Wat kost de zorg voor je tanden?

Een gewoon controlebezoek bij de tandarts kost je ongeveer 30 euro. Dat wordt bijna volledig terugbetaald door je verplichte ziekteverzekering.

Voor meer ingewikkelde behandelingen liggen de prijzen uiteraard hoger. De tandarts rekent niet enkel een honorarium aan, ook de materiaalkosten maken een deel uit van de totaalprijs.

Een niet-geconventioneerd tandarts rekent bovendien een ereloon aan, en hoeft zich niet aan de wettelijk bepaalde honoraria te houden.

In veel gevallen komt je ziekteverzekering tussen. Ga je jaarlijks op controle? Dan voldoe je aan de voorwaarden van het mondzorgtraject. Zo verzeker je de hoogst mogelijke terugbetaling door je mutualiteit.

Zo’n 47% van de behandelingen bij de tandarts en tandspecialisten wordt gedekt door de mutualiteit.

Voor de overige 53% kun je echter niet rekenen op een tussenkomst door de mutualiteit. In die gevallen betaal je het volledige bedrag zelf. Wil je een hogere tussenkomst, voor een groter aantal behandelingen, zoals orthodontische behandelingen? Dan is een tandverzekering de oplossing.

Tip: Welke behandelingen gedekt worden, en welk dekkingspercentage gehanteerd wordt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Vul het formulier onderaan dit artikel in om een tandverzekering te vinden die past bij jouw specifieke behoeften.

Bespaar makkelijk kosten met een tandverzekering
Vergelijk vrijblijvend prijsoffertes op maat van je situatie en budget
arrow Ontvang offertes

Wat is preventieve tandzorg?

Gezonde tanden zijn niet enkel belangrijk voor je uitstraling. Een gezond gebit is nog veel belangrijker voor je algemene gezondheid.

Naast de mondzorg thuis (daarover lees je hieronder meer) is ook een jaarlijks bezoek aan de tandarts cruciaal voor een gezond gebit.

Tijdens het jaarlijks bezoek aan de tandarts controleert en verzorgt die je tanden grondig. Denk aan het vullen van gaatjes en verwijderen van tandsteen. Zo voorkomt die ernstige aandoeningen en dure ingrepen.

Tip: Je stelt een tandartsbezoek best niet uit tot je last krijgt van je tanden. Tandpijn is veelal een symptoom van een ernstig probleem. Je tandarts kan zo’n probleem vaststellen voor je er last van krijgt. Afspraken regelen doe je dus best op tijd. Zo vermijd je dat je plots te maken krijgt met hevige tandpijn en behoud je je mooie glimlach!

Patiënt bekijkt verzorgde tanden

Mondzorg voor kinderen en volwassenen

Kinderen van 2 jaar en ouder gaan best twee keer per jaar op controle bij de tandarts. Zo’n tandartsbezoek wordt, voor kinderen, bijna volledig terugbetaald.

Tip: Voor orthodontie geldt over het algemeen dat je er best zo vroeg mogelijk mee begint. Na je 18de verjaardag worden orthodontische ingrepen nagenoeg niet meer gedekt, tenzij je een tandverzekering afsluit.

Senior patiënt blij met resultaat tandverzorging

Wat je al zelf kan doen: tips

Met de juiste mondzorg kun je zelf al heel wat problemen voorkomen. Met deze gewoontes behoud je een gezond gebit:

 • Beperk je inname van gesuikerde en zure voeding.
 • Fruit en groenten zijn goed voor je lichaam, dat is algemeen bekend. Minder bekend: een gezond dieet zorgt ook voor gezond tandvlees en sterke tanden!
 • Roken zorgt ervoor dat je tanden vergelen. Bovendien is roken erg schadelijk voor het tandvlees.
 • Poets je tanden minstens 2 keer per dag met een goede tandenborstel. De haren mogen niet te zacht, maar ook niet te hard zijn. Met 2 poetsbeurten van 3 minuten bescherm je jouw tanden en tandvlees.
 • Ga minstens een keer per jaar op controle bij de tandarts. Zo kan die tijdig problemen vaststellen en de nodige zorg toepassen. De tandarts geeft je persoonlijk advies om je mondhygiëne bij te schaven waar nodig.
 • Laat jaarlijks tandsteen verwijderen. Tandsteen is niet enkel nadelig voor de uitstraling van je gebit. Het verzwakt het tandvlees en kan tandverlies in de hand werken. Je tanden poetsen na een maaltijd remt de vorming van tandsteen. Eens gevormd kan enkel de tandarts tandsteen verwijderen.
Ontvang vrijblijvend advies op maat en exacte prijsvoorstellen
Vind de meest voordelige tandverzekering op maat van je situatie
arrow Ontvang offertes

Tandzorg, diverse specialisten: wie doet wat? [Overzicht]

De tandarts kan je doorverwijzen naar heel wat verschillende specialisten. Maar wat doen die specialisten precies? En wat kan de tandarts zelf doen?

1. Tandarts en tandartsassistent

De tandartsassistent is verantwoordelijk voor:

 • Onthaal van patiënten.
 • Administratie. Bijvoorbeeld het vastleggen van afspraken, maar ook het beheer van je dossier.
 • Hygiëne in de behandelkamer. Bijvoorbeeld het desinfecteren van de tandartsstoel en het steriliseren van de instrumenten.
 • Assisteren tijdens ingrepen.

De tandarts is onder meer verantwoordelijk voor:

 • Controle van je gebit. Tijdens een preventief onderzoekt spoort de tandarts problemen en afwijkingen op.
 • Behandelplan. Bij problemen stelt de tandarts een geschikt behandelplan op.
 • Ingrepen en behandelingen. De tandarts verwijdert tandsteen, vult gaatjes, enzovoort.
 • Advies op maat. Loopt er iets stroef in de tandverzorging thuis? Dan kaart de tandarts dat aan. Hij of zij geeft je de nodige raad om je mondhygiëne te optimaliseren.
 • Doorverwijzingen. Gaat het om een probleem dat de tandarts niet zelf kan aanpakken? Dan verwijst die je door naar een specialist. Daarover lees je hieronder meer.

2. Wat doet een orthodontist?

De orthodontist is gespecialiseerd in orthodontie. Het betreft alle ingrepen en behandelingen aangaande de stand van de tanden.

De orthodontist grijpt niet enkel in om esthetische redenen. Afwijkingen van de stand van je tanden kunnen invloed hebben op je spraak- en eetvermogen. Ook tandbederf kan een gevolg zijn van afwijkingen van het gebit.

Niet enkel kinderen en jongeren kunnen bij de orthodontist terecht. Volwassenen kunnen ook baat hebben bij bijvoorbeeld het dragen van bijvoorbeeld een (nacht)beugel. Voor de orthodontist je een beugel aanmeet, neemt die een röntgenfoto en gipsafdruk van je tanden.

De orthodontist volgt tot slot ook de vorderingen op, en is verantwoordelijk voor het onderhoud van de beugel.

De meest voordelige verzekering?
Ontvang & vergelijk gratis prijsvoorstellen van verzekeraars

3. Wat doet een parodontoloog?

Een parodontoloog is verantwoordelijk voor aandoeningen aan het parodontium. Dat bestaat uit onder meer het tandvlees en het onderliggend kaakbot.

Aandoeningen als gingivitis en parodontitis zijn een taak voor de parodontoloog. Vaak blijft zo’n aandoening lang onder de radar. Een milde infectie heeft vaak geen tot weinig symptomen.

De parodontoloog spoort en lost het probleem op, of zorgt ervoor dat de situatie niet verergert.

4. Wat doet een stomatoloog?

De stomatoloog (ook wel mond-kaak-aangezichtschirurg) is zowel tandarts als geneesheer. Hij of zij voert kleine chirurgische ingrepen uit. Vaak gaat het om de tanden of het kaakbot. De behandeling van je wijsheidstanden is bijvoorbeeld een taak voor een stomatoloog.

Preventieve verzorging bij gezonde tanden

Meer weten over terugbetalingen en tandverzekeringen?

Op zoek naar de juiste tandverzekering, of advies op maat? Vraag gratis en vrijblijvende prijsvoorstellen van verzekeraars. Jij hoeft het aanbod dan enkel nog te vergelijken. Zo vind je gegarandeerd de tandverzekering die aansluit bij jouw specifieke behoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Heeft u al een zorgverzekering?
4*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
5*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.