Met een pergola til je jouw huis en je tuin in het bijzonder naar een hoger niveau:

  • Je creëert extra schaduw in de zomer.
  • Je hebt een beschutte plaats als het regent.
  • Je kan de volle 100 % genieten van jouw tuin.
  • Meestal heb je geen bouwvergunning nodig.
arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneert wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Hoeveel kost een pergola op maat?

Een duidelijke richtprijs geven is in het geval van een pergola een moeilijk zaak. De kostprijs van een pergola bouwen is afhankelijk van heel wat factoren. Zo zal je er goedkoper van af komen als je ze zelf bouwt. Tenzij je kiest voor de goedkopere zelfbouwpakketten, heb je er toch wel specifieke vaardigheden voor nodig. 

We zoeken samen uit wat een maatwerk pergola bouwen je zal kosten en wat het verschil is tussen aluminium overkappingen en een houten pergola op maat met garantie op een lange levensduur.

aluminium pergola op maat houten pergola op maat

Kost materialen

Een houten pergola is relatief goedkoop. Reken op gemiddelde prijzen die schommelen tussen 700 en 2.300 euro

Bij een aluminium pergola is voornamelijk de hoeveelheid laswerk de prijsbepalende factor. Neem een kostenplaatje tussen 1.500 en 5.000 euro als richtpunt voor aluminium pergola’s.

De duurste optie is smeedijzer. Voor een smeedijzeren pergola starten de prijzen bij 5.000 euro

Ten slotte hebben we nog de goedkoopste variant, namelijk de kunststof pergola. Voor een pergola in kunststof op maat betaal je tussen 900 en 2.100 euro

Op zoek naar een specialist?
Vraag en vergelijk prijzen op maat

Regels voor de aanbouw van een pergola: vergunning, ja of nee?

Een vergunning is voor het plaatsen van een pergola niet altijd vereist. Er zijn weliswaar enkele voorwaarden. Zo mag de totale oppervlakte van al je bijgebouwen maximaal 40 m² bedragen. Tuinhuizen zijn hierbij inbegrepen. 

Een vaststaande pergola mag niet hoger zijn dan 4 meter. Terwijl een losstaande pergola slechts 3,5 meter hoog mag zijn. 

Ook de plaats van je maatwerk pergola is van belang. Zo mag jouw pergola niet verder dan 30 meter van jouw woning verwijderd zijn en moet het een afstand van 3 meter bewaren tegenover de perceelgrens. Deze laatste voorwaarde kan omzeild worden door tegen de scheidingsmuur aan te bouwen. De scheidingsmuur moet in dat geval wel intact blijven.

Houten pergola op maat

 

Wat voor materiaal kiezen voor je pergola?

Je kan voor je maatwerk pergola kiezen uit heel wat verschillende materialen. Je wil een nieuwe pergola kopen, kies je dan voor een aluminium terrasoverkapping of toch voor houten pergola’s? Maar wat met houten pergola’s op maat laten maken?  We lijsten de opties hieronder nog eens voor je op en geven telkens ook de voor- en nadelen. 

Optie 1: Aluminium pergola

Een aluminium pergola op maat heeft een moderne uitstraling en is toch enorm veelzijdig. Van landelijke interieurs tot strakke, moderne inrichtingen, een aluminium pergola zal een meerwaarde zijn.

Je moet het natuurlijk niet enkel doen om de looks. Een aluminimum pergola op maat vraagt relatief weinig onderhoudswerk. Bovendien is aluminium een heel licht materiaal, waardoor de installatie van jouw aluminium pergola vlot verloopt. 

Op het vlak van duurzaamheid presteert een aluminium pergola ook zeer goed. Het gaat niet alleen lang mee zonder te roesten, maar het is ook nog eens 100 % recycleerbaar. 

Aan een aluminium pergola hangt weliswaar een aardig prijskaartje, gezien het vele laswerk dat bij de plaatsing van aluminium pergola’s komt kijken. 

Optie 2: Pergola in smeedijzer

Een smeedijzeren pergola op maat is het summum van een rustieke of landelijke stijl. Hoewel er een stevig prijskaartje aan vast hangt, zal jouw pergola van smeedijzer ook een uniek exemplaar zijn. 

Smeedijzer is een zuivere vorm van ijzer die zich perfect leent tot verfijnde bewerkingen. Denk aan de bekende Engelse krullen of andere decoratieve elementen, zoals blaadjes.

Bovendien is het een enorm sterk metaal dat de mogelijkheid biedt voor fijne steunpalen. Zo bekom je een prachtige sierlijke pergola en kan je er eventueel nog een schaduwdoek over jouw terras aan toevoegen. 

ijzeren pergola op maat

Optie 3: Houten pergola

Hout is door zijn klassieke uitstraling een betrouwbare partner voor heel wat stijlen. Het past niet alleen volledig in het plaatje van een pergola op maat in landelijke stijl. Een houten pergola is ook een mooie aanvulling voor een woning in moderne stijl

Qua onderhoud zijn houten pergola’s op maat wel het meest veeleisend. Je zal het hout onder meer moeten behandelen tegen houtrot. Een tropische houtsoort heeft minder onderhoud nodig, dus dan heb je dit probleem nauwelijks. Zo’n pergola op maat vraagt wel wat behandeling om het hele jaar ervan te kunnen genieten zonder dat er verkleuring komt optreden. 

Hout is ook een uitstekende duurzame keuze met tal van opties inzake bewerking. Zo kan je er in elke situatie op vertrouwen dat de stijl van de pergola perfect aansluit bij jouw wensen. 

Een op maat gemaakte houten pergola kan de goedkoopste oplossing zijn. Kies je voor een duurdere houtsoort, kan de prijs echter makkelijk oplopen. Een goedkoop hardhout uit Europa is douglas hout. Dit hout is een van de sterkste Europese houtsoorten en ideaal voor een maatwerk pergola met een natuurlijke uitstraling.

Optie 4: Kunststof pergola

Als we spreken over een maatwerk pergola uit kunststof, dan hebben we het over een pergola waarbij het dak vervaardigd is van polycarbonaat. Jouw maatwerk pergola bestaat voor het overige uit een onderstel van aluminium, hout, smeedijzer of kunststof en een dakbedekking van polycarbonaat. 

Polycarbonaat is een zo goed als onbreekbaar materiaal dat in twee opties komt: wit en doorzichtig, ideaal voor een pergola op maat. Je kan een polycarbonaat dak vergelijken met een glazen dak met als voornaamste verschil dat het een pak goedkoper en lichter is. Bovendien is polycarbonaat UV-werend, zodat je meubels moeilijker kunnen verkleuren door het zonlicht. 

Dit materiaal is zeer stevig en makkelijk zelf te installeren. Hou er rekening mee dat het niet krasbestendig is. Het is wel heel onderhoudsvriendelijk, slechts af en toe een reiniging tegen algen. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies

Enkele tips bij de keuze van je pergola

Een op maat gemaakte pergola is natuurlijk een aardige investering. Dus je wil graag een juiste keuze maken voor jouw eigen maatwerk pergola. We helpen je graag verder met een aantall tips. Want, weet je nu al of een houten pergola op maat de voordeligste optie is? Een houten pergola kan beginnen verkleuren. Wat wel vast staat is dat de meeste pergola’s best betaalbaar zijn. 

We geven je enkele nuttige tips waarom een pergola op maat maken, loont.

Tip 1: Bepaal je stijl

Denk eerst en vooral goed na over de stijl die je graag wil voor jouw pergola op maat. Als je een zeer strak en modern huis hebt, zal een rustieke pergola niet meteen tot de opties behoren. Pergola’s bestaan in uiteenlopende stijlen.

Kijk eens rond, laat je inspireren en noteer wat jij mooi vindt. Misschien kom je wel een verrassende combinatie tegen. Wie weet hoe goed past zo’n aluminium pergola bij jouw woning in vergelijking met een houten pergola. 

Tip 2: Dakbedekking 

Je kan heel wat kanten uit met je dakbedekking voor jouw maatwerk pergola. Wil je een plat dak of toch liever een aflopend op jouw aluminium pergola? Misschien kies je wel voor een rond of koepelvormig dak. Het kan allemaal in de wereld van de maatwerk pergola! 

Je kan kiezen voor glas of kunststof om extra licht binnen te halen. Bij deze optie is het wel aan te raden om ook voor een zonwerend doek te kiezen. Zo kan je ook wat extra schaduw creëren op hete zomerdagen. Dit kan bij zowel houten pergola’s als bij aluminium terrasoverkappingen.

maatwerk pergola met glas

Tip 3: Losstaand of tegen de woning

Een pergola op maat kan je zowel tegen je woning plaatsen als wat verder in je tuin. Maar, let op dat je nog steeds onder de voorwaarden valt om zonder bouwvergunning te mogen bouwen. Anders zal je een vergunning nodig hebben. Want er is wel degelijk een verschil of je houten pergola een vrijstaande overkapping is of niet. 

Tip 4: Materiaal

Je weet nu in welke stijl je jouw maatwerk pergola op maat wil laten maken en of ze al dan niet tegen je woning zal komen te staan. Dan komt nu de grootste prijsfactor: het materiaal. Denk hierbij goed na over de bijkomende plaatsingskosten en hoe onderhoudsintensief een materiaal is. 

Wil je een pergola bouwen? Dan heb je keuze uit aluminium pergola’s, een houten pergola en de kunststof variant. Voor een houten pergola kan je best douglas hout gebruiken. Dit is één van de hardste houtsoorten van Europa en douglas hout wordt na uitdroging steeds harder!

Tip 5: Prijzen vergelijken loont

Ga op zoek naar meerdere leveranciers en bekijk offertes voor een pergola op maat. Zo kan jij de voordeligste pergola op maat plaatsen. Zorg dat je zeker bent van de beste keuze voor je met een vakman in zee gaat voor die aluminium pergola op maat. 

Onderhoud van pergola’s

Hoeveel onderhoud jouw op maat gemaakte pergola nodig zal hebben, is afhankelijk van het materiaal. Hout heeft een jaarlijkse behandeling nodig tegen houtrot en kan wel eens een likje verf gebruiken. Terwijl kunststof of aluminium eenvoudig met lauw water schoon te vegen zijn. 

Pergola zelf maken of een vakman inschakelen? Offertes vergelijken loont

Uiteraard is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan en zelf een maatwerk pergola te bouwen om kosten te drukken maar we raden dit niet aan. Ten eerste kan je met een erkend installateur van bijvoorbeeld aluminium pergola’s erop vertrouwen dat het geleverde werk kwaliteitsvol is en dat je een optimale levensduur mag verwachten. 

Om in contact te komen met de juiste leverancier of een erkende vakman die jouw pergola op maat zal maken, kan je onderstaand formulier invullen. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes voor een maatwerk pergola. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw project vinden. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes
Hoe werkt het?
1
Doe uw aanvraag via het formulier
2
Ontvang gratis offertes op maat
3
Vergelijk en kies* de beste vakman!
*Uw aanvraag is vrijblijvend, u bent niet verplicht iemand te kiezen.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Veelgestelde vragen
Zodra u het formulier heeft ingevuld, bellen wij u op voor enkele bijkomende vragen. Zo kunnen we u matchen met de specialisten die het meest geschikt zijjn voor uw aanvraag. Vervolgens nemen deze specialisten contact met u op om een offerte op maat te kunnen opstellen. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Tenslotte kunt u vergelijken en de beste specialist kiezen.
Nee, de offertes zijn volledig vrijblijvend. U bent dus zeker niet verplicht om een specialist te kiezen.
Veel van onze specialisten werken enkel in bepaalde regio's. We hebben uw adres dus nodig om u te kunnen matchen met de juiste specialisten. Bovendien moeten de specialisten vaak ter plaatse komen om een offerte te kunnen opmaken, dus is het handig als ze meteen over uw adres beschikken. Uw telefoonnummer hebben we nodig om u snel te kunnen contacteren zodat we uw aanvraag kunnen vervolledigen en doorsturen. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zijn enkel zichtbaar voor de specialisten met wie u gematcht wordt.
Wanneer het gaat om een renovatieproject komen onze specialisten bijna altijd ter plaatse. Dit is nodig om een correcte offerte op maat te kunnen opstellen, aangezien de prijs van een renovatieproject afhangt van een heleboel factoren.
Zodra wij u na uw w aanvraag ontvangen, bellen wij u op binnen de 48u. Op dat moment versturen wij uw aanvraag meteen naar de juiste specialisten die u ook binnen de 48u zullen contacteren voor een offerte.
Ja, al onze specialisten worden onderworpen aan een kwaliteitscontrole vooraleer ze kunnen toetreden tot ons netwerk. Onze gebruikers kunnen de specialisten bovendien een review geven. Deze kunt u raadplegen om een nog betere keuze te maken. U kunt achteraf zelf ook de specialisten beoordelen. Met negatieve feedback gaan we meteen aan de slag om steeds de beste kwaliteit te kunnen bieden.
Construction worker
Ontvang offertes