Wat is de prijs van een waterverzachter?

De algemene richtprijs voor een waterverzachter ligt rond de 700 euro (exclusief plaatsing). Met de installatie van de waterverzachter erbij moet je rekenen op een budget van 1.200 euro tot 2.000 euro. De prijs van een waterverzachter hangt af van verschillende factoren, zoals het merk of het type waterverzachter. Bovendien hanteren installateurs hun eigen prijzen.

Hieronder vind je een tabel met de richtprijzen per type waterverzachter:

Soort waterverzachter Prijs waterverzachter
Elektronische waterontharder € 1.000 – € 1.500
Waterontharder met zoutblokken € 1.800 – € 2.000
Mechanische waterontharder € 750 – € 1.000
Duplex waterontharder € 1.400 – € 1.600

Wat bepaalt de prijs?

De prijs van waterverzachters hangen af van verschillende factoren:

1. Type waterverzachter

Er zijn verschillende soorten waterverzachters en de prijs hangt af van welk type waterverzachter je kiest. Je kan kiezen tussen volgende waterverzachters:

Waterontharder prijs

Type 1: Mechanische waterontharder

De werking van mechanische waterverzachter is gebaseerd op de tijdsperiode, de waterontharder wordt op de ingestelde tijd gespoeld. Dergelijke apparaten houden bij het doorspoelen geen rekening met het effectieve waterverbruik. Het wordt ingesteld wanneer het apparaat moet worden doorgespoeld.

Als je verbruik te vaak fluctueert, zijn deze instellingen niet betrouwbaar. De aanschafprijs van mechanische waterontharders is goedkoper dan elektrische waterontharders. Je hebt geen extra stroomkosten dus ook geen bijkomende verbruikskosten. Je hebt duurzamere onderdelen, waardoor de onderhoudskosten van de ontkalker lager zijn.

Echter produceren mechanische waterontharders tijdens het regeneratieproces meer onnodig zacht water en zoutafval. De startprijs van een mechanische waterverzachter ligt rond de 700 euro.

Type 2: Elektronische waterverzachter

Zoals de naam al doet vermoeden, worden elektronische waterverzachters elektronisch aangestuurd. De instellingen van de elektronische waterverzachter kan je wijzigen wanneer je wilt. Dit is het belangrijkste verschil met mechanische waterontharders. Je kunt verschillende spoelprogramma’s kiezen.

Sommige elektronische waterontharders hebben ook een “vakantieknop”. Ze kunnen zich ook aanpassen door de waterhardheid te meten en evalueren. De prijs zal uiteraard stijgen in verhouding tot de hoeveelheid opties. Hoe geavanceerder, hoe duurder. Maar je krijgt er veel voor terug.

De waterontharder hoeft enkel te spoelen als dat nodig is. Deze apparaten gebruiken alleen zout en water als dat nodig is. Met deze waterontharder kun je je verbruik beter onder controle houden.

Een elektronische waterverzachter is een ideale oplossing voor huishoudens met een onregelmatig waterverbruik. Een elektrische waterontharder werkt op stoom, wat bijkomende verbruikskosten met zich mee brengt.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de verschillen:

Mechanische waterverzachter Elektronische waterverzachter
+ goedkoper – duurder
+ milieuvriendelijker (geen stroom) – minder milieuvriendelijk (wel stroom)
+ onafhankelijk stroompunten (vrije plaatsing) – geen vrije keuze in plaatsing
+ simpel en betrouwbaar, weinig kans op defecten – complexer
– geen extra opties mogelijk + extra opties en instellingen
– reinigingsproces niet instelbaar + instelmogelijkheden wanneer je er niet bent
  + betrouwbaar
  + gebruiksvriendelijk

2. Volume van de waterverzachter

De prijs van de waterontharder is ook afhankelijk van de hoeveelheid zacht water die je gebruikt. Want als je een waterontharder koopt die niet in verhouding staat tot je verbruik dan moet je vaak terugschakelen naar hard water omdat het niet aan je wensen kan voldoen.

Dan moet je misschien een apparaat kopen met twee cilinders in plaats van één. Zo vermijd je het verspillen van zacht water en zout.

Plan je verbruik vooraf zorgvuldig en neem op basis hiervan een besluit. Probeer niet altijd voor de goedkoopste te gaan, daar kan je achteraf spijt van krijgen. Het bepaald volume water hangt af van het aantal huisgenoten en de hoeveelheid zacht water die per persoon wordt gebruikt.

Solucalc prijs

3. Onderhoud van waterontharder

Er worden door de meeste installateurs onderhoudsformules aangeboden. Het kan verstandig zijn om een onderhoudscontract af te sluiten. Uiteraard heeft dit een impact op de prijs. De standaardformule begint bij 60 euro, maar dit bedrag loopt op zodra er vervangende onderdelen besteld moeten worden.

4. Btw-tarief

Het btw-tarief bepaalt ook jouw eindfactuur. Het geldende tarief is hangt af van de leeftijd van je woning. Is je woning 10 jaar of ouder, dan kan je in aanmerking komen voor een belastingtarief van 6%. Nieuwe woningen hebben een btw-tarief van 21%.

5. Installateur

Elke installateur heeft zijn eigen prijs. Een erkend installateur geeft je graag alle nodige informatie om te beslissen welk type waterontharder het beste is voor je huishouden, gemiddelde waterverbruik en huishoudelijke omstandigheden. Daarom is het erg belangrijk om de juiste installateur van waterontharders te kiezen.

De installateur zal dan aanbevelingen op maat geven, omdat je misschien meer geïnteresseerd bent in andere kenmerken, zoals milieuvriendelijkheid, garantie, duurzaamheid of zuinigheid.

BWT waterontharder prijs

Bekende merken: prijzen

De prijs van waterverzachters hangt ook af van het merk dat je kiest. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste merken van waterverzachters en hun prijs:

Minimax, de meest compacte

De Minimax is het geesteskind van twee zakenlieden: een Belg en een Engelsman. Zij bundelden hun krachten en richtten Halutec op, een onderneming die meer dan 150 mensen tewerkstelt.

Hun waterontharders worden bijna overal in Belgische woningen geïnstalleerd en zijn de nummer één in ons land. Net als de Hydro@Home modellen werkt de Minimax zonder elektriciteit en is hij compact… de meest compacte op de markt!

De vervanging van het zout dat in dit model wordt opgeslagen, is vrij goed doordacht: in plaats van grote zakken zout die niet kunnen worden vervoerd, wordt gewerkt met pakken van twee zoutblokken van 4 kg. Geen rugpijn meer!

De gemiddelde prijs van de Minimax waterontharder ligt tussen de €1600 en €1800.

Van Marcke … tot je dienst!

Als bedrijf dat gespecialiseerd is in water- en warmteoplossingen biedt Van Marcke een echte 3-stappen service voor de installatie van je waterontharder: een gratis en vrijblijvende offerte online; een bezoek van een professionele installateur (ook gratis) voor advies op maat; en een schone en snelle installatie.

De Van Marcke modellen, Aqua-O-Matic genaamd, worden geleverd met een garantie van 2 jaar.

Bij Van Marcke betaal je tussen €1830 en €2089 voor een Aqua-O-Matic Eco Mini en tussen €185 en €2118 voor een Aqua-O-Matic Eco Maxi.

Bespaar geld met Bayard

Nog een Belgisch bedrijf! Bayard is al meer dan 50 jaar een specialist in waterbehandeling. Hun belofte is eenvoudig: “bespaar tot €650 per jaar met de juiste waterontharder”.

De Onega, hun paradepaardje, is zuinig en ecologisch. Het werkt zonder elektriciteit en gebruikt weinig onthard water en zout.

Het nieuwe model Lucida (maxi of mini versie) is een intelligente waterontharder: het geeft statusinformatie weer op zijn touch screen.

Het Onega model is geprijsd op €1700.

Waterverzachter offertes vergelijken

Je vergelijkt best meerdere waterverzachter offertes vooraleer je een beslissing neemt. Door te vergelijken kan je tot 30 % besparen op je factuur. Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes voor een waterverzachter.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter