Prijzen en verschillende materiaalsoorten van pergola’s

Er is een ruime keuze aan materialen beschikbaar op de markt voor een pergola. Voordat je het materiaal kiest, moet je jouw verwachtingen en behoeften op orde stellen.

Je kan jouw pergola bouwen in aluminium, pvc, smeedijzer en natuurlijk hout. Een pergola creëert extra ruimte. Hier is een kort overzicht van de voordelen en prijzen die bij elk materiaal horen, zodat je een goede en doordachte keuze kan maken

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind specialisten in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Aluminium pergola

Aluminium zorgt voor stevigheid en lichtheid. Het is een materiaal dat verschillende afwerkingen en tinten biedt met een elegante uitstraling en een veelzijdig ontwerp.

Een aluminium pergola heeft een moderne uitstraling, wat perfect in een stedelijke omgeving past. Deze moderne pergola is ook nog eens duurzaam, bruikbaar en onderhoudsvriendelijk.

Afhankelijk van de kwaliteit van het aluminium kunnen de prijzen van aluminium pergola’s variëren van 4.000 tot 6.400 euro.

aluminium pergola

2. Kunststof pergola

Hoewel de mogelijkheden voor kleuren en vormen beperkt zijn, wordt kunststof of pvc voor een pergola onder andere gewaardeerd om zijn onderhoudsvriendelijkheid, zijn eenvoudige installatie en zijn lichtheid. Pvc is bovendien ook isolerend.

Ook hierbij variëren de prijzen afhankelijk van de kwaliteit van het pvc. De prijzen van jouw pergola liggen tussen de 1.300 en 3.900 euro.

3. Smeedijzeren pergola

Smeedijzer heeft een rustiek karakter dat goed samengaat met natuurlijke elementen. Grote voordelen zijn de grote robuustheid en duurzaamheid.

Een smeedijzeren pergola is dus een goede investering op lange termijn. Daarnaast kun je de pergola voorzien van begroeiing zoals klimplanten zonder deze te beschadigen.

Een smeedijzeren overkapping voor het terras is verkrijgbaar in verschillende modellen, zorgvuldig bewerkt en in verschillende vormen. Wanneer je precies weet wat je wil, kan je zelfs de structuur op maat laten maken door een smid. Smeedijzer is wel een duur materiaal. De gemiddelde prijs varieert tussen de 5.000 en 8.000 euro.

Pergola installeren?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

4. Houten pergola

Wil je liever een natuurlijke uitstraling? Dan is een houten pergola ideaal. De pergola past goed in het decor van de tuin, omgeven door het omringende groen, bomen, struiken, planten en bloemen. Het geeft een uitnodigende en warme uitstraling aan jouw achtertuin.

Bovendien is dit materiaal makkelijker om mee te werken dan bijvoorbeeld metaal voor een pergola. Geïmpregneerd hout maakt het mogelijk om jouw terrasoverkappingen op maat te maken en te personaliseren. Het is een solide, weerbestendig en gemakkelijk te onderhouden materiaal.

De prijs is laag in vergelijking met de andere materialen en varieert van ongeveer 1.600 tot 6.700 euro.

Pergola hout

Afwerkingsopties voor pergola’s

Wanneer je een pergola laat plaatsen, heb je een ruime keuze uit de verschillende dakbedekkingen. Heb je liever een vaste of een vrijstaande pergola? Dit kan allemaal.

1. Soort dakbedekking

Dak met glas

Wil je graag veel lichtinval en een ruimtelijk gevoel? Kies dan voor een pergola met schuifdak of een glazen dak. Wel laat je best zonwering installeren, anders kan het in de zomer heel erg warm worden in je pergola.

Een glazen dakbedekking bij een pergola is een duurdere afwerkingsoptie, in vergelijk met andere zoals een doek. Als je liever geen dak met glas hebt, maar wel lichtinval wilt, kan je kiezen voor een pergola met ingebouwde verlichting.

Dakbedekking met doek

Je kan ook voor een doek kiezen als dakbedekking voor je pergola. Dit is een goedkopere optie. Wel moet je rekening houden met het onderhoud van het doek. Zo kan er mos op groeien en wordt er vuil op gevormd. Je kan het doek eenvoudig schoonmaken met een spons en schoonmaakmiddel.

De doeken zijn beschikbaar in verschillende kleuren en met verschillende afwerkingsopties. Zo kan je bijvoorbeeld ook voor een waterdichte doek kiezen. Wil je graag het doek kunnen open- en toeschuiven? Dan is een harmonicadoek de ideale oplossing. Dit type kan je gemakkelijk open en toe doen.

pergola helemaal doek

Lamellen dakbedekking

Hou je van een open en ruimtelijk gevoel (extra leefruimte), maar wil je beschermd blijven voor de zon? Dan bieden kantelbare lamellen de oplossing voor jouw situatie.

Deze dunne en afzonderlijke latjes zorgen dat er voldoende luchtcirculatie is maar houden de felle zonnestralen tegen. Je kan kiezen voor draaibare lamellen. Zo kan je de hoeveelheid zon kiezen die je doorlaat.

2. Vast of vrijstaand

Een pergola kan op twee verschillende manieren geplaatst worden, vrijstaand of vaststaand. Hieronder wordt het verschil tussen beiden duidelijk.

Vaste pergola

Een vaststaande terrasoverkapping wordt tegen de gevel van jouw woning gebouwd. Het kan als alternatief voor een veranda dienen.

Vrijstaande pergola

Een vrijstaande terrasoverkapping wordt los van jouw woning gebouwd. Zo wordt je gevel en het uitzicht van je woning niet verspert.

Pergola zon

Hoe je pergola onderhouden?

Het onderhoud van de pergola is afhankelijk van het materiaaltype dat je kiest. Zo vergt een houten terrasoverkapping het meeste onderhoud. Hout moet ingevet en behandeld worden tegen houtworm, rotting en verkleuring.

Een pvc of alu pergola hebben weinig tot geen onderhoud. Het schoonmaken kan gemakkelijk met natuurlijk schoonmaakmiddel en een zachte spons.

Vergunningplicht voor de aanbouw van een pergola?

De totale oppervlakte mag niet meer dan 40 vierkante meter bedragen, anders is een vergunning verplicht.

Om een vergunning te vermijden moet je terrasoverkapping aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Maximale hoogte:
    • Vaststaande pergola mag niet hoger zijn dan 4 meter
    • Vrijstaande pergola mag niet hoger zijn dan 3,5 meter
  • Afstand tot de woning: Moet binnen de 30 meter van de woning staan.
  • Perceelgrens: Het moet minimum op 3 meter van de perceelgrens staan.
Pergola in tuin

Pergola zelf maken of een vakman inschakelen? Prijzen vergelijken loont

Je kan kiezen of je jouw pergola of prieel laat plaatsen of zelf bouwt. Wanneer je zelf niet over de nodige kennis beschikt, laat je hem best plaatsen. Wel heeft het plaatsen door vakmannen een meerprijs.

Wil je graag een pergola plaatsen? Twijfel je tussen de verschillende materiaalsoorten? Ontvang via onderstaand formulier vrijblijvend gratis offertes en professioneel advies. Zo kan je prijzen vergelijken en de pergola vinden die het best bij jouw situatie past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneert wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Pergola