Wat is beter: een systeem met of zonder zout?

Er zijn twee soorten waterverzachters: waterverzachters met zout en zonder zout. Of een waterverzachter wel of geen zout gebruikt, is van grote invloed op de werking van de waterverzachter. Daarom is het belangrijk dat we je even kort de verschillen uitleggen.

waterverzachter

Type 1: Waterontkalker met zout

De meeste waterverzachters werken op zout. Ze zetten door middel van een harscilinder hard water om in zacht water (hard water is water dat calcium en magnesium bevat). In deze cilinder zitten harskorrels die ionen van kalk en magnesium wisselen met natriumionen, waardoor het water zacht wordt. Deze cilinder zal dus een bepaalde hoeveelheid water filteren.

Na een bepaalde tijd moet de harscilinder gespoeld worden met zout water (regeneratie). Dat proces kan op 2 manieren gebeuren: mechanisch of elektronisch. Als je een waterontharder met zout wilt, heb je nog verschillende opties:

Duo of compact

Bij een compacte waterverzachter zitten het zoutvat en de ionenwisselaar samen in dezelfde behuizing. Als je geen fan bent van een compact model, kan je kiezen voor een duo waterverzachter. Bij deze ontharders is het zoutreservoir apart, dus kan het onderdeel met ionenwisselaar bijvoorbeeld tegen de muur gemonteerd worden.

Simplex of duplex

Het verschil tussen simplex en duplex ontharders zit in het aantal onthardingscilinders.

Simplex waterverzachters zijn standaard waterontharders die 1 ionenwisselaar hebben. Een duplex waterontharder heeft er 2. Doordat je er 2 hebt, geniet je van een hoger comfort. Wanneer een regeneratie bezig is van de ene harscilinder krijg je nog zacht water via de andere cilinder.

Hardheidsregelaar

Verschillende types waterontharders hebben tegenwoordig een hardheidsregelaar, waarmee je de hardheid van het water kan instellen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom snel en eenvoudig in contact met installateurs in jouw regio
arrow Vergelijk gratis offertes

Droog zoutvat of nat zoutvat

Zoals eerder al aangegeven, is er voor het regeneratieproces zout nodig. Dat zout zit in een zoutreservoir. Als het regeneratieproces van start gaat, wordt er water aan het zout toegevoegd, dat vervolgens door de ionenwisselaar wordt gespoeld.

Bij een droog zoutvat zal je na het regeneratieproces amper water in het zoutvat hebben, terwijl dit bij een nat zoutvat wel het geval is.

Waterontharder droog zout

1. Mechanische waterverzachter

Een mechanische waterontharder werkt op waterdruk, waardoor je heel wat elektriciteit uitspaart. Als de waterverzachter tijdgestuurd is, zal de regeneratie gebeuren op een vast tijdstip.

2. Elektrische waterontharder

Bij een elektronische waterverzachter gebeurt het regeneratieproces volumegestuurd. Het proces is gemakkelijker omdat het volume van het zacht water wordt bijgehouden.

Daardoor geeft het systeem aan wanneer de ionenverwisselaar gespoeld dient te worden, wat bij mechanische waterverzachters niet het geval is.

Het voordeel van dat systeem is dat het onthardingsproces niet stopgezet wordt voor het regenereren en er dus minder gespoeld hoeft te worden. Het nadeel aan een elektronische waterontharder is wel dat het voor hogere elektriciteitskosten zorgt.

Elektronische waterontharder met display

Type 2: Waterontharder zonder zout

Er zijn ook waterverzachters die geen gebruik maken van zout. Deze verzachters halen de kalk niet uit het water, maar zorgen ervoor dat het kalk rondzweeft, zodat het niet afzet op de leidingen en gaat klonteren.

Uit onderzoek blijkt wel dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is dan een verzachter met zout. De beste waterontharder maakt dus gebruik van zout. Daarom wordt die in de meeste huishoudens gebruikt.

Een bekende soort ontharder zonder zout is de magnetische waterontharder. Maar je investeert beter niet in dit type waterontharder. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat ze werken, zeker doordat het magnetische veld nooit sterk genoeg kan zijn voor particulier gebruik. 

Waterverzachter prijs

Voor een waterverzachter in een woning van vier personen betaal je gemiddeld tussen de 800 en 2.000 euro. Hou er wel rekening mee dat iedere ervaren installateur andere tarieven hanteert.

Er zijn ook nog twee verschillende factoren die een rol spelen in de prijs: de capaciteit en het verbruik van de waterverzachter. Die factoren leggen we wat verder in het artikel uit. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijs voor een waterverzachter.

Soort waterverzachterGemiddelde prijs (exclusief btw en plaatsing)
Waterontharder met zout 
Elektronische waterontharder€ 1.000 – 1.500
Mechanische waterontharder€ 750 – 1.000
Waterontharder zonder zout 
Magnetische waterontharderVanaf € 30
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 – 150
Waterontharder met CO2- injectie€ 1.400 – 1.900
Waterontharder met zink anode€ 500 – 1.400
Vergelijk je graag 1 of meerdere offertes op maat?
Vind de juiste installateur in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Waar best op letten bij aanschaf van een waterontharder?

Capaciteit

De capaciteit van de waterverzachter hangt af van de waterhardheid van het leidingwater en het waterverbruik. Als je veel water verbruikt of een hoge waterhardheid hebt, dan zal de waterverzachter harder moeten werken en zal de ionenwisselaar snel verzadigd raken. Als je een te hoge capaciteit hebt, dan betaal je meer dan dat je eigenlijk nodig hebt.

Hou er ook rekening mee: hoe groter de capaciteit, hoe trager de ionenwisselaar overladen wordt en hoe minder snel regeneratie nodig zal zijn.

Verbruik

De laatste generatie waterverzachters verbruiken al veel minder zout en elektriciteit dan de verzachters van een aantal jaar geleden. Het zout bij de nieuwste waterverzachter moet je maximaal 1 of 2 keer per jaar bijvullen, terwijl je dit om de 8 weken moet doen bij oudere ontharders.

Hoe minder de waterverzachter verbruikt, des te hoger de waterverzachter prijs zal zijn. Een duurdere waterverzachter zal echter wel een grote besparing zijn op de energie- en waterfactuur.

Waterontharder in berging, werkt op stroom

Wat is het beste waterontharder merk?

We zetten de bekendste merken van waterverzachters in een tabel. Er zijn natuurlijk nog andere kwalitatieve, goede waterverzachter merken In onderstaande tabel vind je de bekendste met de beste reviews. Wat de beste waterontharders voor jou zijn, hangt af van jouw specifieke situatie.

Soort waterverzachterWaterontharder prijs (inclusief btw)
Van Marcke Compact Eco Maxi€ 1.449,95
Van Marcke Compact Eco Mini€ 1.349,95
AquaHome Duo€ 1.536
Watts OneFlow€ 419,95
Alpine ECH 15 S€ 281,15
Professioneel advies nodig?
Stel je vragen aan erkende installateurs

Wat is de beste waterverzachter?

Er is geen algemene beste waterontharder. Welke waterverzachter de beste keuze is, hangt af van jouw verbruik, budget en verwachtingen. We kunnen je wel enkele tips geven over hoe je de beste waterverzachters voor jouw situatie kan vinden.

Hoe beste waterverzachter kiezen?

Vind de beste waterverzachters door meerdere offertes te vergelijken via onze offertepagina.

Tips om beste waterontharder te kopen

Wil je de beste waterverzachter kopen? We geven je enkele tips die je kan gebruiken bij het zoeken naar de beste waterontharder.

Tip 1: Kijk na of je wel degelijk hard water hebt

Dat kan je doen door na te gaan of er vervelende kalkaanslag is op de apparaten die je gebruikt.

Tip 2: Bereken wat je waterverbruik is

Als je waterverbruik hoog is, zal je een waterverzachter met hoge capaciteit nodig hebben.

Tip 3: Breng alle kosten in kaart

Bekijk de installatiekosten, onderhoudskosten en hoeveel het vullen van de zoutcontainer zal kosten.

Tip 4: Bepaal welk type waterverzachter je wil: automatisch of handmatig?

Zal het nodig zijn om het water op voorhand te behandelen, zodat ijzer en mangaan uit de kraan verwijderd worden?

Beste opties vergelijken

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes en vind een goede waterontharder

Nieuwe waterontharder kopen? Om de beste waterverzachters te vinden en zo te genieten van onthard water, is het zeker interessant om meerdere offertes te vergelijken. Vergelijk leveranciers via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant voor jou

Wat is de beste ontharder volgens de consumentenbond?

+
De consumentenbond vergelijkt producten om zo een goede aanbeveling te kunnen maken. Dit kan veranderen na verloop van tijd. Om de meest recente aanbevelingen te vinden surf je best naar de consumentenbond zelf.

Waar koop je een waterontharder in België?

+
Waterontharders kan je makkelijk online vinden. De beste waterontharder voor jouw situatie vinden is niet altijd makkelijk. Best vraag je advies aan experten. Op basis van jouw situatie, gemiddelde waterverbruik en budget stellen zij de beste waterverzachter voor op maat.  

Wat is een goede en betaalbare waterontharder?

+
Afhankelijk van het type betaal je wat meer of minder voor de waterontharder. Mechanische zijn de goedkoopste en elektronische de duurste. Van het eerste type is de werking niet bewezen. Beter investeer je in een iets duurder type. Dan ben je zeker dat je een goede hebt.
Wat een goede waterontharder is voor jouw situatie is persoonlijk. Er zijn wel punten waar iedereen kan op letten. Zo is de regeneratie intervaltijd altijd een belangrijke criteria bij het kiezen van een waterontharder. Er zijn nog veel andere factoren zoals een langere levensduur interessant. Bespreek jouw voorkeur met een expert.

Wat kost de Omega 100 ontkalker?

+
Omega zit bij de beste keuzes van waterontharders op de markt. De prijzen zijn wat aan de hogere kant. Omega 100 kan je kopen voor zo’n 2.000 euro. Vraag offertes aan verschillende installateurs, vergelijk de prijzen en bespaar op jouw installatie.

Waar plaats je een waterontharder best?

+
De ontharder wordt meestal geïnstalleerd op de plaats waar water het huis binnenkomt. Dit is tussen de watermeter en de eerste aftakking. 
De plaatsing kan variëren afhankelijk van het specifieke model. Vraag de verschillende opties na bij jouw installateur.
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter