Soorten waterverzachters

Er zijn twee soorten waterverzachters: waterverzachters met zout en zonder zout. Of een waterverzachter wel of geen zout gebruikt, is van grote invloed op de werking van de waterverzachter. Daarom is het belangrijk dat we je even kort de verschillen uitleggen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Type 1: Waterverzachter met zout

De meeste waterverzachters werken op zout. Ze zetten door middel van een harscilinder hard water om in zacht water (hard water is water dat calcium en magnesium bevat). In deze cilinder zitten harskorrels die ionen van calcium en magnesium wisselen met natriumionen, waardoor het water zacht wordt. Deze cilinder zal dus een bepaalde hoeveelheid water filteren.

Na een bepaalde tijd moet de harscilinder gespoeld worden met zout water (regeneratie). Dat proces kan op 2 manieren gebeuren: mechanisch of elektronisch. Als je een waterontharder met zout wilt, heb je nog verschillende opties:

Bayard waterverzachter

Duo of compact

Bij een compacte waterverzachter zitten het zoutvat en de ionenwisselaar samen in dezelfde behuizing. Als je geen fan bent van een compact model, kan je kiezen voor een duo waterverzachter. Bij deze ontharders is het zoutreservoir apart, dus kan het onderdeel met ionenwisselaar bijvoorbeeld tegen de muur gemonteerd worden.

Simplex of duplex

Simplex waterverzachters zijn standaard waterontharders die 1 ionenwisselaar hebben. Een duplex waterverzachter heeft er 2. Doordat je er 2 hebt, geniet je van een hoger comfort.

Hardheidsregelaar

Verschillende waterverzachters hebben tegenwoordig een hardheidsregelaar, waarmee je de hardheid van het water kan instellen.

Droog zoutvat of nat zoutvat

Zoals eerder al aangegeven, is er voor het regeneratieproces zout nodig. Dat zout zit in een zoutreservoir. Als het regeneratieproces van start gaat, wordt er water aan het zout toegevoegd, dat vervolgens door de ionenwisselaar wordt gespoeld.

Bij een droog zoutvat zal je na het regeneratieproces amper water in het zoutvat hebben, terwijl dit bij een nat zoutvat wel het geval is.

Zout waterontharder

1. Mechanische waterverzachter

Een mechanische waterontharder werkt op waterdruk, waardoor je heel wat elektriciteit uitspaart. Als de waterverzachter tijdgestuurd is, zal de regeneratie gebeuren op een vast tijdstip.

2. Elektrische waterontharder

Bij een elektronische waterverzachter gebeurt het regeneratieproces volumegestuurd. Het proces is gemakkelijker omdat het volume van het zacht water wordt bijgehouden.

Daardoor geeft het systeem aan wanneer de ionenverwisselaar gespoeld dient te worden, wat bij mechanische waterverzachters niet het geval is.

Het voordeel van dat systeem is dat  het onthardingsproces niet stopgezet wordt voor het regenereren en er dus minder gespoeld hoeft te worden. Het nadeel aan een elektronische waterontharder is wel dat het voor hogere elektriciteitskosten zorgt.

Beste waterverzachter

Type 2: Waterontharder zonder zout

Er zijn ook waterverzachters die geen gebruik maken van zout. Deze verzachters halen het kalk niet uit het water, maar zorgen ervoor dat het kalk rondzweeft, zodat het niet afzet op de leidingen en gaat klonteren.

Uit onderzoek blijkt wel dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is dan een verzachter met zout. De beste waterontharder maakt dus gebruik van zout. Daarom wordt die in de meeste huishoudens gebruikt.

Waterverzachter prijs

Voor een waterverzachter in een woning van vier personen betaal je gemiddeld tussen de 800 en 2.000 euro. Hou er wel rekening mee dat iedere ervaren installateur andere tarieven hanteert.

Er zijn ook nog twee verschillende factoren die een rol spelen in de prijs: de capaciteit en het verbruik van de waterverzachter. Die factoren leggen we wat verder in het artikel uit. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijs voor een waterverzachter.

Soort waterverzachterGemiddelde prijs (excl. btw & plaatsing)
Waterontharder met zout
Elektronische waterontharder€ 1.000 – 1.500
Mechanische waterontharder€ 750 – 1.000
Waterontharder zonder zout
Magnetische waterontharderVanaf € 30
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 – 150
Waterontharder met CO2- injectie€ 1.400 – 1.900
Waterontharder met zinken anode€ 500 – 1.400

Capaciteit

De capaciteit van de waterverzachter hangt af van de waterhardheid van het leidingwater en het waterverbruik. Als je veel water verbruikt of een hoge waterhardheid hebt, dan zal de waterverzachter harder moeten werken en zal de ionenwisselaar snel verzadigd raken. Als je een te hoge capaciteit hebt, dan betaal je meer dan dat je eigenlijk nodig hebt.

hou er ook rekening mee: hoe groter de capaciteit, hoe trager de ionenwisselaar overladen wordt en hoe minder snel regeneratie nodig zal zijn.

Verbruik

De laatste generatie waterverzachters verbruiken al veel minder zout en elektriciteit dan de verzachters van een aantal jaar geleden. Het zout bij de nieuwste waterverzachter moet je maximaal 1 of 2 keer per jaar bijvullen, terwijl je dit om de 8 weken moet doen bij oudere ontharders.

Hoe minder de waterverzachter verbruikt, des te hoger de waterverzachter prijs zal zijn. Een duurdere waterverzachter zal echter wel een grote besparing zijn op de energie- en waterfactuur.

Waterverzachter

Wat zijn de beste waterontharder merken?

We zetten de bekendste merken van waterverzachters in een tabel. Er zijn natuurlijk nog andere kwalitatieve, goede waterverzachter merken In onderstaande tabel vind je de bekendste met de beste reviews. Wat de beste waterontharders voor jou zijn, hangt af van jouw specifieke situatie.

Soort waterverzachterWaterontharder prijs (incl. BTW)
Van Marcke Compact Eco Maxi€ 1.449,95
Van Marcke Compact Eco Mini€ 1.349,95
AquaHome Duo€ 1.536
Watts OneFlow€ 419,95
Alpine ECH 15 S€ 281,15

Wat is de beste waterverzachter?

Er is geen algemene beste waterontharder. Welke waterverzachter de beste keuze is, hangt af van jouw verbruik, budget en verwachtingen. We kunnen je wel enkele tips geven over hoe je de beste waterverzachters voor jouw situatie kan vinden.

Hoe beste waterverzachter kiezen?

Vind de beste waterverzachters door meerdere offertes te vergelijken via onze offertepagina.

Ontvang gratis offertes

Hardheidsregelaar

Tips om beste waterontharder te kopen

Wil je de beste waterverzachter kopen? We geven je enkele tips die je kan gebruiken bij het zoeken naar de beste waterontharder.

Tip 1: Kijk na of je wel degelijk hard water hebt

Dat kan je doen door na te gaan of er vervelende kalkaanslag is op de apparaten die je gebruikt.

Tip 2: Bereken wat je waterverbruik is

Als je waterverbruik hoog is, zal je een waterverzachter met hoge capaciteit nodig hebben.

Tip 3: Breng alle kosten in kaart

Bekijk de installatiekosten, onderhoudskosten en hoeveel het vullen van de zoutcontainer zal kosten.

Tip 4: Bepaal welk type waterverzachter je wil: automatisch of handmatig?

Zal het nodig zijn om het water op voorhand te behandelen zodat ijzer en mangaan uit de kraan verwijderd wordt?

Nieuwe waterverzachter

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes en vind een goede waterontharder

Nieuwe waterontharder kopen? Om de beste waterverzachters te vinden en zo te genieten van onthard water, is het zeker interessant om meerdere offertes te vergelijken. Vergelijk leveranciers via onderstaand formulier. Deze service is gratis.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter