Wat krijg je precies terugbetaald?

Wat je precies krijgt terugbetaald bij een tandartsbezoek, hangt grotendeels af van deze twee factoren.

  • Nomenclatuurnummer. Dat is verbonden aan de precieze tandheelkundige ingreep die de tandarts uitvoert. Welke behandeling je krijgt bepaalt het honorarium van je tandarts, en welk percentage daarvan gedekt wordt door de verzekering.
  • Verzekering. Een verplichte ziekteverzekering dekt een deel van je tandartskosten. Met een tandverzekering krijg je een groter deel terugbetaald. Hoe groot dat deel is, is weer afhankelijk van de behandeling en je tandverzekeringsplan.
  • Onderstaande factoren.
tandverzekering afsluiten

1. Tandzorg kinderen en volwassenen

Kinderen jonger dan 18 jaar krijgen een hogere terugbetaling dan volwassenen. Gewone tandzorg wordt voor die groep volledig terugbetaald. Het gaat bijvoorbeeld om het laten vullen van gaatjes of het jaarlijks mondonderzoek.

Ongewone tandzorg zoals bijvoorbeeld orthodontie wordt dan weer niet volledig gedekt, dit hangt af van je persoonlijke aandelen.

Daarnaast kan een tandarts geconventioneerd zijn en dus een toeslag aanrekenen voor het gebruik van bepaalde materialen. Je moet steeds geïnformeerde toestemming geven voor deze behandelingen. De bijkomende kosten zijn bovendien gebonden aan vaste maximumtarieven.

2. Verhoogde tegemoetkoming

Met een verhoogde tegemoetkoming betaal je minder en in sommige gevallen zelfs geen remgeld voor gezondheidszorg. Enkel mensen met een laag inkomen hebben recht op die verhoogde tegemoetkoming. Je verzekeraar kan je daar verder over informeren.

tandarts

3. Het jaarlijks preventief mondonderzoek

Wil je genieten van de maximale, wettelijk bepaalde terugbetaling? Dan moet je jaarlijks een tandartsafspraak maken voor een preventief mondonderzoek van het voorgaande jaar. Zonder dat tandartsbezoek in het voorgaande jaar vervalt je recht op de maximale terugbetaling. Vergeet dus zeker niet een afspraak te maken bij je tandarts als je dat nog niet hebt gedaan in het voorgaande jaar.

4. Wettelijke erelonen volgens de nomenclatuur

Een geconventioneerd tandarts hanteert wettelijk bepaalde honoraria. De prijzen bij een geconventioneerde tandarts zijn dus voor elke behandeling hetzelfde. De terugbetaling wordt bijgevolg ook op dezelfde manier bepaald.

Bij niet-geconventioneerde tandarts wordt een bijkomend honorarium geattesteerd dat geldt als persoonlijk aandeel. Bij zo’n tandarts betaal je het honorarium, met daarbovenop het ereloon voor tandheelkundige raadplegingen. Het bijkomende ereloon wordt niet terugbetaald. Die bijkomende kost wordt bestempeld als ‘persoonlijk aandeel’.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en prijsvoorstellen?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoeveel krijg je terugbetaald van de tandarts?

Je ziekteverzekering zorgt voor een gedeeltelijke terugbetaling van de tandarts. Wil je een hogere terugbetaling? Dan heb je een tandverzekering nodig.

Wat betaalt het ziekenfonds?

Je krijgt de meest standaard behandelingen grotendeels terugbetaald. Het gaat bijvoorbeeld om het jaarlijks preventief mondonderzoek, en conserverende verzorging. Het dekkingspercentage is vastgelegd. Dit valt onder het mondzorgtraject. Indien je dit het voorgaande kalenderjaar niet gedaan hebt, vervalt deze terugbetaling van het mondzorgtraject.

Gaat het om minder doordeweekse behandelingen, dan krijg je de kosten slechts gedeeltelijk terugbetaald. Het percentage ligt lager, en verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds. Denk maar aan orthodontie en paradontologische behandelingen.

tandverzekering

Dekking tandverzekering

Naast je ziekteverzekering kun je ook een aparte tandverzekering afsluiten. Er zijn verschillende verzekeraars die zulke verzekeringen aanbieden.

Wat er precies wordt gedekt, is afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Ook het percentage van de dekking verschilt. Daarnaast kan ook het percentage van de terugbetaling verschillen naargelang het verzekeringsplan dat je bij eenzelfde verzekeraar aangaat.

Waar op letten bij het kiezen van een tandverzekering?

Houd onder meer deze factoren in de gaten bij het kiezen van een tandverzekering:

  • Welke behandelingen worden gedekt?
  • Dekkingspercentage.
  • Maximaal jaarbedrag.
  • Wachttijd.

Wat als je geen geld hebt voor de tandarts?

Met een laag inkomen is een tandartsbezoek geen welkome kost. Je kunt in veel gevallen gelukkig beroep doen op een verhoogde tegemoetkoming. Informeer ernaar bij je ziekteverzekeraar.

terugbetaling tandarts

Meer weten? Stel je vragen aan specialisten en ontvang advies op maat

Heb je nog vragen? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars.  

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.