Wat dekt een aanvullende tandverzekering?

Hoe werkt een tandverzekering nu precies? In eerste instantie zal je ziekteverzekering een deel van de tandartskosten dekken. Wat overblijft na dekking door de ziekteverzekering, wordt doorgegeven aan de verzekeraar. Die betaalt (het afgesproken percentage van) de rest van de rekening. Moest daarna nog een bedrag overblijven, dan betaal je die kosten natuurlijk zelf.

Preventieve tandzorg, preventieve raadplegingen en veel gangbare tandheelkundige behandelingen vallen grotendeels onder je ziekteverzekering. Voor bijvoorbeeld orthodontische behandelingen is dat dan weer lang niet altijd het geval.

Wat je tandverzekering precies dekt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Algemeen kun je stellen dat je verzekeraar volgende ingrepen dekt:

  • Tandprothese. Bijvoorbeeld een tandimplantaat of nieuwe kronen.
  • Orthodontische behandelingen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een beugel. Voor kinderen vallen deze behandeling grotendeels onder de ziekteverzekering. Voor volwassenen is dat niet het geval.
  • Conserverende tandheelkundige behandeling. Dat zijn de normale ingrepen zoals het verwijderen van tandsteen, het vullen van gaatjes, en het ontzenuwen of trekken van een tand.
  • Parodontologie. Dat zijn gespecialiseerde behandelingen van onder meer het kaakbot en het tandvlees.

Tip: Een goede tandverzekering is een aanvulling op je verplichte ziekteverzekering.

tandverzekering - kind bij de tandarts

Ziekteverzekering versus tandverzekering

In België moet je aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Een ziekteverzekering is een verplichting voor elke Belg. Zo is een degelijke gezondheidszorg beschikbaar voor iedere inwoner van dit land.

Een ziekteverzekering dekt de verzorging en het onderhoud van je gebit in zekere mate. Toch wordt niet elke ingreep aan je tanden volledig door de ziekteverzekering gedekt. Maar tandartskosten kunnen erg hoog liggen. Daarom is het interessant om een aanvullende verzekering voor je tanden te nemen. Zo’n tandverzekering dekt verschillende, duurdere behandelingen.

Nood aan persoonlijk advies en gerichte prijsoffertes?
Neem dan vrijblijvend contact op met meerdere verzekeraars
arrow Ontvang offertes

Reguliere versus extra tandverzekering

Veel tandartsen zijn niet geconventioneerd. Dat betekent dat de tarieven voor het remgeld die zij hanteren de conventie niet volgen. Ze rekenen dus meer kosten aan dan een tandarts die wel geconventioneerd is. Een gewone tandverzekering dekt alle kosten, maar niet het remgeld. 

Bij dure tandartsbehandelingen (bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling of een prothese op maat) kan dat remgeld hoog oplopen. Met een extra tandverzekering worden die kosten wel terugbetaald. Vandaar dat veel mensen alsnog een extra tandverzekering nemen.

Tandverzekering voorwaarden bekijken

Wat kost een tandverzekering per maand?

Hoeveel kost een tandverzekering per maand? Als volwassene tussen de 26 en 49 jaar kost een tandverzekering je rond de 15 euro per maand. Dat is natuurlijk slechts een richtprijs. Een overzicht van de premies per verzekeraar:

VerzekeraarMaximaal gedekt jaarbedragMaandelijkse premie
Helan – Dentalia Up€ 4.000€ 3,91 tot € 30,18
DKV€ 10.000€ 7,92 tot 17,67
VNZ Tandplus€ 2.000€ 8,28 tot 19,07
CM Ziekenfonds€ 1.500€ 8,25*
*In de aanvullende ledenbijdrage van de CM (8,25 euro) zit het tandvoordeel inbegrepen. Het tandvoordeel dekt hoge kosten voor bijvoorbeeld orthodontie en tandprothesen.

Hoe hoog je verzekeringspremie ligt, hangt onder meer af van je leeftijd. Ook de leeftijd waarop je aangesloten wordt, speelt bij de meeste verzekeraars een rol in de prijsbepaling. Enerzijds is de premie dus voordeliger hoe jonger je bent. Anderzijds is je premie lager wanneer je als kind aangesloten bent dan wanneer je op latere leeftijd een tandverzekering neemt.

Je kunt daarnaast ook kiezen voor verschillende plannen. Daar geldt over het algemeen: hoe hoger je premie, hoe hoger het dekkingspercentage.

De meeste verzekeraars bieden de optie om online een simulatie te maken van je premiebedrag. Zo krijg je alvast een realistisch beeld van de kosten voor je eventueel een contract aangaat.

Op zoek naar een tandverzekering?
Vind de beste verzekering voor jouw situatie

Waarop letten als je tandverzekeringen vergelijkt?

Je wilt dus een tandverzekering afsluiten. Waar moet je nu precies op letten? Enkele aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je tandverzekeringen vergelijkt. 

1. Welke tandheelkundige behandelingen zijn gedekt?

De behandeling van een groot aantal tandproblemen valt niet onder je ziekteverzekering. Voor het dekken van de kosten voor die dure behandelingen sluit je een tandzorgverzekering af. Maar… Welke tandheelkundige ingrepen zijn verzekerd? Niet elke verzekeraar (en niet elk verzekeringsplan) dekt de kosten voor dezelfde ingrepen. 

Tandverzekering kosten vergelijken

2. Het dekkingspercentage van de ingrepen

Naast welke ingrepen gedekt worden, is ook het dekkingspercentage relevant. Zeer prijzige ingrepen worden lang niet altijd volledig gedekt. Het dekkingspercentage bepaalt welk percentage terugbetaald wordt, en verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Daarnaast bepaalt bij veel verzekeraars ook de aard van de ingreep het dekkingspercentage.

Welke verzekering vergoedt 100% van de tandartskosten? Welke kosten volledig terugbetaald worden en welke kosten slechts deels worden gedekt, hangt af van je verzekeringsplan. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen tandzorg na een ongeval, preventieve tandzorg, en curatieve tandzorg

De verzekeringsplannen van DKV verzekeren bijvoorbeeld 100% van de kosten bij zowel preventieve tandzorg als tandzorg na een ongeval. Curatieve tandzorg (bijvoorbeeld het nemen van röntgenfoto’s) worden, afhankelijk van je plan, 70 tot 80% vergoed. 

3. Maximaal jaarbedrag

Het maximaal jaarbedrag, ook wel het jaarlijks plafond, speelt een belangrijke rol. Verzekeraars stellen doorgaans een limiet op het bedrag dat jaarlijks gedekt wordt. Die limiet is vaak verbonden aan een wachtperiode. Je zou bijvoorbeeld het eerste jaar een tegemoetkoming van maximaal 1500 euro kunnen krijgen, en het tweede jaar een tegemoetkoming van maximaal 2000 euro, enzovoorts.

4. De wachttijd

De wachttijd, ook wel de wachtperiode, is de tijd tussen het moment waarop je de verzekering aangaat en het moment waarop je recht hebt op een tussenkomst.

Die wachttijd kan bovendien verschillen van ingreep tot ingreep. Voor gangbare ingrepen zoals het verwijderen van tandsteen kan die bijvoorbeeld op 6 maanden liggen. 6 maanden nadat je de verzekering bent aangegaan, wordt die ingreep gedekt. Voor minder gangbare ingrepen, zoals bijvoorbeeld orthodontische behandelingen, kan de wachttijd op 12 maanden liggen. Na die 12 maanden heb je de zekerheid dat je ook voor meer ingewikkelde ingrepen recht hebt op dekking.

5. Wie komt in aanmerking: volwassenen en/of kinderen?

Wie kan meegenieten van de verzekering? Geldt de verzekering enkel voor verzekeringnemer, of ook voor gezinsleden? Vaak geldt voor kinderen tot een bepaalde leeftijd een aparte regeling.

6. Waar geldig: België, Europa of wereldwijd?

Geldt je verzekering enkel in België, in heel Europa, of zelfs wereldwijd? Afhankelijk van jouw noden kan het relevant zijn of de verzekeraar ook tussenkomsten voorziet voor ingrepen in het buitenland.

7. Het premiebedrag

Tot slot is ook het verschil van de premie die je betaalt voor de tandverzekering relevant. Gaat het om een maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks bedrag? Doorgaans is een jaarlijkse premie voordeliger dan maandelijks betalen.

Het premiebedrag is echter niet de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Kies je tandverzekering aan de hand van jouw specifieke behoeften.

Vind de beste tandverzekering: verzekeraars vergelijken

Wie heeft nu de beste tandverzekering? Het antwoord op die vraag is hoogst persoonlijk. Welke tandverzekering het nuttigst is voor jou, is volledig afhankelijk van jouw individuele behoeften. 

Vergelijk daarom gratis en volledig vrijblijvend verschillende verzekeraars die voor jou interessant kunnen zijn. Jij hoeft er dan enkel nog het meest interessante contract uit te pikken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Heeft u al een zorgverzekering?
4*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
5*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Wat kost de beste extra zorgverzekering voor de tandarts?

+
Een ziekteverzekering afsluiten is verplicht, maar een zorgverzekering voor de tandarts is steeds een extra verzekering. Welke verzekering je afsluit, hangt af van wat je verwacht van de aanbieder.

Welke tandartsverzekering moet ik nemen?

+
Een tandverzekering afsluiten is nooit verplicht, maar wel een heel interessante aanvulling voor je ziekteverzekering. Bedenkt waarom je een tandverzekering wilt afsluiten en kijk dan naar de belangrijkste vowaarden zoals de laagste maandelijkse premie, de beste dekking of kies voor een tandverzekering zonder wachttijd.

Zijn er veel verschillen tussen DKV, CM, Helan, De Voorzorg, Solidaris en andere?

+
Er zijn allerlei verschillen tussen de verzekeraars. Zo dekken ze bijvoorbeeld niet allemaal dezelfde kosten. Bekijk de voorwaarden op voorhand zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Hoe kiezen tussen alle verzekeringen voor tandzorg?

+
Hoe moet je dan precies de juiste tandverzekering kiezen? Bedenk voor het afsluiten van de verzekering wat de belangrijkste reden is van je aansluiting. Het is daarom interessant de algemene voorwaarden van elke tandverzekering naast elkaar te legen. 

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).