Hoe werkt een waterverzachter zonder zout?

Maar wat is een waterverzachter zonder zout nu eigenlijk? In dit geval kies je dus niet voor een verzachter op basis van zout. Een waterontkalker zonder zout is makkelijker te installeren, goedkoper en milieuvriendelijker.

Een waterverzachter zonder zout dient om het hard water uit de leidingen te ontharden. Het is de bedoeling om kalk dat in het hard water zit op te lossen. Dit doet men omdat kalk in het water jouw (vaat)wasmachine kan aantasten. Daarbovenop zijn er ook voordelen bij het douchen. Zacht water is aangenamer voor je huid en blijkt gezonder te zijn voor je haar.

Het is algemeen geweten dat water natuurlijke mineralen bevat. Hard leidingwater waaruit de mineralen magnesium en kalk gefilterd zijn, noemen we zacht water. Let op, indien je van het zacht water wenst te drinken moet je weten dat de mineralen die ons lichaam nodig heeft niet meer aanwezig zijn.

Echter is het drinken van onthard water niet schadelijk voor de gezondheid, want de inname van calcium en magnesium hangt af van een evenwichtige maaltijd. Ons lichaam heeft de mineralen die bijvoorbeeld aanwezig zijn in het hard water nodig voor de versteviging van je beendergestel. Onthard water blijft doorgaans gewoon drinkbaar.

Natuurlijk heb je ook binnen deze soorten waterontharders die geen zout nodig hebben nog verschillende vormen en maten. Hieronder vind je een weergave van de verschillende soorten waterverzachters en de prijsklasse waarbinnen deze zich situeren:

Soort waterverzachter zonder zoutPrijscategorie
(inc. btw)
Waterontharder met CO2 injectie€ 1.500 – 2.000
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 – 150
Magnetische en elektromagnetische waterontharder€ 30 – 500
Waterontharder met zinkanode€ 500 – 1.500
Houd er rekening mee dat de btw reeds is toegevoegd aan dit bedrag, maar dat de plaatsing nog een extra kost oplevert.

Vergelijk gratis offertes
Contacteer experten en ontvang advies op maat

Het is natuurlijk van belang dat je niet enkel de prijzen van de waterverzachters zonder zout in acht neemt. Je dient namelijk ook rekening te houden met de werking van het systeem en het onderhoud. Alles wat je hierover dient te weten te komen kan je terugvinden in het verdere verloop van het artikel.

kalkaanslag in huishoudtoestellen
Kalkaanslag is schadelijk voor de huishoudelijke apparaten.

Welke soorten ontkalkers voor water zijn er?

Er zijn verschillende soorten waterontharders zonder zout op de markt. Voor welk type waterontkalker zonder zout je kiest hangt natuurlijk af van je voorkeur en van wat het beste past in jouw situatie.

 1. Waterontharder met CO2 injectie
 2. Waterontharder met polyfosfaten
 3. Magnetische en elektromagnetische waterontharder
 4. Waterontharder met zinkanode

Wat elk type waterontharder zonder zout exact inhoudt, lees je hieronder. Eveneens wordt er duidelijk gemaakt wat er van jou wordt verwacht qua onderhoud en wat er mee in de prijs van de waterverzachter is inbegrepen.

1. Waterontkalker met CO2 injectie

De waterontharder met CO2 injectie werkt niet op basis van zout en wordt aangebracht tussen twee leidingonderdelen. Vervolgens koppelt men er een CO2-fles aan. Wanneer er water door de leidingen vloeit, zal de fles een kleine hoeveelheid CO2 toevoegen aan het water.

Er wordt voor de injectie van CO2 beroep gedaan op bonbon gas. Door bonbon gas ontstaat er een chemisch proces, die de kalk oplost. Dit lokt een chemische reactie uit, die ervoor zorgt dat de magnesium- en calciumionen geen verbinding aangaan en vervolgens niet kunnen vast komen te zitten op de leidingen.

De kalk in het hard water wordt opgelost dankzij de chemische reactie, met als gevolg dat die zich niet meer op de leidingen kan vastzetten. De drinkbaarheid van het water verandert niet. Indien je voor dit type waterontkalker kiest, is het dus nog mogelijk om het kraantjeswater ook als drinkwater te gebruiken.

Het plaatsten van een waterontharder op basis van CO2 laat je best over aan een erkend installateur. Het is belangrijk om het toestel correct aan te sluiten en af te stellen. Deze waterontkalker zonder zout is eveneens zo goed als onderhoudsvrij.

Je moet enkel de CO2-fles vervangen, nadat er 100 m³ verbruikt is. Voor een gezin van vier personen gebeurt dit over een tijdspanne van één jaar. De vernieuwing van zo een CO2-fles bedraagt gemiddeld €100.

De gemiddelde prijs voor een waterontharder met CO2 injectie situeert zich tussen de € 1.500 en € 2.000. De CO2-fles zit mee inbegrepen in dit bedrag. Houd daarbovenop rekening met de jaarlijkse €100 die je nodig hebt voor de vervanging van de CO2-fles.

Welke waterontharder past het beste bij jouw situatie?
Vul ons offerteformulier in en krijg advies van experten
arrow Ontvang offertes

2. Waterontharder met polyfosfaten

Ook deze waterontkalker zonder zout wordt aangebracht tussen twee leidingen. Binnen dit systeem zal het water stromen door een systeem met polyfosfaatzouten. Als die zouten in contact komen met koud water, zullen de zouten zich mengen met de mineralen (calcium en magnesium) in het water.

Dit proces zorgt ervoor dat de mineralen zich niet kunnen afzetten op de leidingen. Ook hier verandert het behandelde water niets aan de drinkbaarheid van het water.

Dit toestel is onderhoudsvrij. Enkel het patroon met de polyfosfaatzouten dient om het half jaar vervangen te worden. Dit bedraagt een kost van zo’n € 11.

De gemiddelde prijs voor een waterontharder met polyfosfaten situeert zich tussen de € 100 en € 150. De €11 die je elk halfjaar dient uit te geven aan de vernieuwing van het patroon met de polyfosfaatzouten valt hier niet onder.

3. Magnetische en elektromagnetische waterontharder

Deze categorie waterontharders zonder zout zal een magnetisch veld opwekken. Bij dit soort waterverzachters zonder zout plaatst men een bakje met twee magnetische eenheden rond de hoofdleiding. Eveneens omhult men de leidingen met een elektriciteitsdraad, die men vervolgens aansluit op het elektriciteitsnet.

Er wordt een negatieve lading afgegeven door de antikalkmagneet aan de kalkdeeltjes en de leidingen. Dit fysisch proces zorgt ervoor dat er elkaar zullen afstoten. Een nadeel van dit proces is dat de ze enkel negatief geladen blijven bij stromend water. Kalk is dus wel nog mogelijk bij stilstaand water.

Door dit systeem te hanteren bekomt men een magnetisch veld. Het gevolg hiervan is dat de kalk in het water kristalliseert. Het voordeel van dit fysisch proces is dat kalk zich op die manier niet op de leidingen kan afzetten. De kalk vloeit mee met het water. De samenstelling van je water blijft dus onveranderd.

De gemiddelde prijs voor een (elektro)magnetische waterontharder situeert zich tussen de € 30 en € 500. Dit is een stuk lager dan andere soorten waterverzachters.

Hoe goed werkt een magnetische waterontharder?

De lagere prijs komt doordat er grote vraagtekens zijn over de werking van magnetische waterontharders. Er is eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs dat de magnetische waterontharder effectief voor zacht water kan zorgen.

4. Ontharder zonder stroom met zinkanode

Dit is een gepatenteerde waterverzachter zonder zout dat werd ontwikkeld door ION Duitsland onder de naam Aquabion. Dit systeem dient in de waterleiding gemonteerd te worden. Het toestel bevat actieve zinkanodes met een zeer hoge zuiverheidsgraad.

De zinkanode en de metalen behuizing lokken samen een elektrochemische reactie uit. Die reactie zorgt ervoor dat kalk in het water zich rond het vrijgekomen zinkion hecht. De samenstelling van het water zal niet veranderen. De mineralen in het water lossen op, waardoor ze zich niet aan de leidingen binden.

Dit systeem moet je niet onderhouden.

De gemiddelde prijs voor een waterontharder met zinkanode situeert zich tussen de € 500 en € 1.500.

Waterverzachter met polyfosfaten

Voordelen van een verzachter zonder zout

Een waterverzachter zonder zout kan zowel gebruikt worden door particulieren als door professionals. Dit omwille van de vele voordelen van dit systeem.

 • Weg met kalkaanslag
 • Langere levensduur van huishoudapparaten
 • Lager energieverbruik
 • Een zegen voor huid en haar
 • Goedkoper
 • Milieuvriendelijker
 • Gemakkelijk te installeren
 • Gemakkelijk te onderhouden

Zoals je kan zien zijn er tal van voordelen gekoppeld aan waterontharders zonder zout. Echter bestaan er ook waterverzachters met zout. Wat is exact het verschil tussen beiden? En is dat verschil nu zo doorslaggevend voor jouw keuze? Wij zetten het even op een rijtje voor je.

installateurs waterontharder

Gebruik je best een waterverzachter met of zonder zout?

Maar wat is het beste systeem? Dat hangt af van jouw situatie. Er zijn namelijk zowel voor- als nadelen aan beide systemen.

Het grote verschil tussen een traditionele waterontharder en een waterontkalker zonder zout is enerzijds de prijs en anderzijds het onderhoud. Daarbovenop verloopt de werking van klassieke waterverzachters ook anders.

Traditionele waterontharders maken gebruik van het principe van ionenwisseling. Bij dit proces heeft dus zout nodig. De traditionele waterontharder heeft een ionenwisselaar waarin harskorrels zitten. De harskorrels dienen om het hard water te transformeren naar zacht water. De ionen van de aanwezige mineralen worden uit het hard leidingwater gefilterd en omgeruild met natriumionen, afkomstig van het zout.

Het onderhoud van traditionele waterontharders is wel wat uitgebreider dan die van een waterverzachter zonder zout. De harscilinder raakt na verloop van tijd verzadigd met de mineralen (magnesium en kalk) in het water. Dit maakt dat de cilinder zijn werk niet goed meer kan doen en het water niet meer zal kunnen ontkalken.

Het is belangrijk da het zout doeltreffend blijft werken. Daarom dien je de cilinder schoon te spoelen. Dit doe je door er zout water door te laten stromen. Daarnaast vraagt een traditionele waterontharder ook een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

De gemiddelde prijs voor een onderhoud van een klassieke waterverzachter ligt tussen de € 60 en € 85. Na verloop van tijd zal je eveneens het reservoir met zout moeten bijladen. Aangezien men met dit systeem ook belang hecht aan het milieu, zijn de nieuwste generaties traditionele waterontharders zuiniger gemaakt.

Dit komt er op neer dat je het reservoir maar 1 à 2 keer per jaar zal moeten aanlengen. Jaarlijks kost het zout van de waterontharder je € 30 à € 50. Het is niet nodig het zout te laten aanvullen door een vakman, al kan je dit uiteraard ook laten doen tijdens het onderhoud van je waterontharder.

De gemiddelde prijs van een traditionele waterontharder met zout situeert zich tussen de waterverzachters zonder zout. De prijs begint vanaf € 750, maar kan voor een gezin van vier personen oplopen tot bedragen tussen de € 1.000 en € 2.000.

Op zoek naar een specialist?
Krijg vrijblijvend meer info over waterontharders

Wat is de beste ontharder van water zonder zout?

De waterverzachter zonder zout die het meest effectief is, is die met de CO2 injectie. De resultaten van dit type sluiten het sterkste aan bij die van de traditionele waterontharder. Daarnaast valt het op dat men de klassieke waterontharders met zout het meest betrouwbaar vindt. Bovendien zijn deze waterontharders ook veel goedkoper dan die met de CO2 injectie.

We vatten alles nog even voor jou samen in onderstaande tabel. De tabel is zo opgebouwd dat nummer 1 de meest aangeraden waterontkalker is. Nummer vijf raden wij het minste aan.

Houd wel steeds in je achterhoofd dat dit nog naar gelang van de situatie kan verschillen. De klassieke waterverzachter zijn over het algemeen het populairste, aangezien de kwaliteit en de functionaliteit meermaals bewezen werd.

Soort waterverzachterGemiddelde prijs (inclusief btw)
Klassieke waterverzachter met zout€ 750 – 900
Waterontharder met CO2 injectie€ 1.000 – € 2.000
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 – € 150
Waterontharder met zinkanode€ 500 – € 1.500
Magnetische en elektromagnetische waterontharder€ 30 – € 500
waterverzachter met zout

Wat is beter voor jou: een ontharder met of zonder zout? Ontvang gratis advies van experten

Maar wanneer kies ik juist voor welk type waterontharder? En kies ik het best voor een waterontharder met of zonder zout? Het is belangrijk om de verschillende soorten waterverzachters naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken. Enkel zo bekom je een duidelijk beeld van wat ideaal is voor jouw situatie.

Indien je graag een waterontharder met of zonder zout wil plaatsen, is het aanbevolen om contact op te nemen met een erkend installateur. Dan ben je onmiddellijk zeker van een correcte uitvoering van de plaatsing.

Daarnaast zal deze expert samen met jou op zoek gaan naar de beste optie voor jouw situatie. Tot slot kan je beroep doen op onafhankelijk advies van een betrouwbare vakman.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en kan je vrijblijvend prijsvoorstellen opvragen. Op deze manier kan je een mooie vergelijking maken en een expert op maat onder de arm nemen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter