Hoeveel kost een pergola in hout?

De prijs van een houten pergola hangt af van een aantal factoren: 

  • Afmetingen pergola: grootte
  • Verdere afwerkingen
  • Installatiekosten 

De richtprijs voor een pergola in hout gaat van € 500 tot € 3.000. 

Een vaste pergola in hout of vrijstaande houten pergola verschillen ook van prijs. Een vaste pergola hangt vast aan je woning, bij een standaard maat blijft deze prijs heel toegankelijk.

De basisprijs is € 1.000 voor een oppervlakte van 18m². Indien je een vrijstaande houten pergola wil, moet je op een prijs rekenen tussen de 1.000 en 1.500 euro. Een vrijstaande houten pergola is dus iets duurder. 

Houten pergola installeren?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

Uit welke houtsoorten heb je keuze voor een pergola?

Er zijn verschillende soorten houten pergola’s: 

  • U-vormige houten pergola
  • Klassieke houten terrasoverkapping
  • Houten veranda zonder liggers 
  • Houten pergola zonder ruiters (dwarsliggers) 
  • Houten carport als omgekeerde ‘U’


Deze pergola’s kunnen dan ook uit verschillende houtsoorten bestaan: Franse Eik, Scandinavische grenen, Afzelia Passiloba of Afrormosia. De twee laatsten, Afzelia Passiloba en Afrormosia, zijn afkomstig uit Afrika. Deze twee houtsoorten zijn beter bestand tegen rotting en schimmelvorming. Zo bepaal je zelf hoe je pergola eruit zal zien.

Je kan een pergola van Padoek laten bouwen. De materiaal kwaliteit zal hier matchen met een degelijke constructie. Hierbij komt nog dat het ook vaak een mooi design is. 

padoek hout

Mansonia is een andere houtsoort, niet zo bekend. Dit materiaal heeft een enorme duurzaamheid en mooie kleur, een goede combinatie voor een pergola dus. 

mansonia hout

Een Afrormosia pergola heeft samen met Teak hout de warmste uitstraling die hout kan bieden. Teak wordt veel gebruikt op scheepsdekken en bij buiten meubilair. Het is een heel dure houtsoort, maar Afrormosia hout geeft een gelijkaardige uitstraling. 

Afrormosia hout

Hoe onderhoud uitvoeren? 

Het onderhoud van dit type pergola gebeurt best jaarlijks met een vrij intensieve behandeling. Door de regen kan onbehandeld hout afrotten of verkleuren. Om deze reden wordt er aangeraden de pergola in te smeren met olie, lak of vernis. 

Deze waxbehandeling beschermt de houten pergola tegen scheurtjes in de constructie. Hoe hoger de kwaliteit van het hout, hoe minder onderhoud er nodig is. Kwalitatief houdt is natuurlijk wel duurder dan normale houtsoorten. 

Zelf een houten pergola maken: stappenplan 

Indien je een gemiddelde klusser bent, kan je zelf je pergola maken. Een pergola plaatsen is niet heel ingewikkeld. Handvaardigheid en een goed stappenplan brengen je al heel ver. Een houten pergola bouwen, daar gebruik je best een stappenplan voor, hieronder zijn een aantal stappen beschreven.

Stap 1: Voorbereiding plaatsing 

Als voorbereiding kies je de lengte van je steunpalen, dwarslatten en rijlatten. Hiermee bepaal je dus hoe groot je pergola wordt. Een pergola maken, daar heb je natuurlijk ook schroeven nodig. Deze pergola kan vrijwel in iedere tuin zelf gebouwd worden.

Stap 2: Zet de grondconstructie

Voor het zetten van de grondconstructie, boor je gaten van 50 centimeter ongeveer diep in de grond. Het is wel belangrijk dat elk gat even diep is. Met metalen houders zet je hierna de palen vast. Nog een kleine tip: zorg ervoor dat de grond in het gat egaal is. Hierdoor blijven de palen eenvoudig rechtstaan. Deze stap is essentieel om je pergola te maken

Stap 3: Rijlatten 

De rijlatten bevestig je tegen de woning of de plek waar de houten pergola komt te staan. Deze schroef je dan vast aan de hardhouten balken of palen.

dwarslatten 

Je verdeelt de dwarslatten over de pergola. Tussen elke dwarslat hou je een halve meter afstand. 

houten pergola

Wil je liever een vakman inschakelen?

Indien je toch twijfelt over je vaardigheden als klusser om deze stevige constructie te bouwen, laat je de installatie beter over aan een professionele vakman. Vraag hier vrijblijvende offertes aan om zo de verschillende opties op een rijtje te zetten qua houten pergola’s.

Inrichting van een pergola in hout: enkele tips

Er zijn zoveel verschillende manieren om een dergelijke pergola in te richten. Je kan hier zo creatief in zijn als je zelf wil. Hieronder vind je een aantal tips voor accesoires of inrichting voor houten pergola’s. 

Tip 1: Planten

Je houten pergola een exotische look geven? Planten en vooral klimplanten zijn de ideale keuze. Je kan kiezen voor planten met of zonder bloemen. Bijvoorbeeld blauwe regen of schijnaugurk.

Tip 2: Verlichting

De sfeer die je wil creëren in je pergola hangt grotendeels samen met je verlichting. Om ’s avonds een aangename plek te hebben om tot rust te komen, kan je werken met verschillende soorten lampen: staande lampen, hanglampen of slingerlampen. Om een 3D-effect te bekomen, kies je eerder voor de kleuren rood en groen.

Tip 3: Terraskachel

Een terraskachel is een leuk extraatje, het maakt je koude avonden heerlijk comfortabel. De kachel zorgt voor een romantische sfeer en geeft een warme uitstraling aan je houten pergola. Het maakt er een gezellig hoekje van.

Meer weten? Vind een vakmannen in jouw regio voor gratis advies en offertes op maat

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van professionele pergolabouwers. Zo kan je makkelijk meerdere prijsvoorstellen vergelijken en zo jouw droompergola vinden. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneert wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Pergola
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pergola