Wat is orthodentie?

Wat is orthodontie precies? Een orthodont is een tandarts gespecialiseerd in het corrigeren van afwijkingen van kaken, gebit en gelaat. De orthodont werkt daarvoor regelmatig samen met verschillende tandspecialisten, zoals bijvoorbeeld een kaakchirurg. Vaak word je door een adviserend arts doorverwezen naar de orthodont.

Wat valt er onder orthodontie? De bekendste orthodontische behandeling is het plaatsen van een beugel. Met een beugel kunnen tandafwijkingen gecorrigeerd worden. Dat kan zowel om medische als om esthetische redenen gebeuren. De eerste die de nood hieraan opmerkt is vaak de adviserend arts.

tandarts

Hoeveel kost orthodentie?

Hoeveel kost orthodontie? De gemiddelde behandeling kost gemiddeld 2.500 tot 3.500 euro. Dat bedrag wordt niet in een keer aangerekend, maar verspreid over de duur van de behandeling.

Natuurlijk is dat slechts een richtprijs. Factoren die de uiteindelijke prijs van de orthodontische behandeling bepalen:

 • Duur van de behandeling. Een gemiddelde orthodontische behandeling duurt zo’n 18 tot 36 maanden.
 • Complexiteit van de orthodontische behandeling.
 • Vraagprijs van de orthodont.
 • Geconventioneerde of niet-geconventioneerde orthodont. Het al dan niet aanrekenen van een ereloon voor de orthodontische behandelingen.

Hoe duur is een beugel zonder verzekering?

+
Zonder verzekering betaal je de volledige prijs, gemiddeld 2.500 tot 3.500 euro, zelf. Voor personen jonger dan 18 jaar komt de mutualiteit wel grotendeels tussen. Als volwassene is dat niet het geval. Een tandverzekering zorgt doorgaans wel voor een terugbetaling orthodontie voor volwassenen. Hoe dat precies zit, ontdek je hieronder.

Hoeveel kost een beugel voor een kind in België?

+
Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 2.500 tot 3.500 euro. Je mutualiteit zorgt voor de terugbetaling van een groot deel van de kosten door middel van de verplichte ziekteverzekering. Meer gedetailleerde informatie vind je verder in dit artikel.
Ontvangt u graag persoonlijk advies en prijsvoorstellen op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Terugbetaling orthodentie: tandverzekering versus ziekenfonds

Orthodontie wordt, tot op een zekere leeftijd, gedekt door het ziekenfonds. In welke gevallen de mutualiteit al dan niet tussenkomt, en wat het verschil is met een tandverzekering ontdek je hieronder.

Tegemoetkoming via ziekteverzekering

In België is een ziekteverzekering verplicht. Elke ziekteverzekering voorziet een gedeeltelijke tegemoetkoming voor tandheelkundige ingrepen. Specifiek voor de orthodontische behandelingen is die tegemoetkoming sterk leeftijdsgebonden. Vaak word je doorgestuurd door je adviserend arts naar een orthodont.

Opgelet: Lang niet elke orthodont is geconventioneerd. Een niet-geconventioneerd orthodont hanteert de wettelijk bepaalde honoraria niet. Bovendien rekent een niet-geconventioneerd tandarts een ereloon aan voor een orthodontische behandeling, dat niet door de ziekteverzekering wordt gedekt.

tandverzekering afsluiten

1. Voor kinderen jonger dan 9 jaar: vroege orthodentie

Een vroege orthodonitsche behandeling richt zich op:

 • Frontale en laterale kruis- en dwangbeten te corrigeren
 • Ruimtegebrek tijdens de wisselfase te corrigeren
 • Positie van de snijtanden corrigeren om anterieure traumata te voorkomen

voor de 9de verjaardag van het kind. Kom steeds voor de 8ste verjaardag van het kind op controle bij de orthodont. Je hebt recht op een gedeeltelijke terugbetaling wanneer de orthodontische behandeling eindigt voor de 9de verjaardag van het kind en minstens 6 maanden daarvoor is opgestart. Een regelmatige orthodontische behandelingszitting is van belang op deze leeftijd.

Je hebt als voogd recht op een eenmalige tegemoetkoming door de ziekteverzekering voor de vroege orthodontische behandeling. Je ontvangt een verstrekking bij de start van de orthodontische behandelingen, en een verstrekking na het eind van de orthodontische behandelingen.

2. Voor jongeren tot 15 jaar: gewone orthodentie

Tussen de 9de en 15de verjaardag kun je alsnog rekenen op een (lagere) tegemoetkoming van de mutualiteit. Het gaat dan om regelmatige, orthodontische behandelingen. Deze regelmatige orthodontische behandelingszitting zijn belangrijk. Je hebt recht op:

 • 2 vergoedingen voor het gebruik van apparatuur.
 • 36 vergoedingen voor de orthodontische behandelzittingen.
 • De contentiecontrolezitting

Opgelet: Om van de tegemoetkoming te kunnen genieten, moet je de behandeling en de technisch tandheelkundige raad aanvatten voor de 15de verjaardag van het kind.

3. Voor jongeren tot 22 jaar

Kan de orthodontische behandeling niet worden opgestart voor de 15de verjaardag van het kind? Dan moet je de verzekeraar voor die 15de verjaardag een kennisgeving van de orthodont bezorgen waarin verklaard wordt dat de behandeling later zal beginnen.

Na de 15de verjaardag van het kind wordt de regelmatige orthodontische behandeling niet langer gedekt. Er zijn enkele uitzonderingen:

 • Je bezorgde de mutualiteit de nodige kennisgeving.
 • De behandeling is nog niet afgerond of de contentiecontrole is nog niet achter de rug.
 • De Technisch tandheelkundige raad gaat akkoord met een uitzondering.

Na de 22ste verjaardag stopt elke vorm van wettelijke terugbetaling orthodontie door de mutualiteit. Maar…

jongedame poetst haar tanden

4. Voor volwassenen

Elke wettelijke terugbetaling voor orthodontie door de mutualiteit stopt op je 22ste verjaardag. Daarop zijn twee uitzonderingen:

 • Groeistoornis. Bij bepaalde groeistoornissen wordt op die regel een uitzondering gemaakt. Je kunt dan alsnog beroep doen op een gedeeltelijke tussenkomst.
 • Verhoogde tegemoetkoming. Personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming krijgen wel nog een gedeeltelijke terugbetaling van de mutualiteit. Die tussenkomst is gelijk aan het wettelijk bepaalde loon van een geconventioneerd tandarts-orthodont.

Als volwassene verdwijnt de tussenkomst door de mutualiteit. Zonder verhoogde tegemoetkoming betaal je de kosten zelf, tenzij je aangesloten bent bij een tandverzekering die kosten bij de orthodont dekt.

Terugbetaling via tandverzekering

Met een tandverzekering geniet je ook als volwassene van een extra tussenkomst voor orthodontie. Het dekkingspercentage verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Daarbij hanteert elke verzekeraar ook een maximumbedrag.

Het ‘Smile Comfort’ plan van DKV dekt bijvoorbeeld 70% van de kosten voor een vroege orthodontische behandeling. Het maximumbedrag bij dat verzekeringsplan ligt op 1.500 euro per jaar.

Let ook: De ziekteverzekering zorgt niet voor een terugbetaling van het ereloon van niet-geconventioneerde orthodont-tandartsen. Door veel tandverzekeringen wordt dat aanvullende ereloon wel gedekt. Handig, want de meeste orthodonten zijn niet geconventioneerd.

tandverzekering

Extra info of advies nodig? Stel je vragen en vergelijk gratis verzekeraars

Heb jij nood aan een terugbetaling voor orthodontie? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Je ontvangt eveneens gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen op maat. Zo kun je verschillende tandverzekeringen vergelijken, en een goed geïnformeerde keuze maken. Zo kies je steeds voor de verzekering die het best bij jouw specifieke behoeftes past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.