Wat is de kostprijs van sierpleister plaatsen?

De buitengevel van een rijhuis voorzien van sierpleister kost je ongeveer 3.600 tot 4.500 euro. Voor een vrijstaande woning liggen die prijzen tussen 7.200 en 9.000 euro.

Dat zijn natuurlijk maar richtprijzen. De uiteindelijke prijs voor het plaatsen van sierpleister is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Oppervlakte van de muren.
 • Vraagprijs van de vakman.
 • Complexiteit van de werken.
 • Bereikbaarheid van de gevel of muren.
 • Soort sierpleister.
 • Kleur en korrelgrootte, al zijn de prijsverschillen hier nagenoeg verwaarloosbaar.
 • Het al dan niet aanbrengen van een gevelplint.
Werken Prijs
Minerale pleister € 60 – 65 per vierkante meter
Synthetische pleister € 70 – 75 per vierkante meter
Raapwerk € 15 – 28 per vierkante meter
Gevelplint € 85 per lopende meter
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes
Minerale gevelpleister

Uit welke soorten bepleisteringen kan je kiezen?

Naast de kleur, korrelgrootte en verschillende structuren van de soort sierpleister, heb je de keuze tussen minerale sierpleister en synthetische sierpleister. Je kunt beide pleistersoorten voor zowel binnen- als buitenmuren gebruiken.

Minerale sierpleister

Voordelen

Minerale sierpleister is samengesteld uit kalk, zand, pigment en lauwwarm water. Het bindmiddel is cement. Je kunt het in een enkele dikke laag aanbrengen op de muur.

Minerale sierpleister heeft een waterkerende werking. Het voert neerslag die de gevel raakt dus naar de grond.

Het grote voordeel is dat het een dampopen product is. Vocht dat binnenshuis ontstaat kan daardoor gemakkelijk weer naar buiten. Denk maar aan de damp die ontstaat tijdens het douchen, of stoom uit de keuken. Langs buiten kan het vocht niet naar binnen komen. Minerale sierpleister is dus de perfecte combinatie voor een goede bescherming van de binnenmuren tegen vochtproblemen als schimmel en vochtvlekken. Bovendien is het een zeer ecologisch product.

Minerale sierpleister is dikker dan siliconenpleister. Daardoor kun je minerale pleister gebruiken om oneffenheden in de buitenmuren op te vullen. Je kunt ook in de pleister krabben om reliëf aan te brengen. Daarom wordt minerale pleister ook wel eens minerale krabpleister genoemd.

Nadelen

Het is wel zo dat organisch materiaal zoals mos zich makkelijk aan minerale pleister hecht. Bij een grove afwerking kan vuil zich gemakkelijker hechten. Bij een gladde afwerking is dat risico kleiner. Ook regen speelt een rol. Gevels die zo georiënteerd zijn dat ze veel worden blootgesteld aan regen, zullen vatbaarder zijn voor mos.

Een tweede aandachtspunt is het opstijgend vocht. Minerale sierpleister heeft wel een waterkerende werking, maar die beschermt de gevel vooral tegen neerslaand vocht. Opstijgend vocht daarentegen komt uit de bodem. Het kruipt omhoog langs de pleister. Met het plaatsen van een gevelplint is dat probleem gelukkig snel verholpen.

Vocht op minerale pleister

Synthetische sierpleister

Siliconen of synthetische pleister bestaat uit kunsthars of siliconen. Het is elastisch van aard en kan eenvoudig op de gevel gespoten worden.

Je brengt synthetische sierpleister aan in verschillende lagen. Een eerste laag bestaat uit kalk- of cementpleister. Je hebt de optie deze laag te verstevigen met een wapeningsnet. Daarna volgt een hechtlaag, gevolgd door de sierpleister zelf.

Synthetische sierpleister is waterdicht. Het neemt dus geen vocht op en is bijgevolg minder vatbaar voor mossen. Door de elastische aard van het pleisterwerk kunnen er ook geen scheuren in de gevel ontstaan. Je behoudt met synthetische pleister dus een strakke, egale look. Ten slotte is deze sierpleister kleurvast: de gekozen kleur vervaagt niet.

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van betrouwbare specialisten. Raadpleeg een gespecialiseerde gevelwerker voor een correcte uitvoering van jouw werken of als je hulp nodig hebt.

Op zoek naar een specialist?Vraag advies aan vakmannen

Hoe sierpleister aanbrengen? Werkwijze

Benieuwd hoe een vakman aan de slag gaat tijdens het bepleisteren van binnen- en buitenmuren? Met onderstaande stappen krijg je een beter beeld van de werken. Je hebt natuurlijk de optie om zelf met sierpleister aan de slag te gaan, maar zoals je zult zien is het geen eenvoudige klus. Er is wat ervaring en kennis nodig om een gevel of binnenmuur succesvol te bepleisteren.

Pleisterwerk

Stap 1: voorbereidingswerken

 • Voor je begint met het bepleisteren van de binnen- of buitenmuren, moet er ruimte vrij gemaakt worden. Binnenshuis is dit natuurlijk iets relevanter dan buitenshuis, maar denk bijvoorbeeld ook aan het afdekken van struiken of andere begroeiing aan de buitenkant van de woning.
 • Vervolgens maak je de muren (en de plafonds indien je die ook wil bepleisteren) bezettingsklaar. Eventueel aanwezig behang, stof, vuil of vet moet verwijderd worden om een goede hechting van de komende lagen te verzekeren.
 • Eventuele oneffenheden vul je op met primer, anders bestaat de kans dat het pleisterwerk later alsnog scheurt. Gebarsten voegen, losse stenen en dergelijke herstel je dus voordat je begint.
 • In de voorbereidingsfase kijk je best ook naar de kaders rond ramen en deuren. Die moeten ver genoeg van de gevel uitsteken. Een afstand van vijf centimeter is meestal voldoende. Zo vermijd je dat regenwater in contact kan komen met de bepleistering. Een andere mogelijkheid is dat je de volledige gevel later voorziet van een aluminium dorpel.
 • In sommige gevallen is het nodig om ook de afzuigkappen, ventilatieroosters of luchtkokers aan te passen. Een andere optie is ze te overkoepelen.
Barsten in muur herstellen

Stap 2: onderlaag aanbrengen

 • Zijn er veel oneffenheden in de muren, dan breng je eerst een raaplaag aan. Met deze laag vul je alle gaatjes en scheuren op, zodat de muren volledig waterpas zijn. Bij grote verschillen kan het nodig zijn meerdere raaplagen aan te brengen.
 • Zodra de oneffenheden opgevuld zijn breng je een onderlaag aan. Dit is vaak een basispleister, een cementlaag of een kalklaag.
 • Kies je voor synthetisch sierpleister, dan wordt na de onderlaag nog een hechtingslaag aangebracht.

Stap 3: sierpleister plaatsen

Zodra de onderlaag is gladgestreken en volledig is opgedroogd, kun je de sierpleister plaatsen. Bij minerale pleister kan je ervoor kiezen om een structuur aan te brengen met een nagelpalet of schuur- of krasbord, zoals verticale groefjes bijvoorbeeld.

Breng je de sierpleister langs buiten aan, dan kun je ter afwerking een beschermende coating bevestigen. Zo voorkom je ernstige aanslag door mos of algen, en breng je een extra goede bescherming tegen vocht aan.

Op zoek naar een gevelspecialist in jouw buurt? Ontvang advies en offertes op maat!

Is sierpleister de ideale optie voor jouw binnen- of buitenmuren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en gratisoffertes van vakmannen in jouw omgeving. Liever zelf sierpleister aanbrengen? Laat je dan zeker adviseren door een specialist voor een correcte uitvoering.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 22 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken