Hoe herken je een smeedijzeren pergola?

Smeedijzer wordt in vergelijking met andere materialen (aluminium, hout …) minder vaak gebruikt. Het is een gemakkelijk te bewerken decoratief metaal. Veelgebruikte kleuren zijn zwart of donkergrijs. Typerend zijn ook de vrij smalle pijpen en krulvormige versiersels. Bovendien is het écht maatwerk. Dat maakt elke pergola uniek.

Zonwering voorzien behoort helaas niet tot de opties. In sommige gevallen kan er wel een stuk stof overheen gehangen worden. Doorgaans doet dit type dienst als sierpergola.

Kortom, een pergola in smeedijzer geeft je woning een extra warme en landelijke uitstraling.

smeedijzeren pergola

Hoeveel kost een smeedijzeren overkapping?

Een standaard smeedijzeren terrasoverkapping is circa tien vierkante meter groot. De meest eenvoudige smeedijzeren uitvoering kost rond de 2.500 euro. Vervang je ze door een grotere versie (meer dan twintig vierkante meter)? Dan kan de prijs makkelijk oplopen tot 4.000 of 5.000 euro.

Wil je extra opties of een meer luxueuze versie? In dat geval moet er meer ijzer gesmeed worden en stijgt de prijs tot 10.000 euro of meer (inclusief btw, exclusief montage). Weet wel dat dit slechts richtprijzen zijn. De huidige prijzen zijn variabel. Daarom loont het om vakmannen te contacteren voor prijzen op maat van jouw project.

Hou daarbij ook rekening met de plaatsingskosten. Die kunnen vrij snel oplopen tot vijfhonderd tot zevenhonderdvijftig euro. Wil je een exacte totaalprijs weten? Verstuur vandaag je aanvraag en ontvang de eerste vrijblijvende prijsvoorstellen al binnen enkele dagen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag en vergelijk offertes op maat

Voordelen en nadelen van een pergola in smeedijzer

Net zoals andere materialen voor pergola’s biedt smeedijzer voor- en nadelen. We zetten ze even voor je op een rij.

Voordelen

Een smeedijzeren overkapping heeft heel wat voordelen. Allereerst is smeedijzer bijzonder sterk en kan het ook lang worden gebruikt. Smeedijzer heeft een grote draagkracht. Het kan een aanzienlijk gewicht dragen zonder direct te breken. Daarnaast zijn dit type pergola’s minder vatbaar voor schimmels en insecten, en dus eenvoudig in onderhoud.

Als je smeedijzer goed onderhoud, hoef je nooit van materiaal te wisselen. Het heeft bijgevolg een lange levensduur.

Doordat het metaal in meerdere stappen wordt behandeld, is het bestand tegen de meest uiteenlopende weersinvloeden en regenachtige dagen. Het roest niet (tenzij je de voorkeur geeft aan de geoxideerde variant natuurlijk).

Niet onbelangrijk tenslotte, een smeedijzeren pergola je woning sowieso een elegante en mooie uitstraling.

Nadelen

Een belangrijk nadeel van smeedijzer is het dure prijskaartje van het materiaal. Smeedijzeren daken zijn zeker niet voor ieders budget. Doordat alle materialen volledig met de hand worden gemaakt, kunnen de productiekosten flink oplopen. Deze constructie is dus veel duurder dan wanneer je kiest voor een geprefabriceerde pergola.

Zelf een pergola of smeedijzeren terrasoverkapping plaatsen is ook vrij complex. Ze zijn relatief zwaar. Er is dus wel wat mankracht nodig om ze te plaatsen.

Zonwering ijzeren pergola

Wil je een zonwerend effect, dan is een sierpergola een minder goede optie. Word het snel te warm op (super)zonnige dagen in jouw pergola? In dat geval adviseren we je om een doek te plaatsen. Zo druk je enigszins de hitte en word je minder rechtstreeks blootgesteld aan (hinderlijk) zonlicht.

Een andere interessante optie is om een ​​glazen, pvc of houten dak te plaatsen. Hout levert doorgaans de mooiste combinaties op.

ijzeren pergola

Pergola in smeedijzer als sierobject

Een smeedijzeren overkapping wordt hoofdzakelijk gebruikt als decoratief object. Het wordt in de tuin geplaatst vaak in combinatie met klimplanten zoals klimop of klimrozen. Het geeft je tuin dan ook een mooi, feëeriek uitzicht.

Interesse? Ontvang en vergelijk gratis vrijblijvende offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes voor een smeedijzeren pergola via onderstaand offerteformulier. Vergelijken loont, dus vergelijk snel en eenvoudig prijzen, en vind de beste oplossing voor jouw droomproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Pergola
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pergola