Asbestinventaris versus asbestattest

Een asbestinventaris is een grondige inventarisatie van een gebouw waarin de aanwezigheid van asbesthoudende materialen wordt vastgesteld. Het geeft een gedetailleerd overzicht van de locaties en toestand van de materialen.

Een asbestattest is een officieel document dat aantoont dat een gebouw asbestvrij is of dat er asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Het wordt afgeleverd door een erkende asbestdeskundige na een inventarisatie en kan vereist zijn bij verkoop, verhuur of renovaties.

Asbest verwijderen

Hoeveel kost een asbestinventaris? 

De kosten voor het opstellen van een asbestinventaris bestaan uit twee delen. Het eerste deel omvat een vast retributiebedrag dat je betaalt aan OVAM en de certificeringsinstantie. Dit omvat ook de staalname van 2 monsters die worden genomen.

Het tweede deel bestaat uit het ereloon van de gecertificeerde asbestdeskundige. Dit wordt bepaald op basis van de oppervlakte en de ouderdom van het gebouw dat moet worden geïnventariseerd. Op deze manier wordt de prijs afgestemd op jouw specifieke situatie.

De kosten voor een asbestinventaris zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het type gebouw is een beïnvloedende factor, zoals een studio, appartement, gesloten bebouwing enzovoort. Ook heeft de grootte van het gebouw een invloed op de prijs.

Daarnaast wordt de prijs ook bepaald door het type inventarisatie dat nodig is: type 0, type A of type B. Elke inventarisatie heeft zijn eigen niveau van onderzoek en analyse.

Ten slotte kunnen asbestdeskundigen zelf hun prijs bepalen waardoor je sterk uiteenlopende prijzen kan tegenkomen. Je vraagt best meerdere offertes en vergelijk deze met elkaar.

Meestal krijg je in het offerte de prijs voor de asbestinventaris en de prijs voor het asbestattest apart.

Op zoek naar een asbestdeskundige?
Vraag hier uw offertes!

1. Hoeveel kost inventarisatie?

Volgende tabel biedt een overzicht over de mogelijke prijzen per type inventarisatie:

OnderzoekGemiddelde kosten (incl. btw)Aanvullende informatie
Type 0€ 100 – € 200Bij een type 0 onderzoek wordt er visueel gekeken naar materialen die mogelijk asbest bevatten en direct zichtbaar zijn.  dit wordt een niet-destructieve asbestinventaris genoemd. De resultaten van dit onderzoek kunnen niet gebruikt worden om een asbestsanering te starten. Het biedt alleen inzicht in mogelijke asbestverdachte materialen.
Type A€ 300 – € 400Als je gaat slopen, heb je een asbestinventarisatie nodig. Deze inventarisatie ontvang je na een type A onderzoek. Hierbij worden stalen genomen van materialen die mogelijk asbest bevatten. Op basis van dit onderzoek ontvang je een gedetailleerd overzicht van eventuele asbesthoudende materialen in het gebouw.
Type B€ 650 – € 1.500Bij het type B onderzoek wordt er zwaar destructief onderzoek uitgevoerd, waarbij er dingen kapot gemaakt moeten worden om de aanwezigheid van asbest te inventariseren. Dit wordt alleen uitgevoerd wanneer er sterke vermoedens zijn van asbest in verborgen materialen.
Indicatieve prijzen per type inventarisatie

Let op! De prijzen zijn indicatief en niet definitief. Samen met deze prijzen zijn er ook bijkomende kosten. Deze worden later in het artikel besproken.

Je vraagt best offertes aan om correcte en definitieve prijzen met elkaar te vergelijken en op die manier maak je een juiste en weloverwogen beslissing.

Naast het type inventarisatie kunnen de kosten ook afhankelijk zijn van het type woning of gebouw. Volgende tabel biedt een overzicht van de mogelijke prijzen per type woning:

Type woningPrijs
Studio€445
Appartement€495
Gesloten bebouwing€595
Halfopen bebouwing€595
Open bebouwing€695
Niet-residentieel€3-5 per m²
Indicatieve prijzen per type woning

2. Wat kost alleen het asbestattest?

Bij het opstellen van het asbestattest zijn er kosten verbonden aan zowel OVAM als de certificatie-instelling. Voor elke opgemaakt attest wordt er een bijdrage van 25 euro gevraagd aan de certificatie-instelling.

Daarnaast rekent OVAM een retributie van 50 euro per opgemaakt attest. Je houdt dus best rekening met deze kosten bij het verkrijgen van het asbestattest voor jouw gebouw.

3. Bijkomende kosten

Voor de monsternames, inclusief analyse door een erkend laboratorium en verwerking van de gegevens in het attest, wordt er een bedrag van 35 euro per monster gevraagd. 

Daarnaast kan het opmaken van een volledig grondplan extra kosten met zich meebrengen. Verder kunnen er verplaatsingskosten worden aangerekend, afhankelijk van de afstand tot de locatie. 

4. Beschikbare premies

Voor de asbestinventarisatie bestaan er geen premies, voor de asbestverwijdering wel. Wanner je asbest laat verwijderen hoef je niet de volledige kosten zelf te betalen. Sinds 1 januari 2021 biedt de Vlaamse regering namelijk een asbestverwijdering premie aan. 

Deze premie kan je aanvragen bij de netbeheerder Fluvius. De premie bedraagt 8 euro per vierkante meter, maar er is een voorwaarde: je moet ook je dak of gevel isoleren. 

Let op! De werken moeten uitgevoerd worden door een professionele aannemer om in aanmerking te komen voor de premie. Op deze manier kan je de kosten voor het verwijderen van asbest aanzienlijk verlagen.

Wie mag het asbestattest opstellen? 

Om een geldig asbestinventarisattest te verkrijgen ben je verplicht beroep te doen op een gecertificeerde asbestdeskundige. Deze experts hebben een verplichte opleiding gevolgd bij een erkende certificatie-instelling voor asbest en zijn geslaagd voor het eindexamen van OVAM. 

Hierdoor hebben ze de kennis en vaardigheden om een betrouwbare inventarisatie uit te voeren en een geldig attest op te maken. Vertrouw op hun expertise om ervoor te zorgen dat je asbestinventarisatie correct wordt uitgevoerd.

Wil je meer informatie over asbestinventarisatie?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wat moet er in het attest staan?

De asbestinventaris geeft een gedetailleerde beschrijving van de materialen die asbest bevatten, de staat van de asbesttoepassing en de veilige beheers- of verwijderingsmethoden. Op basis van dit rapport ontvangt elke eigenaar een uniek asbestattest van OVAM met de conclusie “asbest-veilig” of “niet-asbest-veilig”.

Het is belangrijk om de inhoud van het attest te delen met de nieuwe eigenaar van het gebouw bij het ondertekenen van het compromis en dit wordt vervolgens opgenomen in de notariële akte. Op deze manier worden alle betrokken partijen geïnformeerd over de aanwezigheid van asbest en kunnen ze gepaste maatregelen nemen.

asbest verwijderen sloop

Hoe lang duurt de inventarisatie?

Een asbestinventarisatie heeft een duurtijd van ongeveer 1 tot 2 uur.

Wanneer ontvang je het attest van asbest?

De beschikbaarheid van het asbestattest hangt af van het laboratorium en de uit te voeren onderzoeken.

Als er geen of slechts enkele stalen genomen moeten worden, is het attest meestal binnen enkele dagen na het uitvoeren van de inventaris beschikbaar. 

Hou wel rekening met weekends, feestdagen en vakanties, aangezien dit de doorlooptijd kan beïnvloeden.

Hoe snel zal de inventarisatie plaatsvinden?

De snelheid van de inventarisatie hangt af van het bedrijf. Meestal kan de inventarisatie binnen 10 dagen na de aanvraag plaatsvinden.

Voor dringende interventies neem je best telefonisch contact op, zodat de mogelijkheden kunnen bespreken worden.

Vraag gratis naar offertes voor asbestinventarisatie en bepaar kosten

Vraag nu gratis offertes aan en vergelijk verschillende aanbiedingen. Door offertes te vergelijken krijg je niet alleen inzicht in een correcte prijs, maar ook in de diensten en expertise van verschillende bedrijven. Op die manier kan je een weloverwogen beslissing nemen en de beste optie kiezen voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen