Waarom jouw overkapping dichtmaken?

Het is interessant om je overkapping dicht te maken, zodat je ook op koude dagen onder je terrasoverkapping kan zitten. In de herfst en de winter wordt het al snel koud en valt er regelmatig neerslag, waardoor het wat minder comfortabel is om onder een overkapping met een open structuur te gaan zitten.

Je overkapping dichtmaken zal ervoor zorgen dat je geen last hebt van die neerslag en frisse wind. Met een gesloten overkapping zal je dus de mogelijkheid hebben om het hele jaar door buiten te blijven zitten en zo volop te blijven genieten van je tuin.

Pergola zon

Gedeeltelijk of volledig dichtmaken?

Om de zijkant van de pergola dicht te maken heb je de keuze om hem gedeeltelijk of volledig dicht te maken. Als je de overkapping gedeeltelijk afsluit, kan je nog een beetje last hebben van frisse wind. Ook de ligging van de terrasoverkapping is hiervoor belangrijk.

Als je pergola bijvoorbeeld volledig vrij staat, zal het gedeeltelijk dicht maken niet veel effect hebben en kies je er beter voor om hem volledig dicht te maken.

Staat je overkapping op een beschutte plaats, dan zal gedeeltelijk dichtmaken wel effect hebben. Heb je een houten pergola die vrij staat? Dan zijn schuttingdelen iets voor jou. Schuttingdelen houden langs de zijkant de wind en neerslag tegen.

Het nadeel is wel dat je door een schuttingdeel niet heen kan kijken. Je kan wel zelf bepalen hoe hoog het schuttingdeel is. Je kan het schuttingdeel zo wat lager zetten en het als borstwering gebruiken. Boven de borstwering kan je dan nog glas, of een zijwand plaatsen.

pergola dichtmaken

Pergola dichtmaken: soorten wanden

Een overkapping dichtmaken kan je met veel verschillende soorten wanden. Een zijspie is de kleinste en goedkoopste optie. Een zijspie is een driehoekige zijwand dat je aan de bovenhoek van de overkapping plaatst. Hierdoor wordt de wind die via de bovenhoeken komt toch al tegengehouden.

Hou er wel rekening mee dat een zijspie geen effect heeft als de overkapping volledig vrij staat. Indien je pergola op een beschutte plaats staat zal de zijspie wel enig effect geven.

Als je overkapping vrij staat kun je beter schuttingdelen plaatsen. De schuttingdelen zullen ervoor zorgen dat je uit de wind zit. Deze schuttingdelen kan je best combineren met een zijspie. Zo ben je zeker dat je de koude wind onder je pergola buiten houdt. Buiten een zijspie en schuttingdelen zijn er uiteraard nog andere opties om je pergola gesloten te maken. We zetten ze even op een rij.

Optie 1: vaste wanden

Als je de voorkant of zijkant van de pergola op een vaste manier wil afsluiten, dan zijn vaste wanden iets voor jou. Een vaste wand is eigenlijk een aluminium raam, waarvan je de opdeling en vulling vrij kan kiezen. Je kan kiezen uit polycarbonaat, een aluminium sandwichpaneel, hpl of glas. Het nadeel aan een vaste wand is wel dat je niet zelf kan bepalen wanneer je de wand wil sluiten of openen.

Pergola in tuin

Optie 2: beglazing en glazen schuifwanden

Als je graag naar buiten kijkt en je wilt dus de overkapping dichtmaken met glazen, dan zijn glazen schuifwanden en beglazing iets voor jou. Je kan de glazen schuifwanden eenvoudig openen en sluiten door te schuiven.

Een glazen schuifwand is dus niet permanent dicht, waardoor je als het goed weer is de wand gewoon terug open kan schuiven en je terug kan genieten van het prachtige weer. Veel mensen vinden het daardoor een mooie oplossing. Het glas zorgt ook voor een betere lichtinval, waardoor je een ruimtelijk gevoel krijgt. Daardoor kiezen meer mensen tegenwoordig voor een glazen schuifwand.

Een glazen schuifwand bestaat uit een vloerrail, bovenrail, glasbladen met loopwagentjes, meenemers en een inox greep. Om de glazen schuifwanden te beschermen tegen stof en wind kunnen er tussen de glasbladen tochtborstels gezet worden.

Het enigste nadeel met beglazing of glazen schuifwanden is dat de prijs vrij hoog is. Je kan de kosten wel een beetje drukken door maar op één kant van de pergola een wand te plaatsen. Je kan bijvoorbeeld aan de voorkant van de overkapping een glazen schuifwand zetten en aan de zijkanten een schuttingdeel.

Optie 3: screens

Screens (zonneschermen) houden het zonlicht tegen en voorkomen dat je terras opwarmt.  Screens zijn windvast en waterdicht. Als het regent of harde wind is, zal je hier dus geen last van hebben. Uiteraard beschermen ze je ook tegen de felle zon.

Je kan de screens elektrisch oprollen met een zender, maar er zijn ook zonneschermen die je kan bevestigen met ritsen of zeilogen en met de hand kan oprollen. Ritsscreens worden tegenwoordig meer en meer gebruikt om een pergola of overkapping dicht te maken. Dit komt omdat ritsscreens er ook beter voor zorgen dat insecten buiten de pergola blijven.

overkapping dichtmaken met screens

Overkapping dichtmaken: veel gebruikte materialen

Om jouw overkapping dicht te maken, zijn er verschillende materialen die je hiervoor kan gebruiken. Met verandazeilen en screens heb je de meeste mogelijkheden. Ze zijn beschikbaar in allerlei kleuren en je kan ze gemakkelijk naar boven rollen als je ze beu bent, waardoor je er niet alle dagen op moet zitten kijken.

Als je liever douglas hout gebruikt, geeft dit je houten pergola een natuurlijke uitstraling. Wil je toch een modernere stijl? Dan is aluminium iets voor jou. Kunststof is ook interessant, aangezien dit tijdloos is. Als je glas gebruikt, zal je kunnen genieten van de lichtinval en je verliest geen zicht op je tuin.

Alternatieven als je de pergola niet kan dichtmaken

Als je jouw overkapping niet dicht kan maken, of een gesloten pergola gewoon niet mooi vindt, dan zijn er nog genoeg mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van terrasverwarming.

Je kan een verwarmer aan de muur of het dak van de pergola hangen in plaats van de overkapping dicht te maken. De  overkapping blijft stijlvol, want de verwarmers nemen niet te veel plaats in beslag en vallen meestal niet op.

Je hebt ook grote, staande verwarmers voor het terras, maar dat oogt meestal niet zo mooi. Hou er wel rekening mee dat in een open pergola de warmte zal ontsnappen. Het is nog altijd interessanter om de overkapping dicht te maken, zodat je geen warmte verliest.

Je kan ook gebruik maken van een vuurkorf of vuurtafel. Ook verwarmde kussens, of een verwarmde bank kunnen voor een beetje warmte onder de pergola zorgen. De laatste optie is om gewoon warme kleding aan te doen, zodat je lekker warm onder je pergola kan vertroeven.

Pergola of overkapping dichtmaken: zelf of laten doen? Vergelijk gratis offertes

Je kan zelf je overkapping dichtmaken, maar de beste optie is om het te laten doen voor een vakman. Vergelijk via onderstaand formulier gratis offertes en vind de perfecte vakman voor het dichtmaken van jouw pergola.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Pergola
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Pergola