Wat kost een wortelkanaal behandeling?

Een wortel kanaal behandeling heeft een gemiddelde prijs van 265 tot 770 euro. Dat verschil in prijs is natuurlijk niet gering. De precieze prijs voor een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder:

  • Ernst van de ontsteking
  • Aantal nodige behandelingen
  • Aantal wortelkanalen (het aantal kanalen per tand kan verschillen van persoon tot persoon en van tand tot tand)
  • Aantal tanden waarvoor een wortelkanaalbehandeling nodig is
  • Complexiteit van de ingreep en specifieke apparatuur vereist hiervoor
  • Prijzen die de endodontoloog hanteert voor de endodontische behandelingen

De endodontoloog informeert je na een consultatie over de precieze kosten voor de behandeling.

tandverzorging

1. Kosten zonder tandverzekering

De verplichte ziekteverzekering dekt een deel van de prijs voor een wortelkanaalbehandeling. Gemiddeld gaat het om een terugbetaling van 25 tot 40 procent.

Het percentage van de terugbetaling is hoger wanneer je voldoet aan de voorwaarde van het mondzorgtraject. Concreet betekent dat dat het dekkingspercentage voor volwassenen hoger is wanneer die jaarlijks op controle gaan bij de tandarts.

Let wel, de meeste ziekenfondsen voorzien slechts een keer per jaar een tussenkomst voor wortelkanaalbehandelingen. Bij zo’n behandeling bestaat altijd het risico dat de ontsteking terugkeert. Het kan dan nodig zijn om de ingreep opnieuw uit te voeren. Die tweede ingreep wordt niet gedekt door de verplichte ziekteverzekering.

2. Kosten met tandverzekering

Met een aanvullende tandverzekering ben je beter gedekt tegen hoge kosten voor tandzorg. Verschillende tandverzekeraars bieden een extra tussenkomst in de kosten voor een wortelkanaalbehandeling. Je kunt tot wel 80% van de kosten terugbetaald krijgen.

Ontsteekt de tand opnieuw? Dan kan een aanvullende tandverzekering de kosten van een tweede ingreep wel dekken. Afhankelijk van je verzekering en het jaarlijks maximumbedrag kun je dan opnieuw een terugbetaling ontvangen.

Tandverzekering nodig?
Vraag hier gratis prijsvoorstellen!

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Bij een ongevuld gaatje of een lekkende vulling kunnen de bacteriën de pulpa van je tand of kies doen ontsteken. De pulpa zit onder het zichtbare deel van je tanden en is het levende deel van je tand of kies. Het bevat bloedvaatjes en de tandzenuwen.

Een infectie van de tandzenuw kan bijzonder pijnlijk zijn. Doorgaans is het eerste symptoom van een ontstoken wortelkanaal is dan ook hevige pijn. Hevige pijn duidt er dus vaak op dat je tand ontstoken is.

Wordt die ontsteking niet bestreden, dan breidt die zich uit naar de rest van het kaakbot. Bijgevolg kan de tand of kies uitvallen. Daarnaast kan het ook gebeuren dat de ontsteking zich verspreidt naar andere wortelkanalen.

Met een wortelkanaalbehandeling wordt de tand ontsmet en de tandarts zal nadien je tand ontzenuwen. Zo voorkom je dat de ontsteking zich opnieuw voordoet. Deze behandeling gebeurt vaak onder lokale verdoving waardoor de behandeling zelf normaal gezien niet pijnlijk is. Een wortelkanaalbehandeling wordt om wille van de tand ontzenuwing ook wel eens een zenuwbehandeling genoemd.

Mogelijke risico’s

Een wortelkanaalbehandeling gaat gepaard met enkele risico’s en mogelijke bijwerkingen.

  • De behandelde tand of kies kan donkerder worden.
  • De tand of kies kan breken.
  • Is de behandeling niet succesvol? Dan kan het alsnog nodig zijn om de tand te laten trekken.
  • Het omliggende weefsel kan ontsteken.
  • Pijn.

Zo’n 90% van de wortelkanaalbehandelingen zijn succesvol. De tand of kies blijft in 90% van de gevallen nog minstens 8 jaar goed.

Zet je een kroon op de tand na de wortelkanaalbehandeling? Dan verhoogt het overlevingspercentage. Ook goede mondhygiëne verhoogt de overlevingskansen.

Hoe verloopt het behandelingsproces?

Tenzij je zelf aangeeft geen verdoving te willen, gebeurt een wortelkanaalbehandeling altijd onder plaatselijke verdoving. Zo is de ingreep nagenoeg pijnloos.

Daarna schuift de tandarts een rubberen doekje over de tand. Daarmee wordt je kies of tand beschermd tegen vuil en bacteriën.

Vervolgens boort de tandarts een opening in de tand. De wortelkanalen komen bloot te liggen. Met speciaal gereedschap ontzenuwt de tandarts de tand of kies. Hij of zij maakt het kanaal ook iets breder. Zo kan de tandarts het wortelkanaal reinigen en ontsmetten.

Dan brengt de tandarts een stiftje in de holte. Aan dat stiftje kan de nieuwe structuur van je tand of kies bevestigd worden. De tandarts vult vervolgens de kies op met het nodige materiaal. Zo is de tand volledig afgesloten, en beschermd tegen ontstekingen.

Wat na een wortelkanaalbehandeling? Tips voor nazorg

Je kunt na de behandeling nog enkele dagen of weken lichte pijn hebben aan de behandelde tand. Vooral tijdens het bijten kan die pijn opkomen. Met een gewone pijnstiller vermijd je de ergste opflakkeringen.

Enkele tips om pijn te vermijden na een wortelkanaalbehandeling:

  • Vermijd pittig en sterk gekruid voedsel.
  • Vermijd alcohol om bloedingen te voorkomen.
  • Nuttig geen knapperig voedsel om schade aan de tand te voorkomen.
  • Hard voedsel en ook kauwgom kunnen een tijdelijke vulling losmaken.

Bespaar extra kosten met een tandverzekering: vergelijk gratis 1 of meerdere aanbieders

Zonder aanvullende tandverzekering is een wortelkanaalbehandeling niet enkel onaangenaam, maar ook een onwelkome kost. Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Zo vind je de tandverzekering die past bij jouw specifieke behoeften!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.