Wat krijg je precies terugbetaald?

Wat je precies krijgt terugbetaald bij een tandartsbezoek, hangt grotendeels af van deze twee factoren.

  • Nomenclatuurnummer. Dat is verbonden aan de precieze tandheelkundige ingreep die de tandarts uitvoert. Welke behandeling je krijgt bepaalt het honorarium van je tandarts, en welk percentage daarvan gedekt wordt door de verzekering.
  • Verzekering. Een verplichte ziekteverzekering dekt een deel van je tandartskosten. Met een tandverzekering krijg je een groter deel terugbetaald. Hoe groot dat deel is, is weer afhankelijk van de behandeling en je tandverzekeringsplan.
  • Onderstaande factoren.
tandverzekering afsluiten

1. Tandzorg kinderen en volwassenen

Kinderen jonger dan 18 jaar krijgen een hogere terugbetaling dan volwassenen. Gewone tandzorg wordt voor die groep volledig terugbetaald. Het gaat bijvoorbeeld om het laten vullen van gaatjes of het jaarlijks mondonderzoek.

Ongewone tandzorg zoals bijvoorbeeld orthodontie wordt dan weer niet volledig gedekt, dit hangt af van je persoonlijke aandelen.

Daarnaast kan een tandarts geconventioneerd zijn en dus een toeslag aanrekenen voor het gebruik van bepaalde materialen. Je moet steeds geïnformeerde toestemming geven voor deze behandelingen. De bijkomende kosten zijn bovendien gebonden aan vaste maximumtarieven.

Geniet van een brede terugbetaling aan tandartskosten
Ontdek gratis welke verzekering best past bij jouw budget en situatie
arrow Ontvang offertes

2. Verhoogde tegemoetkoming

Met een verhoogde tegemoetkoming betaal je minder en in sommige gevallen zelfs geen remgeld voor gezondheidszorg. Enkel mensen met een laag inkomen hebben recht op die verhoogde tegemoetkoming. Je verzekeraar kan je daar verder over informeren.

Patiënt bekijkt papier over terugbetaling bij tandarts

3. Het jaarlijks preventief mondonderzoek

Wil je genieten van de maximale, wettelijk bepaalde terugbetaling? Dan moet je jaarlijks een tandartsafspraak maken voor een preventief mondonderzoek van het voorgaande jaar. Zonder dat tandartsbezoek in het voorgaande jaar vervalt je recht op de maximale terugbetaling. Vergeet dus zeker niet een afspraak te maken bij je tandarts als je dat nog niet hebt gedaan in het voorgaande jaar.

Preventieve tandzorg houdt je mond in goede gezondheid
Kies voor een tandverzekering en bespaar extra kosten op tandverzorging
arrow Ontvang offertes

4. Wettelijke erelonen volgens de nomenclatuur

Een geconventioneerd tandarts hanteert wettelijk bepaalde honoraria. De prijzen bij een geconventioneerde tandarts zijn dus voor elke behandeling hetzelfde. De terugbetaling wordt bijgevolg ook op dezelfde manier bepaald.

Bij niet-geconventioneerde tandarts wordt een bijkomend honorarium geattesteerd dat geldt als persoonlijk aandeel. Bij zo’n tandarts betaal je het honorarium, met daarbovenop het ereloon voor tandheelkundige raadplegingen. Het bijkomende ereloon wordt niet terugbetaald. Die bijkomende kost wordt bestempeld als ‘persoonlijk aandeel’.

Hoeveel krijg je terugbetaald van de tandarts?

Je ziekteverzekering zorgt voor een gedeeltelijke terugbetaling van de tandarts. Wil je een hogere terugbetaling? Dan heb je een tandverzekering nodig.

Tandverzekering en preventieve tandzorg om tandartskosten te verlagen

Wat betaalt het ziekenfonds?

Je krijgt de meest standaard behandelingen grotendeels terugbetaald. Het gaat bijvoorbeeld om het jaarlijks preventief mondonderzoek, en conserverende verzorging. Het dekkingspercentage is vastgelegd. Dit valt onder het mondzorgtraject. Indien je dit het voorgaande kalenderjaar niet gedaan hebt, vervalt deze terugbetaling van het mondzorgtraject.

Gaat het om minder doordeweekse behandelingen, dan krijg je de kosten slechts gedeeltelijk terugbetaald. Het percentage ligt lager, en verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds. Denk maar aan orthodontie en paradontologische behandelingen.

Benieuwd welke tandverzekering het meest voordelig is voor?
Contacteer gratis meerdere verzekeringen en ontvang prijsoffertes op maat van je situatie
arrow Ontvang offertes

Dekking tandverzekering

Naast je ziekteverzekering kun je ook een aparte tandverzekering afsluiten. Er zijn verschillende verzekeraars die zulke verzekeringen aanbieden.

Wat er precies wordt gedekt, is afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Ook het percentage van de dekking verschilt. Daarnaast kan ook het percentage van de terugbetaling verschillen naargelang het verzekeringsplan dat je bij eenzelfde verzekeraar aangaat.

Waar op letten bij het kiezen van een tandverzekering?

Houd onder meer deze factoren in de gaten bij het kiezen van een tandverzekering:

  • Welke behandelingen worden gedekt?
  • Dekkingspercentage.
  • Maximaal jaarbedrag.
  • Wachttijd.

Wat als je geen geld hebt voor de tandarts?

Met een laag inkomen is een tandartsbezoek geen welkome kost. Je kunt in veel gevallen gelukkig beroep doen op een verhoogde tegemoetkoming. Informeer ernaar bij je ziekteverzekeraar.

Vergelijk kosten van tandverzorging en tandverzekeringen

Meer weten? Stel je vragen aan specialisten en ontvang advies op maat

Heb je nog vragen? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars.  

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Heeft u al een zorgverzekering?
4*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
5*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Hoeveel krijg je vergoed van de jaarlijkse controle bij een niet geconventioneerde tandarts?

+
De terugbetaling van een niet-geconventioneerde tandarts kan lager liggen dan bij een geconventioneerde. De exacte bedragen zijn afhankelijk van de voorwaarden van de tandverzekering.

Wat als je 2 jaar niet naar tandarts gaat in België?

+
Wanneer je te lang wacht met preventieve tandverzorging kiezen sommige verzekeringen ervoor minder terug te betalen wanneer je op controle gaat of behandeling nodig hebt. Dit verschilt per tandverzekering.

Hoelang duurt de automatische terugbetaling van kosten tandzorg?

+
Automatische terugbetaling gaat over het algemeen redelijk snel. Je mag de terugbetaling binnen enkele weken op je rekening verwachten. Duurt het langer? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Hoe werkt terugbetaling van parodontologie?

+
Je verplichte ziekteverzekering dekt in vele gevallen een stuk parodontale zorg. Om een brede terugbetaling te genieten ga je best een aanvullende tandverzekering aan. 

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.