 en ouder € 18,07

Ga je de verzekeringsovereenkomst aan tussen je 40ste en 44ste levensjaar? Dan gelden volgende premies.

Leeftijd Premie Dentalia Plus
40 – 44 jaar € 16,19
45 – 59 jaar € 22,82
60 jaar en ouder € 24,39

Ook voor aansluiting na je 45ste levensjaar gelden andere premies.

Leeftijd Premie Dentalia Plus
44 jaar € 18
45 – 59 jaar € 25,35
60 jaar en ouder € 27,10

Tot slot betaal je na je 59ste levensjaar volgende premies. Aansluiten bij Dentalia Plus na het 64ste levensjaar kan enkel wanneer je overstapt van een gelijkaardige verzekering.

Leeftijd Premie Dentalia Plus
59 jaar € 28,73
60 jaar en ouder € 30,72

Hoeveel betaalt Dentalia Plus terug? Het jaarlijks maximumbedrag bedraagt 1.250 euro. Daarnaast gelden de hierboven vermeldde dekkingspercentages.

Houd er ook rekening mee dat de dekkingspercentages voor de meeste soorten tandzorg afhankelijk zijn van een preventieve gedrag. Je jaarlijkse controle bij de tandarts, die volledig gedekt wordt door Helan ziekenfonds, sla je dus best niet over.

Ontvang je graag persoonlijk advies en prijsvoorstellen op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Interesse in Dentalia Plus? Hoe aansluiten bij Helan?

gezond gezin

Je aansluiten bij de Dentalia Plus Helan tandverzekering kan onder enkele duidelijke voorwaarden:

 • Je bent 64 jaar of jonger.
 • Je bent reeds aangesloten bij het Helan Onafhankelijk Ziekenfonds.
 • Helan biedt gezinsverzekeringen. Je moet dus je volledige gezin aansluiten bij Helan Ziekenfonds. Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinsleden die reeds een gelijkaardige verzekering hebben.

Daarnaast hanteert Helan, zoals de meeste verzekeraars, een wachttijd. Dat is de periode tussen je aansluiting en het moment waarop je terugbetalingen kunt ontvangen. De wachttijd verschilt naargelang het soort ingreep:

 • Voor tandzorg naar aanleiding van een ongeval geldt geen wachttijd.
 • Voor preventieve en curatieve tandzorg alsook parodontologie geldt een wachttijd van 6 maanden.
 • Voor orthodontie, prothesen en implantaten geldt een wachttijd van 12 maanden.

Was je reeds aangesloten bij een gelijkaardige verzekering, en stap je over naar Dentalia Plus? Dan vervalt je wachttijd. Je kunt dan meteen een tussenkomst in je tandzorgkosten ontvangen.

Helan legt geen medische vragenlijst voor wanneer je de Dentalia Plus verzekering wilt afsluiten.

Vraag info en advies + Vergelijk Helan met andere aanbieders

Benieuwd naar de verschillen tussen de Dentalia Plus tandverzekering van Helan en die van andere verzekeraars? Vraag dan gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen van tandverzekeraars aan. Zo kun jij de verschillende tandverzekeringen snel en eenvoudig vergelijken. De beste manier om de tandverzekering te vinden die precies aansluit bij de behoeften van jou en je gezin!

dkv-logo-2.png

DKV is uitgegroeid tot de Belgische specialist op het vlak van private ziekteverzekeringen. Ze bieden een compleet gamma aan waardoor ze op het vertrouwen van bijna 2 miljoen verzekerden kunnen rekenen.

corona-direct-logo-1.png

Als directe verzekeraar werkt Corona Direct Verzekeringen vanuit één centraal kantoor, zonder tussenpersonen. Zo bespaart de verzekeraar op onnodige kosten en krijg je een goedkopere verzekeringspremie dan bij andere verzekeraars.


Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.