Dieptereiniging tanden prijs

Hoeveel je precies betaalt voor een dieptereiniging hangt af van de ernst van het probleem. Een routinereiniging bij je tandarts kost gemiddeld 75 tot 200 euro. Hoeveel je precies betaalt voor een routinereiniging is hoofdzakelijk afhankelijk van een eventueel ereloon en de tarieven die jouw tandarts hanteert.

Wat zijn de kosten voor een dieptereiniging of gebitsreiniging?

Gaat het om een dieptereiniging die deel uitmaakt van een parodontologische behandeling, en is je gebit in zwaar verontreinigde staat? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Een zogenaamde schaalvergroting (scaling), wortelplanning (rootplanning) of profylactische tandreiniging kan 600 tot meer dan 3.000 euro kosten. 

Hoeveel je precies betaalt, is in dat geval niet enkel afhankelijk van de tarieven die de arts hanteert. Ook de mate van de verontreiniging en de ernst van het probleem spelen een rol in de prijsbepaling.

Daarnaast zal de arts vaak röntgenfoto’s maken, een vervolgtraject opstellen en kosten aanrekenen voor de (plaatselijke) verdoving. Het uiteindelijke prijskaartje van die eerste behandeling kan bijgevolg al snel rond de 1.500 euro liggen.

Kosten voor tandzorg drukken?Vergelijk het aanbod van tandverzekeringen

Geniet je een terugbetaling?

Je verplichte ziekteverzekering zal de kosten voor een gewone, routinematige tandreiniging in de meeste gevallen grotendeels dekken. Zelf betaal je enkel het remgeld. Om een optimale terugbetaling van de mutualiteit te genieten, ga je best jaarlijks langs de tandarts voor een controle en preventieve reiniging.

Sloot je een tandverzekering af? Dan zal de tandreiniging in de meeste gevallen volledig terugbetaald worden. Ook het remgeld wordt gedekt. Veel tandverzekeringen dekken 2 dieptereinigingen per jaar. De meeste tandverzekeraars bieden bovendien een aanzienlijk ruimere tussenkomst in de kosten voor een parodontologische behandeling.

Bijkomend voordeel: je ziekteverzekering zal het ereloon van een tandarts meestal niet dekken. Met een tandverzekering geniet je ook in die extra kosten een interessante tussenkomst.

kosten gebitsreiniging

Wat is een dieptereiniging van je gebit?

Tijdens een dieptereiniging van je gebit verwijdert een tandarts of parodontoloog het tandsteen en de bacteriën die zich in de omgeving van het tandvlees en de tandvleesrand nestelen. De bacteriën kunnen daar een plakfolie creëren. Die plakfolie kan zich vasthechten aan het tandoppervlak en zelfs aan de tandwortels. 

Zelfs als je jouw gebit grondig poetst, flost en zelf de nodige maatregelen neemt, bestaat de kans dat die schadelijke bacteriën aanwezig blijven in jouw mond. Die bacteriën zijn de meest voorkomende oorzaak van allerlei parodontale aandoeningen en cariës. Ze kunnen ook een slecht ruikende adem veroorzaken. 

De tandreiniging is dus eerst en vooral een preventieve behandeling. Door je tanden regelmatig te onderwerpen aan een dieptereiniging kun je heel wat ongemakken voorkomen. Denk maar aan tandbederf of ontstekingen van het tandvlees en het parodontium (de steunweefsels die je tanden op hun plek houden),

Krijg je te maken met parodontitis, gingivitis, tandbederf of een andere tandvlees- of gebitsaandoening? Dan zal je tandarts of parodontoloog je tanden grondig reinigen nog voor die andere maatregelen treft. De dieptereiniging van je gebit maakt dan deel uit van de eerste behandelfase. Een dieptereiniging wordt ook wel eens een profylactische reiniging genoemd. 

Ontdek de voordelen van een tandverzekering?
Vraag advies en vergelijk gratis meerdere verzekeraars
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoe verloopt een dieptereiniging?

De mondhygiënist, tandarts of parodontoloog zal eerst alle tandsteen, tandplak en eventueel tandpuin verwijderen. Hij of zij focust zich in het bijzonder op de ruimte tussen je tanden en de tandvleeslijn. Vervolgens zal de arts je gebit nauwgezet flossen. Zo kan de arts eventuele tandplakresten verwijderen. In een laatste stap wordt je gebit gepolijst

Gaat het om een (beginnende) parodontale aandoening? Dan verwijst je tandarts je vaak door naar een parodontoloog. De parodontoloog zal ook de ruimte tussen het tandvlees en de tanden reinigen. Vaak zal ook een reiniging van de worteloppervlakken nodig zijn.

Na de behandeling van je gebit en tandvlees zal de arts je ook tips geven voor een goede mondverzorging. Met zijn of haar adviezen hou jij je gebit langer gezond.

dieptereiniging tanden

Hoe lang duurt een dieptereiniging?

Hoe lang de dieptereiniging duurt, is afhankelijk van de ernst van het probleem. Een routinereiniging duurt gemiddeld 45 minuten. Hoe vaker je die routinereiniging ondergaat, hoe korter de behandeling.

Gaat het om een dieptereiniging die onderdeel uitmaakt van een parodontologische behandeling? Dan kan de dieptereiniging natuurlijk heel wat langer duren. Naargelang de ernst van de verontreiniging kan de arts je tanden in één of meerdere zittingen reinigen. In bepaalde gevallen wordt de reiniging onder verdoving uitgevoerd.

Hoe vaak is een dieptereiniging nodig?

Idealiter laat je jouw tanden 2 keer per jaar grondig reinigen. Om aan de voorwaarden voor een optimale terugbetaling van je mutualiteit te voldoen, volstaat 1 reiniging per jaar. Die vindt in de meeste gevallen gewoon plaats tijdens je jaarlijkse bezoek aan de tandarts.

Hoelang duurt een dieptereiniging van de tanden?

Dieptereiniging volledig terugbetaald? Sluit een tandverzekering af en geniet een ruimere dekking voor tandzorg

Goede tandzorg is ontzettend belangrijk voor je algemene gezondheid. Een slecht gebit kan leiden tot hartaandoeningen, ademhalingsproblemen, en een heel resem aan vervelende en zelfs gevaarlijke gezondheidsaandoeningen.

Betaal je liever niet meer dan nodig voor het onderhoud en de verzorging van je tanden? Dan is het afsluiten van een tandverzekering een uitstekend idee. Met een tandverzekering geniet je een grotere tussenkomst in de kosten voor tandzorg. Bovendien dekt een tandverzekering heel wat meer behandelingen dan je gewone ziekteverzekering.

Wil je meer weten over dieptereinigingen, heb je vragen over je terugbetaling of ben je op zoek naar een tandverzekering op maat? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes van tandverzekeraars en advies van specialisten. Zo vind je snel en eenvoudig de tandverzekering die past bij jouw tandzorgnoden en -wensen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.