Hoeveel kost een pergola in aluminium?

Een aluminium pergola heeft weinig onderhoud nodig en gaat lang mee. Door die twee voordelen van een aluminium frame ten opzichte van andere materialen (hout, kunststof) betaal je wel meer. Voor een aluminium pergola van 10 vierkante meter betaal je ongeveer 1.200 euro

De kostprijs van een aluminium pergola hangt wel af van een aantal zaken:

 • de kwaliteit van de overkapping 
 • verdere afwerking: extra lichtjes, versiering enzovoort
 • soort: vrijstaand of vast aan de woning (de goedkoopste optie) 
 • het model 

Gemiddeld betaal je voor een aluminium pergola tussen 1.400 en 5.100 euro. Om een concreter beeld te krijgen van de prijs voor jouw droompergola kan je een offerte aanvragen via ons offerteformulier. 

Op zoek naar een specialist?
Contacteer vakmannen voor een aluminium pergola

Voordelen en nadelen van een aluminium pergola

In je tuin genieten op zonnige en regenachtige dag? Een aluminium pergola is dan een goede keuze. Het geeft je tuin een mooie uitstraling en is stevig.

Er zijn heel wat opties bij het kiezen van je toekomstige aluminium pergola. Door de voor- en nadelen met elkaar af te wegen kom je uiteindelijk tot de keuze die het beste bij jou past. 

Voordelen

Een aluminium pergola biedt tal van voordelen. Het is een ideale aanvulling voor je woning. Hieronder sommen we een aantal voordelen voor je op:

 • lange levensduur (circa 30 jaar) 
 • bijna geen onderhoud nodig: verkleurt of verroest niet 
 • sterk en licht materiaal: het weegt 1/3de van staal 
 • moderne uitstraling: de moderne pergola heeft een strakke en mooie uitstraling
 • 100 % recycleerbaar: goed voor het milieu 

Nadelen

Er zijn aan elk materiaal ook een aantal nadelen verbonden. Dit geldt ook voor aluminium pergola’s: 

 • Hogere plaatsingskosten in vergelijking met andere materialen. Een compensatie hiervoor is wel de minimale onderhoudskosten
 • Het is niet eenvoudig om te bewerken of te schilderen. Niet ideaal als je regelmatig van stijl of kleur wil veranderen. 
 • Niet de meest natuurlijke optie. Het heeft een hele moderne en strakke uitstraling. 

Het grootste nadeel van een aluminium pergola is dat de kostprijs over het algemeen hoger ligt in vergelijking met andere materialen. Zo betaal je voor een houten pergola gemiddeld 700 à 2.300 euro. Terwijl de gemiddelde prijs voor een aluminium pergola tussen de 1.400 en 5.100 euro schommelt. 

aluminium pergola

Soorten pergola’s in aluminium + hun functies

Er zijn verschillende soorten aluminium pergola’s. Je hebt vrijstaande pergola’s en aluminium pergola’s met een terrasoverkapping met lamellen of een pergola met doek. Maar ook een aluminium pergola op maat behoort tot de mogelijkheden. Je hebt verschillende modellen aluminium pergola’s, de standaard maten waaruit je kan kiezen. De andere optie is er zelf eentje op maat te laten maken. Er zijn dus veel verschillende opties

1. Vrijstaande aluminium pergola 

Een vrijstaande pergola met aluminium frame wordt los van de gevel in je tuin geplaatst. Het enorme voordeel hiervan is dat de pergola geen licht binnenshuis wegkaapt. Je hebt ook geen last van een gevel die het uitzicht kan verstoren. 

Een vrijstaande aluminium pergola heeft doorgaans een mooiere uitstraling dan een pergola vast aan je woning. Je creëert een aparte ruimte met vrijstaande terrasoverkapping.

pergola vergunning

2. Aluminium terrasoverkapping met lamellen of doek

Voor de overkapping van je terras heb je twee opties: lamellen of een doek. 

De lamellen dakafwerking bestaat uit allemaal afzonderlijke latjes naast elkaar. Die latjes vormen het dak. Er kan lucht door de latjes. Wat zorgt voor een open gevoel. Terwijl je tegelijk nog beschut bent tegen de zon en de schadelijke uv stralen.

Indien je voor lamellen kiest, kan je als extraatje ervoor kiezen dat ze draaien. Hierdoor kan je zelf bepalen hoeveel zon ze doorlaten. Met een lamellen dakafwerking bepaal je dus zelf de lichtinval en de hoeveelheid ventilatie zodat je op het gewenst moment de veel of weinig lichtinval hebt.

Je kan ook kiezen voor een pergola met een doek als dakbedekking. Een zonwering houdt je pergola heel fris en zomers. Op het doek kan zich mos en ander vuil vormen, waardoor het wel af en toe gereinigd moet worden.

Er zijn verschillende kleuren en afwerkingen beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een waterdichte doek. Op die manier kan je ook bij lichte regenval onder je pergola blijven zitten. Een andere optie is een harmonicadoek. Deze kan je open en toeschuiven naar eigen wens. 

Met een doek als dakbedekking voor je pergola geniet je altijd van een maximale lichtinval. 

harmonicadoek pergola

3. Pergola op maat

Indien je toch geen van de standaard maten pergola’s wil, dan is een pergola volledig op maat gemaakt een goede oplossing. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast die varieert naargelang je persoonlijke wensen. 

Het voordeel van aluminium pergola’s op maat gemaakt, is dat je alles volgens je persoonlijke voorkeuren kan doen. Het is een goede optie als je zelf al een goed idee hebt wat je precies wil, maar niet terugvindt in standaard maten.  

Op zoek naar een specialist?
Al een voorkeur? Vraag advies en prijzen

Pergola in aluminium schilderen

Indien je na een tijdje de kleur van je aluminium pergola beu bent, is het mogelijk je pergola te schilderen. Omdat je koos voor een aluminium pergola is dit wel niet zo simpel, hier moet je wel rekening mee houden. Het schilderen vereist de nodige vakkennis en precisie. Als je het jezelf makkelijk wil maken, schakel je voor deze klus best een vakman in. 

Indien je het toch zelf wil proberen om je aluminium pergola te schilderen, neem dan de volgende tips in acht:

 • Gebruik de juiste verf. Om aluminium te verven gebruik je best watergedragen acrylaatverf. Die hecht het best. Daarbij komt nog dat je best eerst een primer aanbrengt voor het mooiste resultaat. 
 • Ten tweede maak je best je overkapping eerst grondig schoon en ruw. Het goed schoonmaken en grondig schuren helpt om de verf beter te laten hechten aan het aluminium. 
 • Als laatste moet je altijd opletten met geanodiseerd aluminium. Het positieve hieraan is dat het heel kleurvast is. Het is helaas wel moeilijk te schuren en te schilderen. Zeker in dit geval doe je best beroep op een ervaren vakman. 
pergola schilderen

Interesse in een aluminium pergola? Vergelijk gratis vrijblijvende offertes

Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend naar offertes bij professionele verandabouwers voor het plaatsen van een pergola in aluminium. Zo kan je makkelijk meerdere voorstellen en prijzen vergelijken. En dus jouw droompergola kiezen! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Pergola
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pergola