Hoeveel kost een beugel?

Een vroege orthodontische behandeling om een gebitsafwijking bij een kind te corrigeren kan op enkele maanden achter de rug zijn. Daarvoor betaal je gemiddeld 600 euro.

Een orthodontische behandeling met blokjes voor tieners of volwassenen kan 3.000 tot 4.000 euro kosten. Kies je voor een behandeling met een onzichtbare beugel, dan mag je rekenen op een prijs van 4.000 tot 5.000 euro.

Elke beugelbehandeling is natuurlijk anders. De prijs voor een beugel varieert dan ook. Factoren die de prijs beïnvloeden:

  • Duur van de orthodontische behandeling
  • Type beugel
  • Ernst van de gebitsafwijking
  • Aantal gebitsafwijkingen
  • De gebruikte apparatuur

Wat is de prijs voor volwassenen? Hoeveel een beugel kost hangt af van een groot aantal factoren, onder andere de gebruikte apparatuur, de behandelingsduur en de moeilijkheidsgraad van de behandeling.

Als volwassene betaal je niet meer of minder voor een beugel. De orthodontist hanteert dezelfde tarieven. Gelukkig bestaat er vanuit de wettelijke ziekteverzekering voor kinderen een weliswaar beperkte terugbetaling. Voor volwassenen is er geen terugbetaling van orthodontie vanuit de wettelijke ziekteverzekering.

Ontvang je graag persoonlijk advies en prijsvoorstellen op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wordt een beugel terugbetaald?

beugel kosten

Je wettelijke ziekteverzekering komt tussen voor orthodontie bij kinderen. De voorwaarden zijn dat je orthodontist een rapport aan je ziekteverzekeraar bezorgt waarin staat dat orthodontie nodig is. Dat rapport moet voor de 15de verjaardag van het kind ontvangen worden door je ziekteverzekeraar.

Je ontvangt terugbetalingen voor orthodontie tot je 21ste verjaardag, op voorwaarde dus dat de behandeling tijdig werd aangevat. Hoe hoog die terugbetaling is, is afhankelijk van je traject. Je ontvangt een forfaitair bedrag bij elke ingreep en controle. Het gaat gemiddeld om 2.000 euro.

Sommige ziekteverzekeraars keren een bijkomende tegemoetkoming uit tot wel 1.050 euro. Voor antwoorden op maat neem je dus best contact op met je ziekteverzekeraar.

Hoe zit het met de terugbetaling voor orthodontie bij volwassenen? Volwassenen ontvangen vanuit de wettelijke ziekteverzekering geen enkele terugbetaling. Een aanvullende verzekering voorziet doorgaans wel een terugbetaling voor orthodontie bij volwassenen.

Soorten beugels

Niet elke afwijking van het gebit vereist dezelfde behandeling. Daarom bestaan er verschillende soorten beugels.

  • Vaste beugel. Een vaste beugel beugel zit vast aan je tanden en kiezen. Het is een vaste apparatuur dat wordt gebruikt om een enkele of meerdere tanden te verplaatsen.
  • Uitneembare beugel. Dit is het omgekeerde van een vaste beugel. Je orthodontist bepaalt hoeveel uur per dag je de uitneembare beugel moet inhouden. Uitneembare beugels worden gebruikt om kiezen of groepen tanden te verplaatsen.
  • Buitenbeugel. Net als de uitneembare beugel hoef je de buitenbeugel niet heel de dag door te dragen. Met een buitenbeugel wordt onder meer de stand van de kaken veranderd.
  • Onzichtbare beugels. Voornamelijk volwassenen kiezen om cosmetische redenen voor onzichtbare beugels.
Op zoek naar een tandverzekering?
Vraag hier je prijsvoorstellen!

Hoelang moet je een beugel dragen?

De gemiddelde duur voor een orthodontische behandeling ligt tussen de 1,5 en 2 jaar. Een beugel moet je minstens zes maanden dragen vooraleer je een effect kan merken. De belangrijkste factoren die de duurtijd van de orthodontische behandeling bepalen zijn de ernst van de gebitsafwijking en het aantal afwijkingen.

Veelgestelde vragen

Een bezoek aan de orthodontist gaat gepaard met een heleboel vragen. Misschien kunnen onderstaande antwoorden je al wat verder helpen. Heb je andere vragen? Aarzel zeker niet om deze aan je orthodontist te stellen!

Hoe verloopt een beugelbehandeling?

+
Eerst en vooral bekijkt een orthodontist je mondsituatie. De orthodontist stelt de gebitsafwijking(en) vast en adviseert je over de mogelijke behandelingen. Er wordt een raming van de kosten gemaakt, en bepaald wanneer de behandeling best wordt aangevat.

Bij een volgende afspraak wordt het gebit uitgebreid onderzocht. Daarvoor gebruikt de orthodontist onder meer röntgenfoto’s en gebitsafdrukken. De orthodontist stelt ook een behandelplan op. Daarin staat onder andere welke beugel(s) nodig zijn en hoe lang de behandeling duurt.

Vervolgens wordt de beugel geplaatst. Daarna moet je regelmatig op controle. De orthodontist volgt de ontwikkelingen op, en stelt de beugel bij waar nodig.

Hoe vaak moet je op controle voor je beugel?

+
Dat is afhankelijk van jouw individuele behandeling. Tijdens een controle kan de orthodontist vaststellen of alles volgens plan verloopt. Vaak is het nodig om de beugel periodiek bij te stellen.

Wat is de beste leeftijd om een beugel te zetten?

+
De ideale leeftijd om te beginnen met orthodontie ligt tussen de 10 en 15 jaar. In die periode kan de orthodontist gebruik maken van de ruimte die vrijkomt tijdens de tandwissel. Bovendien veranderen en groeien de mond en het hoofd van het kind nog rond die leeftijd.

Daarnaast bepaalt ook het type gebitsafwijking op welke leeftijd je best met de behandeling start. Je orthodontist kan je daar meer gericht over informeren. Ook bij volwassenen en oudere tieners kan een beugelbehandeling overigens effectief zijn.

Welke invloed heeft een beugel op mijn gebit?

+
Dat is afhankelijk van je gebitsafwijking, en dus voor iedereen anders. Je orthodontist informeert je daarover.

Waarom een tandverzekering afsluiten? Vergelijk gratis verzekeraars en bespaar kosten

Op zoek naar een gezond gebit? Weg met scheve tanden dankzij orthodontische behandelingen! De kosten voor orthodontische behandelingen zijn vrij duur. Hoeveel een beugel ook kost, met een aanvullende tandverzekering kun je rekenen op een (hogere) tegemoetkoming. Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Zo vind jij gegarandeerd de verzekering die past bij jouw specifieke behoeften.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.