Waarom kiezen voor een waterverzachter in klein model?

Idealiter plaats je een elektrische of mechanische waterverzachter in de meterkast. Zo verzeker je dat al het leidingwater ontkalkt wordt en je over de volledige woning zacht water kunt gebruiken. Andere geschikte plekken voor elektrische waterverzachters zijn bijvoorbeeld de watermeterput, kelder of garage. 

Het is echter niet altijd mogelijk om een grote waterverzachter in die ruimtes te installeren. Het is bovendien niet altijd nodig om een groot model aan te schaffen. Je kiest voor een compacte waterontharder wanneer…

  • Je woning of appartement aan de kleine kant is, of je gewoon geen ruimte hebt voor een groot model. Het is belangrijk dat je de (grote of compacte) waterontharder gemakkelijk kunt bereiken voor inspectie, onderhoud of het bijvullen van de zoutvoorraad.
  • Je weinig water verbruikt. Bijvoorbeeld omdat je gezin uit slechts 2 à 3 personen bestaat, of je zuinig omspringt met leidingwater.
  • Het water in je regio niet heel hard is. Als de waterverzachter minder hard moet werken om het water te ontharden, volstaat een kleiner zoutreservoir – en dus een compactere waterverzachter.

In een regio met relatief zacht water kun je opteren voor alternatieve waterverzachters zonder zout. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

Over het algemeen zal een compacte, klassieke waterontharder met ionenuitwisseling minder onthardingszout verbruiken – als je waterverbruik laag is. Verbruik je veel water? Dan moet je het zoutreservoir vaker bijvullen dan wanneer je voor een groter model kiest. 

Het andere nadeel van compacte klassieke waterontharders is dat de doorstroomcapaciteit wat lager is. Als bijvoorbeeld meerdere personen in je huishouden tegelijk een douche of bad nemen, de afwas doen en de wasmachine opstaat, kan er drukverlies ontstaan. 

Advies op maat nodig?
Contacteer hier vrijblijvend experten en ontdek de beste optie voor jouw gezin
arrow Ontvang offertes

Welk formaat waterontharder heb je nodig?

Hoe groot je waterontharder moet zijn, is afhankelijk van de samenstelling van je gezin en je waterverbruik. Voor kleine huishoudens van 1 tot 3 personen kan een kleine waterontharder volstaan – maar als jullie veel water verbruiken, is een groter model misschien toch de betere optie.

Voor grotere gezinnen met meer dan 3 personen kan een groter model ook een goede keuze zijn. Gaan jullie zuinig om met water? Dan zou het best eens kunnen dat een compact model groot genoeg is.

Zoals je ziet, is jullie waterverbruik de doorslaggevende factor. Daarnaast kan ook de hardheid van het water in je regio een rol spelen. Hoe harder het water, hoe harder de verzachter moet werken.

Tip

Zeker zijn dat je de juiste waterontharder met de geschikte afmetingen kiest? Gebruik het formulier onderaan deze pagina en ontvang gratis advies op maat van specialisten.

Soorten waterverzachters met geringe afmetingen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor wie het water in zijn of haar huis graag wat zachter wil maken. Over het algemeen kun je 2 grote groepen waterontharders onderscheiden: toestellen die werken met onthardingszout, en toestellen die werken zonder onthardingszout. Een overzicht met opties.

Compacte waterverzachter

Compacte modellen met zout voor kleine meterkasten

Er zijn verschillende klassieke maar compacte waterontharders met zout op de markt. Deze groep kan worden opgesplitst in mechanische en elektronische waterverzachters.

De apparaten beschikken over een cilinder met harskorrels. Die harsen onttrekken calcium- en magnesiumionen (de hoofdbestanddelen van kalk) uit het water. De harskorrels geven natriumionen af om het water te stabiliseren.

1. Kleine mechanische waterverzachter

Mechanische waterontharders verbruiken geen elektriciteit. Een stopcontact is dus niet nodig. Een rad in het toestel houdt bij hoeveel water de verzachter onthard heeft. Het systeem is volumegestuurd.

Is de onthardingscapaciteit bereikt (en zijn de harsen verzadigd)? Dan start een regeneratiecyclus. De harskorrels worden uitgespoeld met regeneratie- of onthardingszout.

 2. Kleine elektronische waterverzachter

Een elektronische waterverzachter verbruikt wél elektriciteit en kan zowel tijd- als volumegestuurd zijn. Je kunt met andere woorden inplannen wanneer de regeneratie plaatsvindt.

Toestellen die ook volumegestuurd werken, starten een regeneratiecyclus op zodra de onthardingscapaciteit bereikt is. Daarnaast kun je dus zelf kiezen op welke tijdstippen het systeem regenereert.

Kleine waterverzachters zonder zout voor kleine ruimtes

Er zijn ook verschillende soorten kleine waterontharders die zonder regeneratie- of onthardingszouten werken. De afmetingen van zulke toestellen zijn over het algemeen wat beperkter. Je plaatst ze bijvoorbeeld rond een waterleiding of tussen 2 delen van een leiding.

Opgelet

Deze waterverzachters maken hard water niet zacht. Ze onttrekken geen kalkionen uit het water. Ze voorkomen hoogstens kalkaanslag in (delen van) je waterleidingen. Voor de werking en efficiëntie van deze apparaten is bovendien onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

1. Polyfosfaten

Een waterverzachter met polyfosfaten voorkomt dat calcium en magnesium zich aan elkaar binden. Daarmee bestrijd je kalkaanslag in je leidingen. Je plaatst zo’n waterverzachter tussen 2 delen van een leiding.

Technisch gezien gaat het hier ook om een systeem dat zout verbruikt – het gaat echter om polyfosfaatzouten, niet om onthardingszout. Het zijn ook de zouten zelf die kalkaanslag voorkomen: het systeem beschikt niet over harscilinders die gespoeld worden met zouten.

Waterverzachter met polyfosfaten

2. Magnetische waterverzachter

Een magnetische waterverzachter creëert een magnetisch veld. Rond de waterverzachter kan daardoor geen kalkaanslag ontstaan. De werking is beperkt tot de reikwijdte van het veld: op andere plekken in de leidingen kan wel kalk ontstaan.

Contacteer installateurs
Krijg advies en offertes op maat

3. CO2-injectie

Dit laatste apparaat injecteert een kleine dosis CO2-gas in je leidingwater, waardoor de kalk oplost. 

waterverzachter met CO2

Wanneer is een waterontharder echt nodig?

Zacht water heeft heel wat voordelen. Hard water (met een waarde hoger dan 30 Franse graden) kan kalkaanslag in je leidingen en huishoudelijke toestellen zoals je wasmachine veroorzaken. Zacht water zou ook beter zijn voor je huid en haren.

Té zacht water (met een waarde lager dan 10 Franse graden) kan dan weer het metaal in je waterleidingen aantasten. Dat zorgt ervoor dat (schadelijke) metalen oplossen. Daardoor kan je water verontreinigd worden door bijvoorbeeld koper, lood of zink. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Daarbij komt dat magnesium en calcium op zich goed zijn voor je gezondheid. Door je drinkwater te ontharden, krijg je mogelijks niet voldoende van die belangrijke mineralen binnen.

Het is dus niet aan te raden om je water te ontharden als de hardheid van het water lager is dan 30 Franse graden. Heb je veel last van kalkaanslag en/of heeft het water een hardheid hoger dan 30 Franse graden? Dan is een waterverzachter installeren mogelijk een goede keuze. Controleer de hardheid van je water voor je een waterverzachter laat installeren.

Overtuigd over de voordelen van een waterverzachter?

Schakel een expert in voor de keuring van je water en de eventuele installatie van een waterverzachter.

Tips compacte waterverzachter plaatsen

Let op volgende zaken als je een grote of kleine waterverzachter wilt plaatsen:

1

Jaarlijks onderhoud

Laat je ontharder jaarlijks nakijken door de installateur. Zo vermijd je dat schadelijke stoffen zich in je waterleidingen nestelen en dat je onthardingssysteem optimaal blijft werken.

2

Waterontharder met zout

Heb je echt last van hard water? Kies dan voor een waterontharder op basis van ionenuitwisseling.

3

Warmwaterleidingen

Laat je waterverzachter bij voorkeur enkel aansluiten op je warmwaterleidingen. Dat is niet enkel goedkoper, maar ook beter voor je gezondheid: je blijft voldoende calcium en magnesium binnenkrijgen via je drinkwater.

4

Schakel een expert in

Laat je waterverzachter installeren door een installateur. Zo verzeker je een veilige en correcte montage.

5

Keuring

Contacteer na plaatsing je watermaatschappij voor een keuring van je waterontharder.

6

Bespaar

Zeker weten dat je niet meer betaalt dan nodig? Vergelijk dan offertes van verschillende installateurs. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om gratis prijsvoorstellen te vergelijken.

De juiste waterontharder voor je huishouden? Krijg advies van specialisten

Niet zeker of je beter een traditionele waterontharder plaatst of moet kiezen voor een andere kleine waterontharder? Nood aan advies op maat over de nodige capaciteit van je waterverzachter? Of gewoon op zoek naar een goede installateur in jouw regio?

Vul dan onderstaand offerteformulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat én persoonlijk advies van professionele installateurs. Zo kun jij opties, modellen en prijzen vergelijken en de juiste keuze maken voor jouw huishouden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter