Wat is een brug tanden nu precies?

Bij ernstige tandbeschadiging, esthetische problemen, of ontbrekende tanden wordt gebruik gemaakt van een kroon of brug.

Maar wat is een brug en wat is een kroon? Een kroon en een brug worden weleens door elkaar gehaald. Niet onlogisch, want een brug vervult nagenoeg dezelfde functie als een kroon. Zowel een kroon als een brug worden geplaatst om een langs buiten beschadigde of ontbrekende tand te behandelen om medische of cosmetische redenen.

Het verschil? Een brug dekt een paar tanden, en een kroon slechts een enkele tand. Een brug bestaat uit verschillende kronen die aan elkaar bevestigd zijn. Dat kunnen kunsttanden zijn, of kronen die op de beschadigde tanden passen. De beschadigde tanden worden voor het plaatsen van de brug afgeslepen. Zo verzekert de tandarts dat de brug goed past. Valse tanden zijn nu nog mooier, en ogen zo natuurlijk als echte tanden. Een tandbrug is niet uitneembaar en geeft het gevoel van eigen tanden en een mooie glimlach.

Wanneer twee of meerdere naast elkaar gelegen tanden een nieuwe kroon nodig hebben, kiest de tandarts ervoor om een brug te gebruiken.

De brug zelf wordt bevestigd aan een of twee ‘pijlers’. Dat zijn gezonde tanden die naast de beschadigde of missende tanden of kiezen staan.

Brug van drie tanden

Wat kost een brug tanden gemiddeld?

Een brug tanden heeft uiteraard zijn prijs. De prijs voor een 3-delige brug tanden begint rond zo’n € 1700. Dat is natuurlijk slechts een richtprijs.

De werkelijke prijs zal afhankelijk zijn van meerdere factoren:

  • Voor hoeveel tanden heb je een brug nodig?
  • Welk materiaal gebruikt de tandarts?
  • Hoe complex is de ingreep?
  • Welke tarieven en lonen hanteert de tandarts?
Bespaar heel wat kosten op dure tandzorg
Vergelijk vrijblijvende prijsvoorstellen van tandverzekeraars & vind de perfecte match
arrow Ontvang offertes

1. Gemiddelde kosten zonder verzekering

De kosten voor kronen en bruggen, alsook de kosten voor de bijhorende behandelingen van esthetische tandheelkunde, worden niet gedekt door de verplichte ziekteverzekering. Je betaalt het volledige bedrag zelf.

Ga een tandverzekering aan en betaal je niet  blauw aan dure tandverzorging

2. Gemiddelde kosten met verzekering

Heb je een aanvullende tandverzekering? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een tussenkomst van je verzekeraar. Let wel, de meeste verzekeraars komen niet tussen in de kosten voor esthetische tandbehandelingen.

Ga bij je tandverzekeraar na of een behandeling met een brug onder je verzekering valt. In sommige gevallen zit die dekking niet inbegrepen bij de meest basis tandverzekering. Een ruimer pakket verzekert een hoger dekkingspercentage en een groter aantal gedekte ingrepen en behandelingen.

Geniet van alle voordelen van een tandverzekering
Contacteer verzekeraars, vergelijk prijsvoorstellen en vind een verzekering op maat
arrow Ontvang offertes

Wanneer moet je een brug tanden laten plaatsen?

Er zijn verschillende situaties waarin een brug de beste oplossing biedt. Een brug laten plaatsen is nagenoeg pijnloos en wordt daarom vaak verkozen boven meer ingrijpende behandelingen, zeker wanneer je gebit gezond genoeg is. Je kunt baat hebben bij een brug wanneer…

  • Je kan niet goed kauwen. Problemen in je gebit zoals ontbrekende of afwijkende tanden kunnen het kauwen bemoeilijken. Een brug herstelt je gebit, waardoor kauwen weer vanzelfsprekend wordt.
  • Preventie. Een brug laten plaatsen kan toekomstige problemen met je gebit voorkomen. Zo kun je er bijvoorbeeld mee tegengaan dat je tanden scheef groeien.
  • Esthetisch. Verkleuring en vervorming van je tanden kan het aanzicht van je gebit ontsieren. Een brug kan er voor zorgen dat je gebit er weer gezond uitziet.
Bekijken van geplaatste brug bij tandarts

Meer weten over tandverzekeringen? Stel je vragen en ontvang advies op maat van de beste aanbieders!

Wil je weer met een stralende glimlach door het leven gaan? Dan is een brug tanden laten plaatsen misschien een goede oplossing!

Zonder aanvullende tandverzekering kan de prijs voor esthetische tandheelkunde stevig oplopen. Met een tandverzekering bescherm je jezelf tegen hoge tandartskosten – nu, of in de toekomst.

Op zoek naar de beste tandverzekering voor het hebben van een gezond gebit? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Zo hoef jij enkel nog de verschillende tandverzekeringen te vergelijken. De beste manier om een tandverzekering te vinden die perfect past bij jouw specifieke behoeften!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Heeft u al een zorgverzekering?
4*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
5*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.