Een prieel: wat is het?

Een prieel of paviljoen is een halfopen tuinhuisje van hout, metaal of kunststof. De naam “prieel” verwees oorspronkelijk naar het Engelse begrip “Gazebo”. Wat betekent: het vrijstaande dak. Je vindt een prieel vaak in Engelse tuinen of parken. Het heeft meestal een romantische en elegante uitstraling. Oorspronkelijk hadden priëlen een ronde of zeshoekige structuur met open wanden en een open dak met balken en klimplanten.

Het is dan ook gebruikelijk om een ​​prieel te omringen met bloemen en planten. Na verloop van tijd werd dit open dak vervangen door een gesloten dak. Tegenwoordig vind je ook rechthoekige of vierkante priëlen. Tuinpriëlen zijn meestal vrijstaande constructies die open, halfopen of volledig gesloten kunnen zijn.

Op zoek naar een specialist?
Vind vakmannen in jouw regio

Hoeveel kost een prieel?

Om die vraag correct te beantwoorden, hou je best rekening met een aantal zaken. We geven je een overzicht.

1. Prijsbepalende factoren

Een prieel vind je in uiteenlopende soorten, maten en vormen. Het is daarom quasi onmogelijk om een ​​exacte prijs te geven. Er zijn dus meerdere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de prijs. Heel bepalend is onder meer het materiaal. Een eenvoudig houten tuinhuisje is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een gietijzeren tuinhuisje.

Een andere belangrijke factor is de grootte. Hoe groter het aantal cm lengte van een tuinhuis, hoe hoger de prijs.

Het maakt ook een verschil of je kiest voor een kant-en-klare kit of een op maat gemaakte prieel plaatst. Op maat is uiteraard duurder.

Tot slot moet je ook rekening houden met plaatsingskosten. Die verschillen per plaatser. Het loont in dat opzicht om meerdere vakmannen of aanbieders van priëlen onderling te vergelijken. Op die manier bekom je een goede, correcte prijs voor jouw budget en project.

2. Prijs volgens materiaal

Het is dus moeilijk om een ​​exacte prijs te geven voor een prieel. Veel hangt af van het gekozen formaat en het (dak)materiaal. Toch willen we je enkele indicatieve richtprijzen meegeven:

  • Een kant-en-klaar bouwpakket in hout of aluminium: circa € 1.000
  • Prieel op maat in hout of aluminium: € 1.250 – € 3.000, inclusief Installatie
  • Kant-en-klare bouwpakketten in pvc zijn veruit de goedkoopste optie
  • Hardhout is de duurdere optie. Je rekent best tussen de € 5.000 en € 6.000

Er is een brede waaier aan modellen in uiteenlopende afmetingen. Voor een meer precieze prijs, op maat van jouw verlangens en wensen vraag je best naar 1 of meerdere gratis offertes via onderstaand offerteformulier.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom snel in contact met profesionele vakmannen
arrow Ontvang offertes

Waarom een prieel plaatsen?

Hieronder zetten we de voordelen op een rijtje:

+ Door de overkapping zit je afgeschermd in de schaduw en toch midden in je tuin. Op die manier kun je zowel binnen als buiten genieten.

+ Het tuinhuisje is een rustige en comfortabele plek waar je beschermd zit tegen alle mogelijke weersomstandigheden: van felle zonneschijn tot fikse regenbuien.

+ Een tuinhuis zal de waarde van jouw huis laten stijgen. Dit kan een voordeel zijn voor potentiële kopers wanneer je het huis zou verkopen.

+ De brede waaier aan opties qua functionaliteit is een enorm pluspunt. Wil je in de loop van de tijd iets anders? Dan kun je naar eigen smaak de nodige aanpassingen doen.

+ Tuinpriëlen vind je in bijna alle soorten en maten. Dus je vindt zeker iets naar jouw smaak. Ook kan je een prieel plaatsen waar je wil. Een tuinhuisje zal dus in geen enkele tuin misstaan!

Mogelijke materialen

Wat zijn de troeven, maar ook de minpunten van alle materiaalsoorten. Naast het vergelijken van prijzen van het product loont het ook om per materiaal de voor- en nadelen op een rij te zetten. Zo krijg je een correct beeld en ben je in staat om gegronde keuzes te maken.

Op zoek naar een specialist?
Vraag info en professioneel advies

1. Hout

Een houten prieel is een prima optie. Hout is een duurzaam materiaal met een heel natuurlijke uitstraling. Bovendien zijn houten priëlen gemakkelijk te schilderen, waardoor je een breed scala aan kleuropties hebt.

Er zijn heel wat houtsoorten geschikt als basismateriaal om een ​​tuinhuisje mee te bouwen. Bekende houtsoorten zijn: geïmpregneerd grenen, lariks, douglas en tropisch hardhout. Je gebruikt daarbij als vuistregel: hoe beter de kwaliteit van het hout, hoe duurder het prijskaartje van je houten prieel.

Het dak van een houten tuinhuisje kan van diverse materialen worden gemaakt. Meestal gaat het om: dakvilt, shingles of EPDM.

Minpunt is dat een houten prieel regelmatig onderhoud nodig heeft. Een houten prieel kopen is relatief duur.

prieel kopen

2. Aluminium

Een andere optie is een prieel in aluminium met vele voordelen. Aluminium is een veel lichter materiaal dan hout. Ook heeft aluminium een lange levensduur; het materiaal roest niet en heeft daarom weinig onderhoud nodig.

Een nadeel ten opzichte van houten priëlen is de beperktere kleurkeuze. Je kunt meestal alleen uit grijstinten kiezen. Aluminium geeft ook een meer koele en afstandelijke indruk. Overschilderen is bijvoorbeeld niet mogelijk.

aluminium prieel

Toepassingen van een prieel

Een prieel kan voor uiteenlopende doeleinden worden gebruikt. Mensen kiezen vaak voor een tuinhuisje ter bescherming tegen de zon en ontspanning. Je kunt er bijvoorbeeld tuinmeubelen onder plaatsen, hout bewaren of zelfs een jacuzzi plaatsen.

Je kunt er ook een kleine kachel plaatsen voor in de winter. Zeker als het tuinhuisje helemaal af te sluiten is, is een prieel een extra ontspanningsruimte bij koud of nat weer. Een door glazen wanden omsloten prieel wordt ook wel een theehuis genoemd.

Het is ook steeds een goed idee om een ​​tuinhuisje aan de rand van een zwembad te plaatsen of als barbecueplek te voorzien. 

Vind een specialist in jouw regio

Vraag gratis en geheel vrijblijvend offertes voor het plaatsen van een prieel of een pergola via onderstaand offerteformulier. Zo kan je snel en eenvoudig prijzen vergelijken. Plus, vind je makkelijk de juiste vakman voor jouw project.

Vul vandaag nog het offerteformulier in en ontvang al binnen enkele dagen de eerste prijsvoorstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Pergola
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pergola