Wat is een Mondzorgtraject?

Zo’n 30 tot 40 procent van de Belgische bevolking bleek niet jaarlijks langs te gaan bij de tandarts. Met het mondzorgtraject tracht de overheid te stimuleren dat je regelmatig een tandarts bezoekt. Dit staat in het koninklijk besluit. Maar wat is het mondzorgtraject precies?

Het mondzorgtraject garandeert een terugbetaalde tandzorg. Met andere woorden wilt het voor een betere terugbetaling voor tandzorg zorgen. Over welke tandheelkundige zorg het gaat, en wie van het mondzorgtraject geniet, ontdek je hieronder.

De voorwaarde voor deze terugbetaalde tandzorg? Je gaat minstens een keer per jaar langs de tandarts ofwel een jaarlijkse controle laat uitvoeren en regelmatig een tandarts bezoekt. Het moet dan wel gaan om een bezoek met kosten die door de ziekteverzekering gedekt worden. Bijvoorbeeld een gewone tandartscontrole waarvoor je dus een betere terugbetaling krijgt.

Daarnaast gelden ook de tandartskosten die vergoed worden via een specifieke regeling. Het gaat bijvoorbeeld om tandzorg na een arbeidsongeval, of tandzorg die verleend werd in het buitenland of wanneer een bijkomend honorarium aangerekend wordt. Je ziekenfonds kan je concreet informeren over jouw specifieke situatie.

tandarts

Voor wie bedoeld?

Tot je 18de verjaardag is alle tandzorg gratis (met uitzondering van orthodentie). Na je 18de verjaardag stap je automatisch in het mondzorgtraject en ga je dus best op jaarlijkse controle. Je hoeft er dus zelf niets voor te doen, de activatie van het mondzorgtraject gebeurt automatisch.

Welke soorten tandzorg komen in aanmerking?

Het mondzorgtraject dekt alle kosten voor basistandzorg. Er zijn enkele uitzonderingen op het mondzorgtraject, waaronder:

  • Orthodontie.
  • Parodontologie.
  • Tandheelkundige röntgenfoto’s.
  • Preventieve tandzorg, behalve het verwijderen van tandsteen.

Voor bovenstaande zorgverlening betaal je dus nog steeds zelf het remgeld, hierbij wordt een bijkomend honorarium aangerekend wordt. Je krijgt daarvoor geen hogere terugbetaling , zelfs wanneer je jaarlijks een tandarts bezoekt zoals in het mondzorgtraject aangegeven is.

jongedame gaat op controle bij de tandarts

Hoe vaak moet je naar de tandarts?

De voorwaarden van het mondzorgtraject is dat je minstens een keer per jaar de tandarts bezoekt of naar tandheelkundige raadplegingen gaat. Met die frequentie kan de tandarts doorgaans tijdig problemen vaststellen en verhelpen.

Loop je een verhoogd risico op bijvoorbeeld tandvleesontstekingen, dan is het aangeraden om vaker op controle te gaan.

Hoe vaak moeten kinderen of jongeren jonger dan 18 jaar naar de tandarts? Voor kinderen is het aan te raden om twee keer per jaar op controle te gaan. Kinderen hebben een apart mondzorgtraject.

Wat als je 1 jaar niet naar de tandarts gaat?

Ging je het voorgaande kalenderjaar niet op tandheelkundige raadplegingen of liet je geen door het ziekenfonds terugbetaalde zorg uitvoeren? Dan heb je de voorwaarde een jaarlijks tandartsbezoek voor de terugbetaling volgens het mondzorgtraject niet vervuld in het voorgaande kalenderjaar. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor je terugbetaling voor tandzorg door de wettelijke ziekteverzekering volgens het mondzorgtraject. Deze gevolgen treden door het ziekenfonds onmiddellijk in werking.

  • Verdubbeling van het remgeld voor vullingen, tand- of kiesextracties, urgentiesupplementen en wortelkanaalbehandelingen.
  • Een vermenigvuldiging van het remgeld met 1,5 voor radiografieën en zorg die als ereloonsupplement wordt aangerekend.
  • Een verhoging van het remgeld met 40,50 voor orale implantaten en uitneembare tandprothesen.
  • Verdubbeling van het remgeld voor bewerking van tandprothesen. Het gaat om herstellingen, het vervangen van de basis en het toevoegen van een of meerdere tanden.

Uitzondering: Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming binnen het mondzorgtraject? Dan verhoogt het remgeld met maximaal 2 euro.

tandverzekering afsluiten

Waarom loont een aanvullende tandverzekering?

Met het mondzorgtraject geniet je van een verhoogde terugbetaling voor tandzorg. Waarom zou je dan alsnog kiezen voor een aanvullende tandverzekering?

Eerst en vooral geldt die terugbetaling niet voor alle soorten tandheelkundige zorg. Het gaat om niet meer dan ongeveer 47 procent van alle tandzorgvormen die wel binnen het mondzorgtraject vallen. De overige 53 procent van de behandelingen zoals bijvoorbeeld uitneembare prothesen en orale implantaten? Daarvoor betaal je nagenoeg volledig zelf en heb je dus geen recht op verhoogde tegemoetkoming. Je kan hier echter wel een hogere terugbetaling voor krijgen door een aanvullende tandverzekering aan te schaffen.

Daarbij komt dat het niet om een terugbetaling voor tandzorg van het volledige bedrag gaat, tenzij je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming. Een tandverzekering heeft een hoger dekkingspercentage dan het ziekenfonds. Zelfs wanneer je aan de voorwaarden voor het mondzorgtraject voldoet. Orthodontische en parodontologische ingrepen zijn bijvoorbeeld zeer prijzig. Zonder tandverzekering draag je die kosten helemaal zelf.

Naarmate je ouder wordt, stijgt bovendien de kans dat je dure behandelingen zoals bijvoorbeeld orale implantaten, moet ondergaan die niet gedekt worden door je ziekteverzekering. Hierdoor wordt er een bijkomend honorarium geattesteerd. Met de meeste tandverzekeringen krijg te maken met met de wachttijd. Het is dus aan te raden om een tandverzekering af te sluiten voor je oog in oog staat met die kosten.

tandverzekering

Vergelijk prijsvoorstellen voor tandverzekeringen en ontvang advies van specialisten

Geïnteresseerd in een aanvullende tandverzekering? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Zo vind je gegarandeerd de tandverzekering die past bij jouw specifieke behoeften! Een belangrijke stap dichter bij betaalbare tandzorg.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.