Prijs onderhoud waterverzachter

Een jaarlijks onderhoud of een onderhoud om de 2 à 3 jaar? In elke situatie doe je best beroep op een specialist voor een correcte uitvoering van het onderhoud van de waterverzachter. Daarnaast mag je steeds rekenen op advies op maat en een vlekkeloze werking van je toestel.

Dat neemt niet weg dat je voor bepaalde zaken zelf kan instaan, zoals: de waterverzachter ontsmetten, het zoutreservoir reinigen of het bijvullen van zout.

Voor een waterontharder onderhoud mag je rekenen op een bedrag van gemiddeld 60 euro per beurt. Het spreekt voor zich dat versleten onderdelen het kostenplaatje verder de hoogte in kunnen duwen. Vraag vrijblijvend prijsvoorstellen via ons offerteformulier.

Is onderhoud van een waterontharder echt nodig?

Is een waterverzachter onderhoud nodig? Ja, het is zeker nodig! Zo zorg je ervoor dat het apparaat goed werkt. Bovendien blijft op die manier een lange levensduur gegarandeerd. De onderdelen controleren en een regelmatig onderhoud van je waterverzachter betekent ook een controle op mogelijke problemen.

Door problemen sneller te ontdekken en op te lossen verklein je de kans op onoplosbare problemen. En zorg je ervoor dat de onkalker of ontharder goed werkt en een langere levensduur heeft.

Ideaal is dat je een jaarlijkse onderhoudsbeurt inplant. Vraag gerust direct na installatie vrijblijvend prijzen bij hetzelfde bedrijf voor een jaarlijks onderhoud. Of, aanvullend op de offerte voor de plaatsing van jouw waterverzachter kan je ook een onderhoudscontract afsluiten.

Een waterverzachter bestaat uit verschillende onderdelen. Indien 1 of meerdere elementen niet meer werken zoals het hoort, is het belangrijk om het betreffende onderdeel zo snel mogelijk te vervangen of te herstellen. Je bespaart op die manier mogelijk heel wat reparatiekosten.

Voor het overige is de goede staat en de goede werking van je waterontharder cruciaal voor de bescherming van andere apparaten. Kalkrijk en hard water zorgen er namelijk voor dat toestellen met een warmtewisselaar zoals een wasmachine snel stuk gaan.

Juist door alle bovenstaande redenen is waterverzachter onderhoud nodig. Waterontharders waarbij een regelmatig onderhoud gebeurt, blijven sowieso langer in goede staat verkeren.

Contacteer experten uit jouw buurt
Vergelijk advies en ontvang gratis offertes voor onderhoud waterverzachter
arrow Ontvang offertes

Hoe vaak is een onderhoud nodig?

Een gemiddeld huishouden heeft niet noodzakelijk nood aan een jaarlijks waterontharder onderhoud. Als je waterverbruik op ongeveer 100 liter per persoon per dag ligt, volstaat het dat het toestel nagekeken wordt om de 2 jaar. Wanneer je minder verbruikt of alleen woont, kan je zelfs een onderhoud om de 3 jaar in overweging nemen. Een volledig waterverzachter onderhoud zal tussen de 45 minuten en 1,5 uur in beslag nemen.

installateurs waterontharder

Wat komt er kijken bij een waterverzachter onderhoud? Stappenplan

In functie van het onderhoud van een waterverzachter, volg je best volgend stappenplan bestaande uit 5 verschillende stappen.

Stap 1: Meten waterhardheid

De eerste stap in het proces is de waterhardheid meten. Om daartoe te komen, vang je een waterdruppel op uit de kraan om te testen (druppeltest). Indien de druppeltest aangeeft dat er hard water in het spel is, kan je concluderen dat de waterverzachter werkt op een slechte manier.

Stap 2: Onderdelen testen en reinigen

De verschillende onderdelen controleren is van belang bij het aanbreken van het onderhoud. Hierbij gaat het om injectoren, kleppen en dergelijke.

De pekelklep zal steeds gecontroleerd worden. Die regelt dat er nooit te veel water van de waterverzachter naar het zoutreservoir gezonden wordt. Daarnaast staat ook de reiniging, smering en ontsmetting van de verschillende onderdelen op het programma.

Stap 3: Zoutreservoir controleren

Vermits zouten de neiging hebben om na verloop van tijd aan te koeken, is het zoutreservoir reinigen op regelmatige basis en alle aanwezige zoutresten weghalen ten zeerste aan te raden. Alle zoutresten zijn verwijderd eens het water opnieuw een heldere aanblik geeft.

Zout bijvullen bij waterverzachter

Stap 4: Harsen reinigen

Ook harsen reinigen behoort tot het stappenplan, om zo bacterievorming te verhinderen en reeds aanwezige bacteriën te verwijderen. Dit dient te gebeuren met een chlooroplossing.

De bacterievorming, waarbij bacteriën zich in de harsen nestelen en via de afvoer in het water belanden, kan zich voordoen als je gedurende langere periode niet thuis geweest bent. Zo ontstaan verzadigde harsbolletjes.

Stap 5: Waterverzachter bijstellen

De waterverzachter bijstellen is de vijfde en laatste stap van het stappenplan. De specialist voert tijdens het onderhoud de nodige controles uit. Als daaruit blijkt dat de waterverzachter niet meer optimaal afgesteld staat, zal deze bijgesteld worden om de waterontkalking zo goed mogelijk te bevorderen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag vrijblijvend prijsvoorstellen voor onderhoud

Kan ik het onderhoud zelf uitvoeren? Of schakel ik beter een vakman in?

Zoals je ondertussen al te weten kwam, is het perfect mogelijk om bepaalde onderdelen van het waterverzachter onderhoud uit te voeren op eigen houtje. Zout bijvullen is er daar een van. Voor de andere zaken schakel je dan weer beter een vakman in.

Onderhoud waterontharder

Vakman nodig? Vergelijk gratis offertes

Zoek je een vakman voor het onderhoud van een waterverzachter? Via onderstaand formulier ontvang je gratis onafhankelijk advies en gratis offertes van meerdere vakmannen tegelijk.

Vergelijk advies en vrijblijvend prijzen om de juiste vakman te kiezen. Op die manier zal het onderhoud van je (nieuwe) waterverzachter correct uitgevoerd worden. Ook zal je ontharder zo steeds goed afgesteld staan.

Wil je een offerte aanvragen voor een jaarlijks onderhoud? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter