Nooit meer kalkaanslag met een waterverzachter

Hebt u last van kalkafzetting? Raken uw toestellen defect, uw kleren versleten en uw huid geïrriteerd? Los al deze problemen in één klap op en installeer een waterverzachter! Hierdoor zullen uw toestellen niet alleen langer leven, maar ook minder energie verbruiken, waardoor u een kleinere ecologische voetafdruk verkrijgt. Alleen maar voordelen!

Geen kalkaanslag meer
Dankzij zacht water hebt u geen last meer van verkalkte toestellen, kranen en leidingen.

Doe kostenvoordeel op 
Met een waterontharder kan u tot wel €650 per jaar besparen!

Gedaan met bijtende poetsmiddelen
Zodra u een waterverzachter laat installeren, hoeft u die kalkresten niet meer weg te schuren.

De voordelen van een waterverzachter

Een einde aan kalkproblemen

Kalkaanslag is niet alleen onplezierig en lelijk, maar ook schadelijk. Het wijst erop dat uit uw kraan geen zacht, maar hard water stroomt. Dit harde water kan leiden tot geïrriteerde ogen en huid. Daarnaast zorgt de kalklaag voor veel energieverlies. De kalk werkt namelijk isolerend en slorpt bijgevolg veel warmte op.

Daardoor hebben uw toestellen meer energie nodig voor hetzelfde resultaat. Bovendien kan die steeds groter wordende kalklaag er zelfs voor zorgen dat uw apparaten na verloop van tijd kapot gaan doordat het verwarmingselement doorbrandt.

Flinke besparing

Wanneer u ervoor kiest om een waterontharder te laten installeren, kan u veel besparen. Een gezin van gemiddelde grootte kan zijn uitgaven per jaar met wel €650 laten dalen. Dankzij een waterontharder hebt u niet alleen minder shampoo en zeep nodig onder de douche, maar kan u tevens uw sanitair en apparaten reinigen met een kleinere hoeveelheid aan producten.

Daarnaast dalen uw energiekosten van warm water en gaan uw toestellen langer mee. Ook slijt uw kleding minder snel.

Beter voor het milieu

Minder kapotte toestellen, minder zeepgebruik en minder energieverlies. Een waterontharder zorgt ervoor dat u uw steentje kan bijdragen aan het milieu. Verklein uw ecologische voetafdruk en laat een waterverzachter installeren!

Werking van een waterverzachter

De beste en efficiëntste manier om te ontkalken, gebeurt via uitwisseling van ionen. Volgens deze techniek stroomt het water door een reservoir dat harskorrels bevat. Deze harskorrels grijpen de aanwezige calcium- en magnesiumionen in het water, de oorzaak van kalkafzetting, vast en ruilen die met natriumionen.

Na verloop van tijd worden de korrels geregenereerd door ze te spoelen met een mengsel van pekel. Tijdens dit proces worden de calcium- en magnesiumionen geloosd en de harskorrels gereinigd voor nieuw gebruik.

Type waterverzachters

In uw zoektocht naar de ideale waterverzachter moet u met 3 dingen rekening houden: het besturingssysteem, de harstank en de zoutsoort. Op basis van deze 3 zaken onderscheiden zich verschillende types.

Verschillende besturingssystemen

De grootste verschillen tussen waterontharders onderling bevinden zich op vlak van het besturingssysteem. Er zijn 3 soorten besturingssystemen: tijdsgestuurd, volumegestuurd en intelligent volumegestuurd.

Tijdsgestuurd besturingssysteem

Dit systeem is veruit het gemakkelijkst. De regeneratie gebeurt op vaste tijdstippen, met regelmatige tussenpozen. Het grote nadeel van dit systeem is dat het niet regenereert volgens uw waterverbruik. Zo kan er regeneratie plaatsvinden wanneer de harskorrels nog niet verzadigd of net over hun punt van verzadiging heen zijn. In dit laatste geval levert u dat hard water op.

Volumegestuurd besturingssysteem

Dit systeem regenereert op basis van de mate waarin de harskorrels verzadigd zijn en houdt dus wel rekening met uw waterverbruik.

Intelligent volumegestuurd besturingssysteem

Dit systeem registreert uw waterverbruik met behulp van elektronica om de regeneraties zo precies mogelijk te laten verlopen. Men spreekt soms ook van elektronische waterontkalker.

Harstank

Hierbij hebt u keuze uit 2 modellen. U kiest ofwel voor één grote harstank ofwel voor 2 kleine harstanken. Deze laatste optie noemt men ook wel een duplex systeem. Hieronder vindt u een overzichtelijke tabel die beide modellen met elkaar vergelijkt.

Enkel harstank Duplex systeem
Intelligent volumetrisch gestuurd Volumetrisch gestuurd
Geeft enkel zacht water als u het nodig hebt Geeft altijd zacht water
Grotere harsinhoud Kleinere harsinhoud
Aanwezigheid van elektronica zorgt voor meer efficiëntie Bevat geen elektronica
Gebruikt zouttabletten Gebruikt zoutblokken

Wanneer een waterontharder met enkele harstank regenereert, is er op dat ogenblik enkel hard water voorhanden. Een duplex systeem laat echter slechts één tank tegelijk regenereren, waardoor u steeds over zacht water beschikt. Dit heeft als nadeel dat, wanneer u op vakantie vertrekt, er een hele tijd niet wordt geregenereerd, met verhoogde kansen op bacteriegroei tot gevolg.

Soorten zout

Qua zoutsoort kan u kiezen tussen zoutblokken en zouttabletten. Blokzout is duurder dan tablettenzout, wordt enkel verkocht per 8 kg en is meestal alleen te koop bij de leverancier die uw toestel afleverde. Tablettenzout daarentegen wordt verkocht per 10 of 25 kg en kan u op vele plaatsen aanschaffen.

Prijs waterverzachter

Als u van plan bent een waterverzachter te laten installeren, moet u een minimumprijs van €700 in gedachten houden. Meestal schommelt het prijskaartje ergens tussen €800 en €2000. Daarbovenop komt nog de kost voor het regeneratiezout. Gemiddeld genomen betaalt u €10 voor 25 kg zout. Hierbij is tablettenzout goedkoper dan blokzout.

In totaal zijn er 5 factoren die de prijs van uw waterverzachter bepalen: type, capaciteit, onderhoud, BTW-tarief en installateur. Qua type hebt u de keuze tussen een mechanische en een elektronische waterontharder.

Het mechanische model is de goedkoopste optie. Met capaciteit bedoelt men de mate waarin de waterontharder kan ontharden. Goed om te weten is dat ook de installateur zelf voor een deel de kost bepaalt. 

Tot slot bepalen niet alleen de prijzen van de waterontharder en het zout, maar tevens de verbruikskosten hoeveel uw waterontharder precies kost. Zo kan investeren in een duurder apparaat dat vrij weinig verbruikt, een goede besteding zijn.

Welke besparingen doet u met een waterverzachter?

Met een waterverzachter kan u heel wat bezuinigen. Hieronder vindt u een handige tabel met de kostprijzen en besparingen per product. In totaal kan u tot honderden euro’s per jaar minder uitgeven.

Product Kostprijs per jaar Jaarlijkse besparing
Zeepproducten € 420 € 120 
Warm water € 419 € 63
Vervanging en onderhoud van toestellen € 200 € 200
Kleding € 1.182 € 177

Veelgestelde vragen over waterverzachters

1. Wat is hard water precies?

Wanneer er zich grote dosissen calcium- en magnesiumzouten in het leidingwater bevinden, spreekt men van hard water. Deze zouten zijn verantwoordelijk voor kalkaanslag. De hardheid van het water wordt weergegeven in Franse graden, met als symbool °F. Naarmate het water harder is, worden er meer graden toegekend. Hieronder vindt u een handige tabel.

Kan ik de hardheid van mijn water testen?

U kan uw waterhardheid op 2 manieren testen. De druppeltest is de meest exacte test. Bij deze test moet u aan een bepaalde hoeveelheid leidingwater speciale druppels toevoegen om zo de waterhardheid te bepalen. U kan ook opteren voor teststrips, die u even onder water moet houden. Deze geven de waterhardheid wel minder exact weer.

3. Hoe kies ik de juiste waterverzachter

Tijdens uw zoektocht naar de juiste waterverzachter spelen 3 zaken een belangrijke rol: de regionale waterhardheid, uw jaarlijkse waterverbruik en de manier waarop u water verbruikt oftewel uw verbruikspatroon. Verzamel dus zoveel mogelijk informatie voordat u overgaat tot de aankoop van een waterontharder.

4. Waarvoor staat de afkorting CV in de context van waterontharding?

JCV staat in deze context niet voor curriculum vitae, maar voor centrale verwarming en komt vaak voor op websites. De centrale verwarming is één van de toestellen die kan lijden onder kalkaanslag.

Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België