Enkele richtprijzen voor een pergola op je terras

Er zijn verschillende factoren en aspecten die het kostenplaatje van jouw pergola beïnvloeden. Zo speelt de materiaalsoort, de afwerking en de oppervlakte een grote rol. Hoe groter de gewenste pergola, hoe duurder de totaalprijs.

Het type dak speelt ook een grote rol. Een pergola met harmonicadoek kost ongeveer 1.000 euro. Wanneer je voor een iets luxueuzere optie kiest, namelijk een polycarbonaat dak, mag je rekenen op een kostenplaatje van 1.500 euro.

Voor een pergola met een glazen schuifdak zit je snel aan een totaalprijs van 2.500 à 3.000 euro. Wanneer je kiest voor automatisering van het glazen dak, loopt de prijs snel op tot 5.000 euro.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende richtprijzen per materiaaltype.

Materiaaltype Richtprijs
Houten pergola € 1.600 – 6.700
Aluminium pergola € 4.000 – 6.400
Kunststof pergola € 1.300 – 3.900
Smeedijzeren pergola € 5.000 – 8.000
houten pergola

Waarom kies je best voor een pergola op je terras?

Het installeren van een pergola op jouw terras brengt enorm veel voordelen met zich mee. Zo kan je zelf kiezen hoe jouw droompergola voor op je terras er uit ziet.

Je kan de vorm, materiaal en grootte kiezen. Zo vormt de pergola samen met jouw woning een mooi geheel. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een aluminium frame. Een pergola zorgt ervoor dat je beschut blijft tegen bepaalde weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld harde regenval. Zo kan je er ook tijdens koudere maanden rustig genieten.

Omdat er geen zijbeschutting aan een pergola is, geniet je van een ruimtelijke en openlijke sfeer. Je kan ook het hele jaar door jouw tuinmeubels en zelfs barbecue onder de pergola laten staan, zonder dat ze beschadigd geraken.

Ook heb je voor het bouwen van een pergola geen bouwvergunning nodig. Je kan bovendien snel en eenvoudig jouw pergola van plaats veranderen. Een pergola kan je volgens je persoonlijke smaak en voorkeur inrichten. Ze is dus volledig personaliseerbaar. Zo kan je zelfs voor LED verlichting kiezen.

Het installeren van een moderne pergola verhoogt de marktwaarde van jouw woning. Interesse in een mooie pergola bouwen? Vraag via ons formulier gratis naar offertes bij vakmannen in jouw buurt.

Pergola installeren?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

Welk materiaal kiezen?

Bij het plaatsen van een moderne pergola, heb je een ruime keuze uit verschillende materialen. Ontdek hier de voor- en nadelen van de diverse materiaaltypes.

1. Aluminium pergola’s

Voordelen

 • Stevig materiaal
 • Ruime keuze uit verschillende kleuren
 • Elegante uitstraling
 • Duurzaam
 • Onderhoudsvriendelijk

Nadelen

 • Gevoelig voor krassen
 • Niet voor klassieke woningen
pergola terras

2. Pergola in smeedijzer

Voordelen

 • Duurzaam
 • Rustiek karakter met natuurlijke elementen
 • Verschillende vormen en modellen mogelijk

Nadelen

 • Hoge kostprijs
 • Zware constructie

3. Pergola uit hout

Voordelen

 • Charmante en gezellige uitstraling
 • Natuurlijk materiaal
 • Relatief goedkoop materiaal
 • Werkt isolerend

Nadelen

 • Veel onderhoud nodig
veranda aan huis

4. Pergola in pvc

Voordelen

 • Goedkoopste optie
 • Verschillende kleuren mogelijk
 • Eenvoudige installatie
 • Werkt isolerend

Nadelen

 • Goedkope uitstraling
 • Oogt minder authentiek

Verdere afwerkingsopties voor een pergola

Je kan je droompergola naar eigen smaak en voorkeuren afwerken. Zo bouw je een pergola die perfect bij jou en je woning past.

Opties voor dakbedekking

Wanneer je een pergola laat bouwen, kan je kiezen voor een dak met glas of een schuifdak. Je kan zelfs kiezen voor kantelbare lamellen. Hieronder bespreken we de verschillende opties.

Optie 1: Dak met glas

Een dak met glas of een glazen dak op je pergola is ideaal als je veel lichtinval wilt. Wel kan het ontzettend warm worden wanneer de zon de hele dag op het glazen dak schijnt. Daarom laat je best een zonwering of screens plaatsen. Dit is wel een duurdere optie.

glas elkaar verbonden

Optie 2: Schuifdak

Voor een schuifdak heb je een harmonicadoek (waterafstotend doek) nodig. Die gespannen doek wordt aan de liggers van het dak bevestigd. Je kan het harmonicadoek verschuiven naar wens, zo kan je zelf bepalen hoeveel zonlicht er in jouw pergola komt. Deze optie is goedkoper dan een glazen dak.

Pergola begroeiing

Vandaag is het trendy om jouw pergola te laten begroeien met allerlei planten. Zo kan je bijvoorbeeld jouw zijzuilen laten begroeien met leuke en mooie klimplanten. Dit creëert een heel natuurlijke en gezellige sfeer.

Je kan ook kiezen voor een smakelijke pergola, waar je allerlei vruchten en groenten laat groeien. Zo kan je makkelijk de kiwibes of peultjes in je pergola laten groeien. Zo bespaar je ruimte en kan je lekker genieten van verse besjes in het zonnetje.

Hou je van de aromatische geuren van verschillende planten en bloemen? Kies dan voor geurende planten in jouw pergola en geniet van de heerlijke parfums.

Wel moet je rekening houden dat de planten en struiken ministens 1 keer per jaar moeten worden gesnoeid. Ook moet je regelmatig controleren of de planten de stevigheid van je pergola niet verminderen.

verschillende modellen pergola

Pergola met vlonder

Een vlonder is een korte of lange strook van planken. Het doet vaak dienst als bruggetje of steiger over water. Bij de aanleg van een terras doet de vlonder dienst als esthetisch element. Een vlonder is gemaakt van Douglas hout. Dit duurzame type naaldhout geeft je terras in combinatie met een pergola een mooie, natuurlijke en stijlvolle uitstraling.

pergola met vlonder

Zelf een pergola voor je terras maken of laten plaatsen? Offertes vergelijken loont

Kies je voor een eenvoudige pergola en wil je kosten vermijden? Kies dan voor een pergola bouwpakket. Zo kan je snel en eenvoudig jouw pergola zelf bouwen en bespaar je op installatiekosten.

Wanneer je niet over de nodige kennis en handigheid beschikt. Of, wanneer het ontwerp van je pergola iets te ingewikkeld is, schakel je best een vakman in voor het installeren van jouw droompergola.

Wil je graag een pergola plaatsen of laten plaatsen? Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes en professioneel advies. Zo kan je meerdere prijzen en mogelijkheden vergelijken en vind je de oplossing die het best bij jouw project past.

Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen je met plezier verder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Pergola
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pergola