Wanneer heb je een nachtbeugel nodig?

Een gebit is van nature altijd in beweging. Je tanden kunnen lichtjes verplaatsen, bijvoorbeeld door het groeien of verschuiven van de kaak, de druk van je tong, of tandenknarsen en -klemmen. Ook na een intense beugelbehandeling is die nieuwe, correcte positie van je gebit niet gegarandeerd.

Je tanden zijn na een beugelbehandeling namelijk geneigd om hun oorspronkelijke positie weer aan te nemen. Een nachtbeugel verzekert dat je tanden na een beugelbehandeling netjes op de juiste plaats blijven staan.

Een nachtbeugel wordt ook wel eens een Oral Invisible Retainer (OIR) genoemd. Je draagt de beugel voornamelijk tijdens de laatste fase (ook wel de retentiefase) van een beugelbehandeling. De nachtbeugel helpt je gebit te stabiliseren na een behandeling met een blokjesbeugel of uitneembare beugel. 

Vaak combineert de orthodontist een nachtbeugel met een zogenaamd spalkje. Dat is een klein draadje of plaatje dat achter je tanden wordt bevestigd. Net als de nachtbeugel helpt het spalkje het gebit in positie te houden.

Je draagt een nachtbeugel uiteraard enkel ‘s nachts. De beugel is uitneembaar. Het is een (doorzichtig) kunststof hoesje dat je eenvoudig over je tanden heen schuift.

Bespaar op de nodige tandheelkunde
Ontvang prijsoffertes van verzekeringen op maat van jouw noden en budget
arrow Ontvang offertes

Prijs: Hoeveel kost een nachtbeugel laten maken?

Een nachtbeugel kost gemiddeld 100 tot 600 euro en is dus aanzienlijk goedkoper dan een gewone (vaste) beugel. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van je mondsituatie en het type nachtbeugel dat de orthodontist voorschrijft. Elke nachtbeugel wordt bovendien op maat gemaakt

Houd er ook rekening mee dat je na het plaatsen van de retentiebeugel regelmatig op controle moet. Zo kan de orthodontist je gebit goed opvolgen en de nachtbeugel bijstellen waar nodig.

Nachtbeugel laten maken kan veel kosten: bespaar daarom met een tandverzekering

Krijg je een vergoeding van je ziekteverzekering? Wat als volwassene?

Start je de beugelbehandeling op vóór de leeftijd van 15 jaar? Dan komt de verplichte ziekteverzekering tussen in de kosten. Als volwassene kun je echter niet rekenen op die vergoeding. Daarom kan het interessant zijn om een tandverzekering af te sluiten. Je tandverzekering zal wel een aanzienlijke tussenkomst bieden, ook in de kosten voor je nachtbeugel.

Benieuwd wat de voordelen van een aanvullende verzekering zijn?
Contacteer vrijblijvend verzekeraars en vergelijk prijsoffertes
arrow Ontvang offertes

Hoe lang en hoe vaak moet je een nachtbeugel dragen?

Hoe lang je een nachtbeugel moet dragen, is afhankelijk van je gebit. In de meeste gevallen draag je de nachtbeugel minstens 1 jaar lang. Dat eerste jaar is cruciaal. Om te voorkomen dat je tanden hun oorspronkelijke positie aannemen, moet je de beugel elke nacht aandoen.

Tip: Je kunt je orthodontist vragen om meerdere nachtbeugels. Zo heb je een reserve-exemplaar wanneer je de nachtbeugel verliest of beschadigt. 

Na verloop van tijd kun je het gebruik van de nachtbeugel langzaam afbouwen in samenspraak met je orthodontist. Dat is echter lang niet altijd mogelijk. In bepaalde gevallen zul je de nachtbeugel voor de rest van je leven moeten gebruiken om te vermijden dat je gebit de oorspronkelijke vorm weer aanneemt.

Nachtbeugel enkel 's nachts aanhouden

De kosten voor beugels drukken? Sluit een tandverzekering af in België

Een gezond, recht gebit is de investering meer dan waard. Betaal je liever niet meer dan nodig voor je orthodontiebehandeling? Overweeg dan een tandverzekering af te sluiten. Zo geniet je, ongeacht je leeftijd, een aanzienlijke tussenkomst in je tandartskosten (bovenop een eventuele tussenkomst van je ziekenfonds).

Wil je meer weten over nachtbeugels of ben je op zoek naar een tandverzekering? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je in enkele klikken de tandverzekering die bij jou past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Heeft u al een zorgverzekering?
4*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
5*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.