Wat is een ziekenfonds?

Een ziekenfonds (mutualiteit) is een zorgverzekering die gedeeltelijk of volledig sommige ziektekosten terugbetaalt. Iedereen in België moet een verzekering voor de ziektekosten hebben en moet zich bijgevolg aansluiten bij een ziekenfonds dat erkend is. 

Dit is verplicht omdat alle inwoners van België tot deze verzekering bijdragen. Wil je geen lid worden van een ziekenfonds, dan heb je de optie om je gratis aan te sluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Je bent verplicht je aan te sluiten bij een mutualiteit als:

  • Je nog studeert in het jaar dat je 26 wordt
  • Werkt als bediende, zelfstandige, of arbeider
  • Een werkloosheidsuitkering krijgt

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat doet een ziekenfonds?

Zoals hierboven al aangegeven, betaalt het ziekenfonds ziektekosten terug. Het fonds zal ook het vervangingsinkomen betalen als je langdurig ziek bent. Deze ziekenfondsen worden geleid door het RIZIV

Dat is de Rijksdienst voor Ziekte en Invaliditeitsverzekeringen. Zij bepalen welke kosten terugbetaald zullen worden. De aanvullende zaken die terugbetaald worden, is niet bij ieder ziekenfonds hetzelfde. 

Zo kan het bv. Zijn dat de aanvullende verzekering van een ziekenfonds jouw sportabonnement (deels) zal terugbetalen, terwijl dit bij andere fondsen niet het geval is.

Ziekenfonds vergelijken

Welke mutualiteiten zijn er?

België heeft verschillende mutualiteiten, die allemaal hun verschillende prijzen en voordelen hebben. De vijf grootste mutualiteiten in België zijn: Christelijke Mutualiteit, het Onafhankelijk Ziekenfonds, de Socialistische Mutualiteit en de Liberale Mutualiteit.

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ)

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds is één van de oudste ziekenfondsen in België. Hoewel haar huidige naam pas gebruikt wordt sinds 2006 kent het VNZ al een lange voorgeschiedenis. Meerbepaald werd in 1916 het Algemeen Verbond der Vlaamsche Mutualistische Verenigingen van België opgericht, een samensmelting van 2 ziekenfondsen uit Mechelen en Lier. Daarna volgden nog fusies met andere mutualiteiten die uiteindelijk resulteerden in de naam VNZ.

Vandaag telt het VNZ meer dan 125.000 leden, 43 kantoren en ruim 230 postbussen over heel Vlaanderen. Vandaag betaal je als individueel lid van het ziekenfonds 7,90 euro per maand (94,80 euro per jaar). Ben je samen met je partner aangesloten? In dat geval betaal je samen 15,80 euro per maand (189,60 euro per jaar).

Het VNZ biedt onder meer sociale dienstverlening, hulp in het buitenland en veel meer. Daarnaast voorziet het in een ruim aanbod van verzekering- en terugbetalingsopties.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Christelijke Mutualiteit (CM)

In 1906 werd het algemeen secretariaat voor Christelijke Mutualiteit opgericht. In datzelfde jaar hielden ze hun eerste congres. In 2021 is de CM nog altijd het grootste ziekenfonds van België.

De CM heeft tegenwoordig ook een zeer voordelige ledenbijdrage. Je betaalt er in 2021 8,25 euro per maand (99 euro per jaar). 

Ze betalen ook een deel van het sportabonnement terug. De CM werkt met een hospitalisatieverzekering waarvoor je minder dan 1 euro per dag betaalt. Hun dossiers worden elektronisch bijgehouden en zijn daardoor makkelijk consulteerbaar. 

Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ)

Het Onafhankelijk Ziekenfonds staat ook bekend als OZ501. De 501 wijst op het erkenningsnummer van het ziekenfonds. In 2021 telt het ziekenfonds 400.000 leden en keren ze 458 miljoen euro aan gezondheidszorgen uit. 

Het OZ is ontstaan uit de fusie met het Vlaams Onafhankelijk Ziekenfonds Brugge en het Onafhankelijk Ziekenfonds Antwerpen. Dit ziekenfonds is ontstaan uit het bedrijfsleven i.p.v. uit vakbonden.

Om in 2021 lid te zijn van dit ziekenfonds, betaal 8,75 euro per maand (105 euro per jaar). Als beide partners ingeschreven zijn, betaal je samen 17,50 euro per maand (210 euro per jaar) voor een volledig gezin. Het OZ heeft kantoren in Brussel, Antwerpen, Gent en Bullingen.

Socialistische Mutualiteit

De Socialistische Mutualiteit, ook wel bekend als het FSMB, is na de CM de 2de grootste mutualiteit van België. De eerste regionale socialistische ziekenfondsen werden in 1886 opgericht in Gent. In 1913 ontstond het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten.

Als je in 2021 lid bent van de Socialistische Mutualiteit, betaal je 6,80 euro per maand (81,60 euro per jaar). De Socialistische Mutualiteit heeft zowel kantoren in Vlaanderen, als in Wallonië.

Liberale Mutualiteit

De Liberale Mutualiteit bestaat uit een groep van ziekenfondsen in België. De landsbond van Liberale Mutualiteiten werd opgericht in 1963. Als je je aansluit bij de Liberale Mutualiteit, betaal je 85,20 euro per jaar.

Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) ontfermt zich over de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen net zoals bij het ziekenfonds.

Ze doen dit, in tegenstelling tot bovenstaande ziekenfondsen, onder een publiek statuut. Je zal hierdoor geen bijkomende bedragen moeten betalen. Je kan over heel België je gemakkelijk online aansluiten bij het HZIV.

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Het voordeel aan het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen is dat deze aan geen belangengroep gebonden is. Ze kunnen hierdoor volop focussen op jouw belangen.

Als lid van het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, betaal je gemiddeld 7,98 euro per maand (95,76 euro per jaar). Om lid te worden van dit fonds, moet je wel in Vlaanderen wonen.

Verzekering

Hoe de beste mutualiteit kiezen?

Het kiezen van de beste mutualiteit hangt van je persoonlijke situatie en budget af. Als je de prijzen van mutualiteiten vergelijkt, kunnen deze vrij veel verschillen.

Het is belangrijk om goed te vergelijken welke voordelen voor jou belangrijk zullen zijn en welk fonds hier de beste dingen voor aanbiedt.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Best in de buurt

Het verstandigste is om een ziekenfonds te kiezen dat een kantoor bij jou in de buurt heeft. Als je zaken moet regelen of informatie wilt, dan is het handig dat je niet zo ver moet reizen naar een kantoor. Je kan gemakkelijk via de site van de mutualiteit kijken of er kantoren van hen bij jou in de buurt zijn.

Prijs

Zoals eerder al beschreven, verschillen prijzen van mutualiteit tot mutualiteit. Het is dus belangrijk om prijzen te vergelijken en te bekijken wat in het budget past en of de voordelen tegen de prijs opwegen.

Aanbod

Kijk goed naar het aanbod van het ziekenfonds: welke zaken betalen ze terug? Wat zijn de voordelen? Sommige ziekenfondsen betalen bijvoorbeeld een deel van je lidgeld van een sportclub terug, terwijl anderen dit niet doen.

Is het goedkoopste ziekenfonds ook het beste?

Het goedkoopste ziekenfonds is niet voor iedereen het beste. Je moet goed vergelijken met je persoonlijke situatie. Het kan zijn dat het goedkoopste ziekenfonds misschien geen zaken dekt die voor jou net heel, of totaal niet interessant zouden kunnen zijn bijvoorbeeld terugbetaling van brillen, blokjes,…

Prijs ziekenfonds

Waarom aansluiten bij een ziekenfonds?

Doordat je aangesloten bent bij een ziekenfonds zal je geen gigantisch hoge medische facturen moeten betalen. Een gemiddeld ziekenfonds dekt een groot deel van de hoge facturen van tandartsen, kinesisten, verpleging, ziekenhuis, geneesmiddelen en nog veel meer.

Hou er wel rekening mee dat je kosten niet volledig terugbetaalt worden. De meeste betalen slechts 75% van de kosten terug.

Waarom ziekenfondsen vergelijken?

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een ziekenfonds te vergelijken. Zoals eerder aangegeven is het ene ziekenfonds goedkoper dan anderen, maar is deze misschien niet interessant voor jouw situatie.

Focus dus niet zozeer op de prijzen van de ziekenfondsen, maar meer op de voordelen die ze hebben. Het doel is tenslotte dat je een maximaal voordeel hebt en een dekking voor de minimale kost van de ziekenfondsbijdrage.

Mutualiteiten vergelijken? Contacteer de beste ziekenfondsen met één klik

Wil je weten welke mutualiteit in België het beste bij jou past? Vergelijk via ons offerteformulier gratis en vrijblijvend ziekenfondsen.

Beschrijf uw project
1*. Bent u momenteel reeds aangesloten bij een ziekenfonds?
2*. Wat is uw hoofdactiviteit?
3*. Bent u gerechtigde of persoon ten laste?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .