Wat is een industriële waterontharder?

Een industriële waterontharder heeft grofweg dezelfde werking als een gewone waterontharder. Het grote verschil? De schaal! Een industrieel model kan heel wat meer liters water per minuut ontkalken dan een eenvoudig thuismodel. 

Industriële versus particuliere waterontharder

Een waterontharder voor thuis heeft een harscilinder van gemiddeld 7 tot 10 liter en een zoutreservoir of pekelvat van gemiddeld 20 tot 25 kilo.

Industriële waterverzachters hebben een aanzienlijk grotere capaciteit: een zoutreservoir waarin je gemakkelijk 100 kilo onthardingszout kwijt kunt, cilinders van meer dan 40 liter, en vaak ook meerdere harscilinders in eenzelfde systeem.

Werking: zout en harscilinders

Er zijn verschillende soorten waterontharders. De meest efficiënte waterverzachters werken op basis van ionenuitwisseling. Voor industrieel gebruik wordt dan ook nagenoeg enkel dat type ontkalker gebruikt.

De waterontharder bestaat uit een harscilinder en een pekelvat met onthardingszout. Het water stroomt door de harscilinders. De harsen onttrekken calcium en magnesium (de hoofdbestanddelen van kalk) uit het water en laten een kleine hoeveelheid natrium vrij. 

Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd en start het systeem de regeneratie. Tijdens dat proces wordt de cilinder gespoeld met water en onthardingszout. Na de regeneratie kan het systeem weer verder werken.

De juiste waterontharder voor jouw bedrijf?
Een specialist staat je bij in je zoektocht én verzekert een correcte aansluiting van het systeem.
arrow Ontvang offertes

Toepassingen: grote en kleine bedrijven

Voor kleine ondernemingen, appartementsgebouwen of studentenkoten volstaat vaak een enkele industriële waterverzachter. In dergelijke gebouwen kan een enkele harscilinder voorzien in de nood aan zacht water: meer dan in een particuliere woning, maar minder dan in bijvoorbeeld een ziekenhuis.

Voor grotere instellingen zoals ziekenhuizen, bedrijven, industriegebouwen en restaurants is het vaak aangewezen om een systeem met meerdere industriële waterverzachters of harscilinders te plaatsen. Ook voor bedrijven die veel water verbruiken (denk aan de voedings- of landbouwindustrie, wellnesscentra, grootschalige wasserijen en carwashes) volstaat een enkele harscilinder vaak niet.

Zogenaamde duplex, triplex of zelfs quadruplex installaties beschikken over respectievelijk 2, 3 of 4 harscilinders. Het voordeel van zulke systemen? De regeneratiecyclus onderbreekt de toevoer van zacht water niet, en je hoeft geen meerdere industriële waterontharders aan te sluiten aan je waterleidingen.

Beeld uit een wasserij: een rij met 5 industriële wasmachines met geopende deuren.

Waarop letten bij aanschaf?

Hoe kies je de juiste industriële waterontharder?

1. Debiet

Hoe hoger het debiet, hoe meer water het per seconde, minuut of uur kan ontharden. Het juiste debiet stem je af op het waterverbruik van je onderneming.

2. Capaciteit

Hoe groter het zoutreservoir, hoe minder vaak je het systeem van een nieuwe lading onthardingszout moet voorzien. Hoe groter de harscilinders, hoe minder vaak het systeem moet regenereren.

Kies voor een duplex, triplex of quadruplex systeem om onderbrekingen van de zacht-wateraanvoer tijdens de regeneratiecyclus te voorkomen.

3. Zout-, energie- en waterverbruik

Waterontharders met een grote capaciteit verbruiken natuurlijk ook meer onthardingszout en spoelwater.

Er zijn toestellen die zuiniger omspringen met zout, elektriciteit en water. Met die toestellen kun je de maandelijkse of jaarlijkse kosten voor het gebruik van de waterontharder drukken.

Waterverzachter nodig?
Doe beroep op de expertise van een specialist.

4. Hardheid van het water

Hoe harder het water, hoe harder het systeem moet werken. Test voor je een waterontharder aanschaft hoe hard het water in je leidingen daadwerkelijk is. Een specialist helpt je bij het testen van de waterhardheid en het zoeken naar een geschikt onthardingssysteem.

Wat is de beste hardheid voor water?

De hardheid van water druk je uit in Franse graden. Idealiter ligt de waterhardheid tussen de 7 en 15 Franse graden. Lager dan 7? Dan is het water heel zacht.

Water met een hardheid boven de 30 Franse graden is vrij hard; een waterhardheid hoger dan 45 Franse graden wijst op hard tot zeer hard water.

In Vlaanderen geldt…

  • Dat water maximaal 67 Franse graden hard mag zijn.
  • Dat drinkwaterbedrijven de grens van 15 Franse graden niet mag overschrijden.
Schuin bovenaanzicht van een grote installatie voor het filteren en ontkalken van water.

5. Kwaliteit en levensduur

Een kwalitatieve waterontharder gaat bij goed onderhoud gemakkelijk 20 tot 25 jaar mee. Goedkopere modellen van lagere kwaliteit kunnen die levensduur vaak niet garanderen.

6. Wetgeving en voorschriften

Je waterleverancier legt bepaalde voorschriften op omtrent het gebruik van waterontharders. Neem contact op met je waterleverancier of vraag advies aan een specialist via onderstaande knop.

Industriële waterontharder volgens de normen?
Laat de installatie over aan een expert.
arrow Ontvang offertes

7. Bediening

Tot slot is ook de bediening van je systeem een relevante keuzefactor. Het ene toestel is al wat gebruiksvriendelijker dan het andere. Bekijk goed welke functies je wel en niet wenst te gebruiken, en investeer niet in onnodige technische snufjes.

De blauwe bovenkanten van 3 aaneengekoppelde industriële waterontharders.

Voordelen zacht water voor bedrijven, appartementen en studentenkoten

Waarom een waterontharder inzetten?

1

Minder kalkaanslag

Hard water resulteert in kalkaanslag in je waterleidingen en waterverbruikende apparaten. Met zacht water verleng je de levensduur van zulke apparaten en vermijd je heel wat problemen met je waterleidingen.

2

Energie-efficiënt

Kalkaanslag zorgt er bovendien voor dat je waterverwarmingssysteem beduidend minder efficiënt werkt. Zacht water tast dat systeem niet aan, waardoor het optimaal en energie-efficiënt kan blijven werken.

3

Gezond voor huid, haar en textiel

Wellnesscentra en wasserijen zijn dubbel gebaat bij zacht water. Wassen met zacht water is beter voor textiel, huid en haar.

4

Efficiënter schoonmaken

Schoonmaken met zacht water zorgt voor een (letterlijk) stralend resultaat. Kleine restjes kalk maken ramen, carrosserie en zilverwerk bijvoorbeeld doffer. Bijkomend voordeel: je hoeft je kranen en wateraanvoer niet meer regelmatig te ontkalken.

Industriële waterontharder kopen? Vergelijk offertes op maat

Investeren in een industriële waterontharder heeft heel wat voordelen voor je bedrijf. Niet meer betalen dan nodig, of gewoon benieuwd naar de opties en prijzen voor jouw situatie? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun je het aanbod verkennen, prijzen vergelijken en de meest voordelige oplossing vinden voor jouw onderneming!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter